Parlamentul Lituaniei a votat în unanimitate pentru a descrie acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid” și „terorism” și a făcut apel la tribunal internațional, pe modelul proceselor de la Nurnberg de după Al Doilea Război Mondial, care să judece presupusele crime de război, relatează Reuters.

Mormânt în Bucha - sute de civili au fost uciși de trupele ruse în acest oraș ucraineanFoto: Emilio Morenatti / AP - The Associated Press / Profimedia

Moțiunea spunea că crimele de război ale forțelor ruse includ uciderea deliberată a civililor, violurile în masă, relocarea forțată a cetățenilor ucraineni în Rusia și distrugerea infrastructurii economice și a siturilor culturale.

„Federația Rusă, ale cărei forțe militare selectează în mod deliberat și sistematic ținte civile pentru a fi bombardate, este un stat care sprijină și comite terorismul”, arată moțiunea.

Acest vot vine după ce luna trecută Canada, Letonia și Estonia au votat o moțiune similară de a numi atacurile Rusiei din Ucraina drept „genocid”.