Trupele rusești, susținute de tancuri și artilerie, încearcă noi asalturi la uzina Azovstal din Mariupol, unde încă rezistă ultimii apărători ucraineni ai orașului, potrivit ministerului ucrainean al apărării. Rușii ar fi luat cu asalt oțelăria imediat după ce un convoi ONU a părăsit zona Donețk. În Odesa, rachetele rusești au lovit mai multe zone turistice și au distrus 5 clădiri. Bilanțul: un mort și 5 răniți. Presa din Ucraina vorbea dspre un incendiu la un centru comercial. În același timp, după parada de Ziua Victoriei condusă de Vladimir Putin la Moscova, SUA au anunțat noi planuri de ajutorare a Ucrainei. Biden a dat undă verde unui pachet de 40 de miliarde de dolari, fonduri suplimentare pentru Kiev.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de marți, ziua 76 a războiului din Ucraina, LIVETEXT

07:30Materialul LIVE cu informațiile privind războiul s-a mutat miercuri dimineață aici

06:43Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor

06:35Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat marţi seara "puterea supraomenească" a trupelor ucrainene în lupta ţării împotriva armatei ruse invadatoare

22:40Trei prestigioși analiști occidentali despre cum ar mai putea arăta acum VICTORIA pentru Putin pentru a spera la pace

21:05Ucraina va opri fluxul de gaze ruseşti către Europa printr-un nod de tranzit important şi va folosi o alternativă, din cauza războiului

20:53 Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a lăsa Rusia să continue să-și ramburseze datoria în dolari (Yellen)

20:36 VIDEO Incredibila poveste a doi camarazi de arme: ”În urmă cu 35 de ani, luptasem împreună în armata Uniunii Sovietice. Acum, plutonul lui îmi distrugea orașul”

20:21Rusia este cu două săptămâni întârziere în estul și sudul Ucrainei - oficial american

19:58Poliția portugheză a efectuat marți o razie într-un centru de sprijin pentru refugiații ucraineni condus de municipalitatea Setubal, lângă Lisabona, din cauza acuzațiilor conform cărora ruși pro-Kremlin au colectat date personale despre zeci de cetățeni din Ucraina care abia fugit de invazia rusă

19:31De ce a pierdut Rusia atât de mulți generali în conflictul din Ucraina - șeful serviciilor de informații SUA

19:05Forțele ruse au atacat pentru a patra oară podul strategic peste Nistru din regiunea Zatoka de lângă Odesa, a anunțat marți, pe Telegram, Comandamentul operativ „Sud” al Forţelor armate ucrainene.

Podul feroviar și rutier dinspre districtul Belgorod-Dnestrovsky spre Odesa a fost vizat de atacuri ale forțelor ruse și în 26 și 27 aprilie și în 2 mai, fiind parțial distrus.

19:00Germania își va redeschide ambasada de la Kiev, a anunțat marți ministrul german de Externe Annalena Baerbock, în timpul vizitei sale în Ucraina. Ea a spus că ambasada va începe să funcționeze la o capacitate limitată, iar ambasadorul Germaniei în Ucraina va rămâne Anka Feldhusen.

Primarul Kievului face bilanțul distrugerilor din capitala Ucrainei. La cât estimează costul refacerii clădirilor lovite de bombardamente

18:52De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie, la Kiev au fost avariate în urma bombardamentelor 390 de clădiri, din care 222 sunt blocuri de apartamente, conform informațiilor transmise marți de administrația locală, citată de The Kyiv Independent.

Primarul Vitali Klitschko spune că, potrivit estimărilor, costul renovării clădirilor avariate ar fi de peste 70 de milioane de euro.

18:44Cum ar putea fi redenumite stațiile de metrou din Kiev cu rezonanță sovietică

18:41 Belarus mobilizează trupe suplimentare la granița cu Ucraina

18:22Cehia va înlocui Rusia la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

18:10Primarul Kievului, Vitali Kliciko, spune că la acest moment în capitala Ucrainei să află aproximativ 2,5 milioane de oameni, față de 3,5 milioane înainte de război.

Potrivit primarului, citat de presa locală, numărul locuitorilor a fost estimat cu ajutorul operatorilor de telefonie mobilă.

În 18 aprilie, Klitschko spunea că în capitala Ucrainei se aflau 2.120.000 de oameni, ceea ce înseamnă că în trei săptămâni alți 380.000 de locuitori s-au întors la Kiev.

18:01Orașul Sieverodonețk din regiunea Luhansk a fost bombardat de forțele ruse, iar în urma atacurilor cu artilerie conducta principală de gaz a fost avariată, astfel că furnizarea gazului în oraș a fost oprită, a anunțat marți, pe contul său de Telegram, șeful administrației militare regionale, Serghei Gaidai.

Uniunea Europeană acuză guvernul rus că este în spatele unui atac asupra unei rețele de sateliți

17:56 ​​Uniunea Europeană a acuzat marți autoritățile ruse că au efectuat un atac cibernetic asupra unei rețele de sateliți cu o oră înainte de ofensiva sa împotriva Ucrainei pentru a pregăti terenul.

17:54Cerealele furate de ruși din Ucraina sunt deja în Mediterană - serviciile de informaţii ucrainene

17:26Lituania cataloghează acțiunile Rusiei din Ucraina drept „genocid” și „terorism” și vrea procese ca la Nurnberg

17:09Comunitatea de informații a SUA spune că Rusia vrea să facă joncțiunea cu forțele din Transnistria

16:52Războiul din Ucraina pe punctul de a lua o nouă turnură: Ucrainenii au trecut la contraatac în est

16:12 VIDEO Ucrainenii arată cum au distrus tancul T-90M, mândria armatei ruse: „Mulțumim poporului și regelui suedez”

16:00Soldații ruși au jefuit școlile și spitalele din orașul ocupat Kreminna și duc echipamentele în Rusia - oficial ucrainean

15:28 Kremlinul ar fi ordonat televiziunilor să-i pregătească pe ruși pentru o înfrângere în războiul din Ucraina

15:11Mărturia unui fost luptător din Grupul Wagner care a refuzat să plece la război împotriva Ucrainei: Rușii nu știu ce înseamnă să lupți cu o armată adevărată

Ucraina își schimbă obiectivele de război

15:08VIDEO O bombă aruncată dintr-o dronă lovește lângă un soldat rus ce tocmai trage cu un lansator de grenade

14:19 Ucraina își schimbă obiectivele în război: „Ne dorim să avem cea mai puternică mână posibilă”

14:15Parlamentul dă undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO

13:41Peste 1.000 de soldați sunt la oțelăria Azovstal, potrivit oficialilor ucraineni citați de BBC. Mulți dintre aceștia sunt răniți. De asemenea, deși majoritatea au fost evacuați, în subterane s-ar mai afla cel puțin 100 de civili. "Sute sunt răniți. Sunt oameni cu răni grave care ar trebui evacuați de urgență”, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk pentru AFP. "Situația se deteriorează pe zi ce trece”.

13:38VIDEO Celebrii bandiţi Bonnie şi Clyde, prezentați drept eroi sovietici la televiziunile rusești de Ziua Victoriei / Val de ironii pe Twitter: „Asta explică jafurile”

13:11Șefa diplomației germane, în vizită în Ucraina

12:59„Youtube”-ul rusesc a căzut complet după „cel mai mare atac cibernetic din istoria sa”, de Ziua Victoriei

12:42 Noi imagini ale dezastrului provocat de rachetele rusești la centrul comercial Riviera din Odesa, lovit în cursul serii de luni.

Momentul în care șeful Consiliului European, aflat în vizită la Odesa, se refugiază într-un adăpost în timp ce rușii bombardau orașul

12:34Trei oameni au fost uciși în satul Tsyrkuny, regiunea Harkiv, dintre care două femei care au murit din cauza capcanelor cu mine plasate de trupele rusești, potrivit guvernatorului Oleg Sinegubov. Satul care se află în apropiere de Harkiv a fost eliberat de sub ocupația forțelor rusești pe 7 mai, transmite Kyiv Independent.

11:28VIDEO: Cum să distrugi o coloană blindată rusească: Ucrainenii publică noi imagini spectaculoase

11:26Momentul în care președintele Consiliului European, aflat în vizită luni la Odesa, se refugiază într-un adăpost antiaerian, în timp ce rușii lansează noi atacuri. Imaginea a fost publicată, pe twitter, de premierul Ucrainei care a precizat că, deși vizita lui Charles Michel a fost întreruptă de bombardamentele rușilor, discuțiile privind reconstrucția Ucrainei au continuat și în adăpost.

11:22Ce pierderi ar fi suferit Ucraina până acum:

În timpul unei lupte aeriene din zona Harkiv pe data de 9 mai, un avion de atac de tipul Su-25 al forțelor ucrainene a fost doborât, a declarat generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării.

În total, de la începutul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, forțele rusești ar fi reușit să distrugă: 163 de avioane, 124 de elicoptere, 793 de drone și aeronave fără pilot, 300 de sisteme antiaeriene, 2.979 de tancuri și vehicule blindate, 351 de sisteme de artilerie reactivă, 1.440 de tunuri de artilerie și mortiere, precum și 2.789 de vehicule militare speciale, potrivit Rusiei notează Tass.ru

Cifrele prezentate de Rusia, precum și cele prezentate de Ucraina de partea cealaltă, nu pot fi confirmate din surse independente și trebuie privite cu o doză de scepticism.

11:10Cadavrele a zeci de civili ucraineni, găsite sub dărâmăturile unei clădiri din Izium bombardate la începutul lunii martie

10:52Cel puțin 100 de civili, în adăposturile de la Azovstal

10:45 Serviciul de Urgență al Ucrainei anunță că în ultimele 24 de ore au fost neutralizate 2.610 dispozitive explozive, fiind inspectată o suprafață de 371 de hectare.

În total, de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, au fost neutralizate 101.474 de dispozitive explozive, inclusiv 1.966 de bombe aviatice, conform sursei citate.

Ce pierderi ar fi suferit Armata Rusiei, de la începutul războiului

10:40Aproximativ 26.000 de militari ruși ar fi fost uciși, răniți sau capturați de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie, potrivit ultimului bilanț publicat marți de către Ministerul Apărării de la Kiev.

Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia - bilanțul publicat de Armata Ucrainei:

  • 26.000 de soldati
  • 1.170 de tancuri
  • 2.808 de vehicule blindate de luptă
  • 519 sisteme ale artileriei
  • 185 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS
  • sisteme de război antiaerian - 87
  • 199 de avioane
  • 158 de elicoptere
  • 12 vase/bărci/nave
  • 1.980 de vehicule

10:27 Noi imagini din Odesa, lovită de rachetele rusești.

10:23 Henry Kissinger: „Occidentul nu se poate întoarce la relația anterioară cu Rusia” / Ce spune despre folosirea armelor nucleare

10:12De ce a ajuns Putin în imposibilitatea de a anunța un succes militar în Ucraina, de Ziua Victoriei (Londra)

Felicitări pentru Putin de la dictatorul Kim Jong Un

09:20 Casa Albă îl acuză pe Putin de un discurs revizionist și de manipulare, comentând astfel mesajul acestuia cu ocazia zilei Victoriei. În același timp, purtătoarea de cuvânt Jen Psaki a calificat drept complet ”absurde” afirmațiile lui Putin potrivit cărora agresivitatea occidentului ar fi dus la războiul din Ucraina.

09:06 Dictatorul Kim Jong Un l-a felicitat pe Putin. Ce i-a transmis de Ziua Victoriei

08:46Rușii au lovit Odesa cu rachete sovietice

08:02 Armata Urainei a precizat că o persoană a fost ucisă în atacurile de la Odesa și alte 5 rănite, transmite Kyiv Independent. Cele cinci incendii care au izbucnit după atacul cu rachete de luni seara au fost stinse.

07:57 Zelenski, după discuțiile cu Charles Michel și Ursula von der Leyen: Încă un pas important spre aderarea la UE. În iunie, sperăm să primim un răspuns pozitiv privind statutul de candidat

Atacurile de la Odesa au vizat un mall și două hoteluri

07:44 Noi informații despre atacurile de la Odesa: Doi oameni au fost spitalizați după ce un mall și două hoteluri au fost lovite de rachetele rusești luni seara, în sudul portului Odesa. Aviația rusă a lovit cu trei rachete hipersonice Kinzhal asupra unei zone industrial-comerciale, a transmis purtătorul de cuvânt al administrației locale Sergey Bratchuk, potrivit CNN.

06:36 Înlăturarea președintelui rus Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a proteja Occidentul și aliații săi de viitoarele amenințări din partea Moscovei, a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat Associated Press.

05:50 ​Consiliul de Securitate al ONU ar urma să organizeze joi o nouă reuniune publică cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în lumina "deteriorării continue a situaţiei umanitare", au indicat luni surse diplomatice

03:40Președintele Biden: Sunt convins că Putin a crezut că poate rupe NATO și UE (CNN)

02:30 Armata ucraineană a lovit cel puțin un sistem rusesc de apărare antiaeriană de pe Insula Șerpilor în weekend, potrivit a trei oficiali americani din domeniul apărării și a unui oficial ucrainean, citați de CNN. Lovitura asupra sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune SA-15 se adaugă la loviturile asupra unui elicopter și a unei nave rusești, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.

01:10 Orașul Odesa a fost supus unor noi atacuri cu rachete luni seara, martorii din centrul orașului declarând că au auzit mai multe explozii puternice care au zguduit clădirile, potrivit CNN.

00:42Putin continuă să mai aibă o opțiune în „buzunar”: Brutalitatea, avertizează ministrul britanic al Apărării

00:00 Embargo asupra petrolului rusesc: Ursula von der Leyen vorbește de "progrese"după discuțiile cu Viktor Orban

23:42 Biden a reactivat pentru Ucraina o lege de asistență militară care datează din Al Doilea Război Mondial

23:09VIDEO Un drapel ucrainean zdrențuit rezistă deasupra uzinei Azovstal

22:46 Efectul sancţiunilor se face simţit asupra armamentului rusesc, spune Pentagonul

22:27Rușii îi trimit pe ucraineni în Rusia „împotriva voinței lor” - Pentagon

22:12Ce au sărbătorit mii de moldoveni pe 9 mai? „Mi-e rușine că ne șuieră lumea pentru mizeria de azi din Chișinău”