Statele Unite analizează dacă să lase să expire o scutire de sancțiuni care va permite Rusiei să continue să-și plătească datoria și să evite astfel intrarea în incapacitate de plată, a declarat marți secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, citată de AFP.

Janet YellenFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Este "ceva ce analizăm în mod activ în acest moment. Vrem să ne asigurăm că înțelegem care ar fi consecințele și potențialele repercusiuni ale expirării licenței", a spus ea.

Această scutire, luată la sfârșitul lunii februarie, permite Rusiei, în ciuda sancțiunilor impuse de Trezoreria SUA, să continue să-și plătească datoria în dolari deținută în Rusia. Dar acesta expiră pe 25 mai, cu două zile înainte de următorul termen limită.

Cu toate acestea, Rusia nu-și mai poate rambursa datoria cu dolari deținuți în băncile americane, ca parte a sancțiunilor înăsprite impuse de Washington la 5 aprilie. Moscova încercase atunci să achite o datorie în dolari în ruble.

"Nu am luat încă o decizie, dar aceasta se va întâmpla "rapid", a adăugat ministrul de finanțe al lui Joe Biden în cadrul unei audieri în Senat.

"Participăm în mod activ la o evaluare a riscurilor și a impactului pe care l-ar avea nereînnoirea scutirii", a adăugat ea.

Următorul termen limită, 27 mai, este pentru dobânda de 100 de milioane de euro pentru două obligațiuni: una dintre ele necesită plata numai în dolari, euro, lire sterline sau franci elvețieni; cealaltă poate fi plătită în ruble.

Guvernul rus se va confrunta apoi cu încă douăsprezece scadențe în 2022.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabioullina, a dat asigurări la 29 aprilie că "nu putem vorbi despre incapacitate de plată", recunoscând totodată că Moscova se confruntă cu "dificultăți de plată".

Potrivit ministerului rus de finanțe, datoria externă a Rusiei se ridică între 4.500 și 4.700 de miliarde de ruble (aproximativ 50 de miliarde de euro la cursul actual), adică 20% din totalul datoriei publice.

Rusia a ratat plățile pentru datoriile interne în ruble în timpul crizei financiare din 1998, dar nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriei externe din 1918, când liderul bolșevic Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist răsturnat în urma revoluției din 1917.