​Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba afirmă că, dacă Ucraina va câștiga bătălia pentru Donbas, ar dori să elibereze toate teritoriile sale ocupate de Rusia, fără a exclude însă posibilitatea negocierilor, relatează Ukraîinska Pravda.

Volodimir Zelenski si Dmitro Kuleba la o sedinta a guvernuluiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„În primele luni ale războiului victoria pentru noi însemna retragerea forțelor rusești pe pozițiile pe care le-au ocupat înainte de 24 februarie și plătirea pagubelor provocate”, a declarat Kuleba într-un interviu publicat marți de Financial Times.

„Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica viitoare a războiului, bineînțeles că victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea restului teritoriilor noastre”, a adăugat el.

Ministrul de Externe ucrainean a explicat că doar înfrângerea Rusiei ar permite Ucrainei să își redeschidă porturile de la Marea Neagră și repornească exporturile prin acestea.

Ucraina nu exclude negocieri pentru evitarea escaladării războiului

Kuleba a lansat un nou apel pentru ajutor militar, afirmând că acesta le va permite ucrainenilor să îi alunge pe ruși din regiunea Herson din sudul țării, să înfrângă Flota Mării Negre a Rusiei și sa ridice blocada asupra porturilor ucrainene.

Dmitro Kuleba a admis însă că vărsarea de sânge s-ar putea dovedi prea mare pentru Ucraina și că Kievul ar putea fi nevoit în cele din urmă să negocieze o înțelegere cu Rusia, moment pe care oficialul ucrainean l-a descris printr-o analogie din poker.

„Ne dorim să avem cea mai puternică mână posibilă”, a spus el, cerând din nou ca aliații Ucrainei să interzică importurile de petrol și gaze naturale rusești pentru a „parca mașina de război rusească”.

Volodimir Zelenski a vorbit și el despre eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene

Declarațiile lui Dmitro Kuleba vin la o săptămână după ce președintele Volodimir Zelenski a afirmat într-un interviu acordat televiziunii saudite Al Arabiya că Ucraina va accepta statutul de neutralitate cerut de Moscova doar după eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene, inclusiv a Crimeii.

„Ruşii insistă asupra neutralităţii, iar pentru noi cel mai important este eliberarea Donbasului şi a tuturor teritoriilor ocupate temporar, precum şi a peninsulei Crimeea, şi ea ocupată”, a precizat președintele ucrainean.

Pe lângă eliberarea întregii ţări, Zelenski a insistat că, pentru a accepta neutralitatea cerută de Moscova, sunt necesare „garanţii de securitate pentru ca Ucraina să nu mai facă obiectul unor atacuri similare pe viitor, precum şi alte tipuri de arme în cazul unui război ca cel de acum”.

Urmărește ultimele evoluții din a 76-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.