Soldații ruși transportă pe teritoriul Rusiei echipamentele din spitalele și școlile pe care le-au jefuit în orașul Kreminna din regiunea Luhansk, ocupat la jumătatea lunii aprilie, conform șefului administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Razboi in UcrainaFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

Oficialul ucrainean a scris pe Facebook că, după ocuparea orașului, "orcii și-au atârnat cârpele și au înlăturat inscripția Glorie Ucrainei de pe fațada liceului militar regional Luhansk", unde au "curățat" toate camerele.

"Toate echipamentele moderne au fost duse în Rusia. În plus, au luat ce le-a plăcut din barăci, cantine, depozite. Rușii au cercetat fiecare centimetru al școlii", afirmă șeful administrației regionale din Luhansk.

El afirmă că trupele ruse au jefuit toate școlile din oraș, dar și spitalele, pe care le-ar fi golit de echipamente.

"Rușii au fost șocați de dotarea spitalelor noastre, așa că nu au întârziat și în primele zile de ocupație au început să demonteze echipamentele și să le transporte în Rusia", adaugă oficialul ucrainean, care a postat și câteva fotografii.

Kreminna, cu o populație de aproape 20.000 de oameni (înainte de război), se află la aproximativ 50 km nord-est de Kramatorsk, centrul administrativ al regiunii, și este o țintă strategică pentru Rusia.

Trupele ruse ar fi capturat Kreminna după jumătatea lunii aprilie, spunea guvernatorul regional, susținând că rușii ar fi împușcat oameni care încercau să părăsească orașul.

Numeroase imagini și înregistrări video distribuite pe rețelele sociale sau publicate de autoritățile ucrainene arată cum soldații ruși au jefuit locuințe și magazine din Ucraina, în unele cazuri folosind chiar camioanele militare pentru a transporta bunurile furate.

Soldații ruși au fost surprinși inclusiv furând găini dintr-o curte și covoare pentru a-și camufla vehiculele.

Oficialii ucraineni îi acuză pe soldații Moscovei că au jefuit chiar și centrala nucleară de la Cernobîl și hotelurile din jur, furând tot, de la lingurițe, la ibrice și furculițe.

Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhiy Kislitsa, a vorbit la o ședință a Consiliului de Securitate al organizației internaționale despre adevăratul „eroism” al armatei ruse, care a fugit de lângă Kiev cu toalete și alte bunuri furate.

„Soldații ruși au dat dovadă de reziliență într-o singură privință: retrăgându-se sub focul trupelor ucrainene, s-au încăpățânat să păstreze toată prada. Au lăsat în urmă muniție pentru a-și umple mașinile cu computere furate, televizoare, telefoane mobile, haine, covoare, mașini de spălat și chiar toalete”, a adăugat el.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirma că soldații ruși au creat chiar un bazar într-un oraș din Belarus pentru a vinde bunurile furate. Însă în multe din cazuri, soldații ruși ar fi furat bunurile pentru a le trimite înapoi acasă.