​Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU a vorbit la o ședință a Consiliului de Securitate al organizației internaționale despre adevăratul „eroism” al armatei ruse, care a fugit de lângă Kiev cu toalete și alte bunuri furate, relatează Ukraîinska Pravda.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Profimedia Images

Serhiy Kislitsa a făcut comentariile cu privire la faptul că președintele rus Vladimir Putin a acordat luni celei de-a 64-a Brigăzi Motorizate de Pușcași a armatei ruse titlul onorific de „Gărzi”.

Putin a invocat „eroismul întregului personaj, vitejia, statornicie și curajul” a militarilor acestei brigăzi care este acuzată de atrocitățile de la Bucha.

Kislitsa a amintit că această unitate, conform planurilor inițiale întocmite de comandamentul militar de la Moscova, trebuia să cucerească Kievul și, fiind la Bucha timp de o lună, a terorizat populația civilă din această suburbie a capitalei ucrainene.

Oficialul ucrainean acuză soldații ruși de masacre și jafuri

„Militarii acestei brigăzi, dintre care mulți au fost deja identificați, vor fi trași la răspundere pentru atrocitățile în masă comise la Bucha. Aceasta este interpretarea rusă a eroismului și curajului - a ucide sute de civili neînarmați, a viola zeci de femei și fete și, în cele din urmă, scăpa de trupele ucrainene”, a declarat diplomatul, potrivit Ukrinform.

„Soldații ruși au dat dovadă de reziliență într-o singură privință: retrăgându-se sub focul trupelor ucrainene, s-au încăpățânat să păstreze toată prada. Au lăsat în urmă muniție pentru a-și umple mașinile cu computere furate, televizoare, telefoane mobile, haine, covoare, mașini de spălat și chiar toalete”, a adăugat el.

Numeroase imagini și înregistrări video distribuite pe platformele social media sau publicate de autoritățile ucrainene arată cum soldații ruși au jefuit locuințe și magazine din Ucraina, în unele cazuri folosind chiar camioanele militare pentru a transporta bunurile furate.

Soldații ruși au fost surprinși inclusiv furând găini dintr-o curte și covoare pentru a-și camufla vehiculele. Oficialii ucraineni în acuză pe soldații Moscovei că au jefuit chiar și centrala nucleară de la Cernobîl și hotelurile din jur, furând tot, de la lingurițe la ibrice și furculițe.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că soldații ruși au creat un bazar într-un oraș din Belarus pentru a vinde bunurile furate. Însă în multe din cazuri soldații Moscovei au furat bunurile pentru a le trimite înapoi acasă.