Forțele ucrainene duc lupta împotriva blindatelor rusești și a militarilor ruși inclusiv cu drone de mici dimensiuni care au fost modificate să care proiectile sau grenade de mici dimensiuni și care le aruncă atunci când se află deasupra țintelor.

Militar rus tragand cu un lansator de grenadeFoto: Captura video

În trecut pe rețelele de socializare au apărut mai multe filmări în care dronele ucrainenilor au aruncat proiectile asupra diferitelor tipuri de blindate folosite de ruși. Mai rar însă au apărut imagini în care un astfel de atac este folosit exclusiv împotriva unor trupe de infanterie fără vehicule militare.

În imaginile apărute marți se vede cum o dronă a ucrainenilor se poziționează deasupra unor soldați ruși - cel puțin doi apar pe filmare la sol. Unul dintre soldați trage cu un lansator de grenade, posibil de tipul RPG / AG-7 sau ceva asemănător.

Drona aruncă un proiectil, iar la două secunde după ce militarul rus lansează atacul său proiectilul lovește solul la câțiva metri distanță.

Imediat după militarul se prăbușește, cel mai probabil ucis sau rănit de schijele rezultate în urma exploziei.

Ucrainenii folosesc drone și pentru recunoaștere, dar și pentru atac

De prin luna martie ucrainenii au început să folosească drone - mari sau mici, de cele mai multe ori comerciale - pentru a putea identifica și ținti inamicul. Dezavantajul acestor drone este că pot fi ușor bruiate și doborâte, însă ele sunt relativ ieftine, ușor de procurat și ușor de folosit.

În același timp, ucrainenii au folosit cu succes inclusiv drone modificate pentru a purta arme, grenade atașate de corpul dronelor ce sunt „eliberate” deasupra țintelor.

Aerorozvidka, o unitate de elită a armatei ucrainene utilizează drone ghidate prin sistemul Starlink al lui Elon Musk pentru a lovi vehicule și echipamente ale trupelor de invazie pe timp de noapte, în timp ce militarii ruși dorm.

În dotarea Aerorozvidka există mai multe tipuri de drone, de la unele comerciale ieftine la unele mai mari care au fost modificate să transporte și să arunce grenade antitanc inclusiv noaptea, loviturile fiind posibile cu ajutorul unor camere în infraroșu.

VEZI ȘI:

---