Armata Ucrainei a reușit în ultimele zile nu doar să țină piept atacurilor rusești în estul țării, dar chiar să lanseze și contraofensive și să ducă atacuri cu succes împotriva unităților inamice.

Atacuri de artilerie ghidate cu dronaFoto: Captura video

O parte din atacurile de succes ale ucrainenilor au fost făcute cu lovituri de artilerie, de la mare distanță, foarte probabil cu tunuri intrate în dotare ca ajutor de la alte state. Chiar și acum SUA e în proces să livreze obuziere autopropulasate de 155 de mm, iar Franța și ea ar fi livrat tunuri autopropulsate Cesar.

Cu tunurile de artilerie, fie autopropulsate, fie tractate, ucrainenii au reușit să atace cu succes pozițiile și coloanele rusești. Însă ar fi reușit aceste lovituri de precizie folosindu-se de drone care identificau și comunicau înapoi poziția exactă a inamicului.

Această combinație de „drone” și focuri de artilerie de la mare depărtare, dar cu precizie foarte ridicată, a făcut ca armata Ucrainei să poată produce pagube mari inamicului, fără a-și risca proprii soldați.

Obuzierele autopropulsate și tunurile de artilerie - printre armele grele pe care se bazează Ucraina că le primește din Vest

Obuzierele autopropulsate sunt printre sistemele grele de armament cele mai oferite de statele occidentale, dar și printre cele mai cerute de către Kiev.

Slovacia a declarat că va da Ucrainei două baterii Zuzana de 155 mm, SUA au început să livreze și să antreneze ucrainenii pe Howitzere de 155m, iar Olanda tocmai a anunțat că va livra „un număr limitat” de obuziere autopropulsate blindate Panzerhaubitze 2000, același tip de obuziere ce ar putea livra și Germania dacă se hotărăște să acorde armament greu Ucrainei.

În tot acest timp, militarii ucraineni folosesc orice au la dispoziție, de la obuzierele proprii, la tunurile autopropulsate capturate de la ruși.

Ucrainenii folosesc drone și pentru recunoaștere, dar și pentru atac

În același timp, ucrainenii folosesc drone - mari sau mici, de cele mai multe ori comerciale - pentru a putea identifica și ținti inamicul. Dezavantajul acestor drone este că pot fi ușor bruiate și doborâte, însă ele sunt relativ ieftine, ușor de procurat și ușor de folosit.

În același timp, ucrainenii au folosit cu succes inclusiv drone modificate pentru a purta arme, grenade atașate de corpul dronelor ce sunt „eliberate” deasupra țintelor.

---