În ziua 63 a invaziei declanșate de Vladimir Putin Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, Uniunea Europeană anunțând că va răspunde coordonat la șantajul rusesc.

Razboi in UcrainaFoto: Mykhaylo Palinchak/SOPA/Shutterstock Editorial/Profimedia Images

Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro cele mai importante evoluții din Ucraina, ziua 63:

07:17Prezentarea LIVE a evenimentelor de joi privind războiul s-a mutat aici

06:31Secretarul general al ONU Antonio Guterres va ajunge joi la Bucha, Irpin și Borodianka, în timp ce Moscova își continuă ofensiva în estul și sudul Ucrainei. Șeful ONU a sosit în Ucraina venind de la Moscova unde l-a rugat pe Vladimir Putin să înceteze focul „cât mai curând posibil”. El a mai spus că este „îngrijorat de rapoartele repetate privind posibile crime de război”, considerând că acestea „necesită o anchetă independentă”.

06:16Mai multe orașe ucrainene intenționează să redenumească străzile și piețele asociate cu Rusia în cadrul unui proces de „derusificare” în urma invaziei Moscovei. La Kiev, consiliul local a întocmit o listă cu 467 de locuri care ar putea fi luate în considerare pentru a fi redenumire, relatează Reuters.

01:56Ambasadorul Rusiei la Dublin neagă că a minţit publicul irlandez în legătură cu invazia Ucrainei. „Nu e un război în sens militar. Războiul este un atac total” - spune el

00:58 Rusia se află în spatele a peste 200 de atacuri cibernetice asupra Ucrainei (Microsoft)

00:16Miza militară a Rusiei în Transnistria: Realimentarea trupelor din Ucraina, repararea echipamentelor, nodurile feroviare

23:56 Premierul român Nicolae Ciucă, despre vizita în Ucraina: Am ajuns cu trenul în Kiev, a fost o călătorie lungă / Am mai fost în zone de conflict, am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare

23:31Rusia, suspendată din Organizaţia Mondială a Turismului

22:55Francezii de la TotalEnergies „încep să se retragă” din Rusia, în timp ce își reduc activele din proiectul Arctic LNG 2

22:22 Zelenski: Suspendarea tarifelor UE „va sprijini la maximum activitatea economică”

21:34Guvernul ucrainean a declarat miercuri că se așteaptă la „săptămâni extrem de dificile” în fața armatei ruse, care „și-a adunat deja forțele pentru o ofensivă majoră în estul” țării, o prioritate pentru Moscova.

Cele mai importante știri ale zilei de miercuri până la această oră

21:15 Schimbul de prizonieri între Moscova și Washington n-are „niciun impact” asupra relațiilor dintre cele două țări - spune un responsabil american

20:54 Experți occidentali: Rusia vrea să distrugă axa care leagă Ucraina de România

19:51 Ce impact ar putea aveat ăierea gazelor rusești pentru Europa

18:24Rusia expulzează opt diplomați japonezi, ca măsură de represalii față de o decizie similară a Tokyo

17:49 „Nimic nu i-a oprit”. Atacuri ale rușilor în aproape toată regiunea Lugansk. A fost bombardat inclusiv un spital

Vladimir Putin amenință direct Occidentul

17:39 Ucraina a bombardat pozițiile rusești de pe Insula Șerpilor

17:27​​Vladimir Putin amenință direct Occidentul. O intervenție din exterior în situația din Ucraina va avea „un răspuns fulgerător” din partea Rusiei, a spus liderul de la Kremlin.

17:07 Kremlinul consideră „destul de provocatoare” declaraţia consilierului prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, care a sugerat că Ucraina poate rezolva militar problema transnistreană

16:32 Procurorul Curţii Penale Internaţionale, despre crimele comise în Bucha: Rusia se va confrunta cu „un caz în care există probe”

16:30Rusia a expulzat trei diplomați norvegieni, potrivit Ministerului norvegian de Externe, citat de CNN. Aceasta, după ce la începutul lunii Norvegia a declarat persona non grata trei diplomați ruși, ca răspuns la atrocitățile care ar fi fost comise de forțele ruse în orașul ucrainean Bucha.

15:39 Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat în fața Parlamentului german că situația din Republica Moldova este "extrem de critică".

Ea a spus și că nu este clar cine se află în spatele atacurilor care au avut loc în regiunea separatistă Transnistria. (Reuters)

Premierul polonez acuză Rusia de „atac direct” prin oprirea furnizării de gaze

15:34 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba cere companiilor internaționale care mai sunt în Rusia să se retragă acum, spunând că oricum vor ajunge să recurgă la această măsură:

”Apreciem companiile care s-au retras deja din Rusia. Celor care încă se mai agață de profiturile lor sângeroase din Rusia sub diferite pretexte, am doar atât să le spun: retrageți-vă acum. Va trebui să o faceți oricum. Mai bine să o faceți acum decât după veți suferi de oprobiul public și afectarea reputației.”

15:11 Danemarca dorește să folosească sancțiunile din domeniul energiei ca instrument pentru a maximiza presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a spus ministrul de externe Jeppe Kofod.

"Vom continua să facem presiuni pentru ca UE să adopte cele mai dure sancțiuni posibile, astfel încât să putem exercita o presiune maximă asupra Rusiei lui Putin și să blocăm mașina de război rusă. Acest lucru este valabil și pentru domeniul energiei", a declarat Kofod pentru Reuters.

14:57 VIDEO Cum lansează un submarin rusesc rachete de croazieră către ținte din Ucraina

14:55Premierul polonez acuză Rusia de „atac direct” prin oprirea furnizării de gaze: „Nu ne vom pleca în fața acestui șantaj” / Ce soluții are Polonia

14:45 Un portret al lui Vladimir Putin, atârnat la centrala nucleară din Zaporojie: „Probabil ca să scuipe toată lumea pe el”

Bruxellesul propune taxe zero pentru importurile de produse ucrainene

14:30 Comisia Europeană a propus miercuri suspendarea pentru un an a tuturor taxelor vamale pentru produsele ucrainene importate în UE, pentru a susține economia țării atacate de Rusia.

Propunerea, care mai trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre, este "un gest de sprijin fără precedent pentru o țară aflată în război", a precizat executivul UE într-un comunicat. Marea Britanie a anunțat deja luni că va ridica tarifele vamale pentru produsele importate din Ucraina. (Reuters)

14:21 Moscova a impus miercuri restricții pentru 287 de parlamentari britanici și le-a interzis intrarea în Rusia , acuzându-i că alimentează "isteria rusofobă nejustificată".

Ministerul rus de externe a precizat că sancțiunile impuse membrilor Camerei Comunelor au fost un răspuns la faptul că Marea Britanie a impus restricții similare pentru 386 de membri ai propriei camere inferioare a parlamentului la 11 martie.

George Grylls, jurnalist The Times, remarcă pe contul său de Twitter faptul că laburistul Jeremy Corbyn nu este vizat de sancțiunile Rusiei, dar pe listă se află Dominic Grieve, care nu mai este parlamentar din 2019

14:08 Potrivit unei surse Bloomberg, zece cumpărători de gaz rusesc și-au deschis cont la Gazprombank, iar patru au făcut deja plăți în ruble, cum a cerut Vladimir Putin.

13:52Un vicepreședinte Gazprombank a fugit din Rusia pentru a lupta în țara natală contra forțelor de invazie. ”Nu puteam să privesc de pe margine”, spune Igor Volobuev.

13:29 Trupele rusești au dispersat violent miercuri un protest din centrul Hersonului ocupat. Mai multe persoane ar fi fost rănite:

13:23 Rusia a decis miercuri să se retragă din Organizația Mondială a Turismului (OMT), luând inițiativa în condițiile în care excluderea sa urma să fie supusă la vot de către statele membre, a anunțat pe Twitter agenția ONU cu sediul la Madrid.

„Rusia și-a anunțat intenția de a se retrage din OMT în cadrul adunării generale de la Madrid”, a spus agenția ONU. Suspendarea sa este "cu efect imediat", a adăugat OMT, care anunțase la începutul lunii martie că vrea să suspende Rusia din organismele sale din cauza invaziei din Ucraina.

Austria spune că nu plăti în ruble gazul importat: Știri false ale propagandei rusești

13:10 Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus că știrile din presa rusă potrivit cărora Austria va plăti gazul importat cu ruble sunt minciuni:

”Înainte ca știrile false ale propagandei rusești să fie răspândite mai departe. Bineînțeles că OMV va continua să plătească în euro pentru livrările de gaze din Rusia. Austria respectă cu strictețe sancțiunile UE convenite de comun acord.”

13:05 Cel mai mare producător de drone din lume, DJI Technology Co., a anunțat că își va suspenda temporar activitatea în Rusia și Ucraina pentru a se asigura că produsele sale nu sunt folosite în luptă, devenind astfel prima mare firmă chineză care invocă conflictul pentru a întrerupe vânzările în Rusia.

Oficiali ucraineni au acuzat DJI că a divulgat date despre armata ucraineană către Rusia - acuzații pe care cel mai mare producător mondial de drone industriale și de retail le-a numit "complet false".

Rușii continuă asalturile asupra Azovstal

13:00 Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că nu a existat nicio pauză în atacurile aeriene asupra uzinei Azovstal, în ciuda faptului că Vladimir Putin a declarat că nu este nevoie să o ia cu asalt după ce a declarat victoria în orașul-port.

"Atacurile aeriene asupra Azovstal nu se diminuează. Nicio încetare a focului, ci încearcă să-l ia cu asalt din nou și din nou. În ciuda declarațiilor (lui Putin). În același timp, luptele de stradă continuă", a scris Andriușcenko pe Telegram.

12:23VIDEO Ucrainenii fac ravagii în rândul blindatelor rusești cu loviturile de artilerie ghidate din dronă

12:18 Un consilier al lui Zelenski a spus, după exploziile auzite miercuri dimineață în trei provincii rusești, că este vorba de ”karma” și de ”răzbunare”, fără a admite că Ucraina ar avea vreo legătură cu incidentele de pe teritoriul Rusiei.

12:15Oficial ucrainean: Ucraina poate rezolva problema transnistreană „cât ai pocni din degete”. Republica Moldova ar putea avea probleme mari. Să ceară ajutor în Ucraina și în România

11:53 Rubla s-a apreciat puternic miercuri, după ce Rusia a anunțat că a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, ajungând la un maxim al ultimilor doi ani în raport cu euro în tranzacțiile de pe piața din Moscova, moneda fiind ajutată de faptul că urmează sezonul plății impozitului pe venit.

Rubla a câștigat 1,1% și s-a tranzacționat la 76,00 de unități pentru un euro după ce a depășit maximul ultimilor peste doi ani, care era de 75,9075.

De asemenea s-a întărit cu 1% față de dolar, la 72,82 ruble pentru un USD.

UE va răspunde coordonat la șantajul Rusiei, anunță von der Leyen

11:38Pierderile suferite de armata rusă până acum, potrivit ucrainenilor:

11:30Ministrul Apărării: „Nu cred că există vreun fel de posibilitate de război în Republica Moldova” / Ce spune despre trimiterea de armament de către România pentru Ucraina

11:17Ursula von der Leyen a anunțat că UE va răspunde coordonat după ce Gazprom a oprit gazul pentru Bulgaria și Polonia: Șantajul Rusiei este nejustificat și inacceptabil

11:15VIDEO Tanc rusesc, lovit în plin de o rachetă exact când trăgea cu tunul

11:12„Ministerul de Interne” din așa-zisa republică Transnistria a afirmat miercuri că în cursul nopții au fost trase focuri de armă de pe teritoriul Ucrainei spre un sat care adăpostește un mare depozit de muniții.

De asemenea, ministerul a susținut că a detectat drone despre care a spus că au fost lansate din Ucraina.

Trupele de invazie au cucerit mai multe localități în estul Ucrainei

11:00​Kievul a recunoscut miercuri un avans al forţelor ruse în estul Ucrainei, mai multe localităţi din regiunile Harkiv şi Donbas fiind cucerite de armata rusă.

10:58Apărarea antiaeriană a doborât o mică dronă de recunoaștere în orașul rus Voronej, a declarat guvernatorul local, citat de Tass. INcidentul a avut loc în zona aedromolui militar Baltimor, la circa 300 kilometri de granița cu Ucraina.

10:48Decizia Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale a Poloniei va contribui la statutul său de paria economic și politic, a declarat miercuri vicepremierul britanic Dominic Raab.

„Am fost avertizați de ceva timp în legătură cu acest lucru, dar vom fi alături de prietenii și aliații noștri polonezi. Aceasta (oprirea furnizării de gaze) va avea un efect ... foarte dăunător și asupra Rusiei, deoarece devine din ce în ce mai mult, nu doar un paria politic, ci și un paria economic”, a declarat Raab pentru Sky News.

10:44Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că rachetele sale Kalibr au lovit un depozit de arme din regiunea ucraineană Zaporojie, unde era stocat armament din Statele Unite și din țări europene. Ministerul a susținut că forțele sale aeriene au distrus 59 de obiective militare ucrainene în cursul nopții.

10:32Cel mai important parlamentar rus a declarat miercuri că gigantul Gazprom a luat decizia corectă prin suspendarea completă a livrărilor de gaze către Bulgaria și Polonia și a spus că Moscova ar trebui să procedeze la fel și cu alte țări "neprietenoase".

"Același lucru ar trebui făcut și în ceea ce privește alte țări care ne sunt neprietenoase", a scris pe canalul său Telegram Viaceslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, Duma. (Reuters)

10:30Peste 400 de cazuri de agresiuni sexuale din partea soldaților ruși raportate autorităților ucrainene în două săptămâni. Printre victime, și copii

10:25Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ucis cel puțin 217 copii, în timp ce peste 610 au fost răniți, a transmis miercuri Procuratura Generală a Ucrainei. Autoritățile consideră că, în realitate, este vorba despre un număr mult mai mare de victime.

10:05Rusia a tras 1.300 de rachete de la începutul invaziei și până acum, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, citat de Kyiv Independent

Anna Malyar a declarat că rezervele de rachete disponibile ale Rusiei s-au redus astfel la mai puțin de jumătate.

Nou atac cu rachete asupra podului care leagă Odesa de sud-vestul țării

10:01Polonia anunță că a arestat „un cetățean al Federației Ruse și un cetățean din Belarus care erau implicați în activități de spionaj în Polonia” și că un tribunal „a dispus arestarea lor preventivă pentru trei luni”:

„Bărbații reținuți pe 21 și 22 aprilie sunt suspectați de activități de spionaj pentru serviciile secrete rusești. Materialul colectat de serviciul de contrainformații militare indică faptul că un rus și un belarus, acționând în numele serviciilor secrete rusești împotriva Poloniei, au desfășurat activități menite să identifice funcționarea forțelor armate poloneze, inclusiv prezența armatei în zona de frontieră dintre Polonia și Belarus.”

09:53Podul care leagă Odesa de sud-vestul Ucrainei, vizat de un atac cu rachete pentru a doua zi la rând

09:50Valoarea activelor rusești înghețate în cadrul sancțiunilor adoptate de Elveția a crescut la aproximativ 9 miliarde de franci elvețieni (9,34 miliarde de dolari), a scris miercuri ziarul Neue Zuercher Zeitung, fără a dezvălui sursa informației.

Totalul este cu aproximativ 1,5 miliarde de franci mai mare decât au raportat autoritățile elvețiene pe 7 aprilie.

09:38Zelenski spune că „serviciile speciale” rusești se află în spatele seriei de explozii în Transnistria

09:37Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a salutat miercuri promisiunile Statelor Unite și ale aliaților săi de a trimite mai mult armament greu în Ucraina, în urma discuțiilor de marți din Germania.

„Una dintre cerințele bizare ale Rusiei la începutul războiului a fost "demilitarizarea completă" a Ucrainei. După întâlnirea epocală de ieri a celor 40 de miniștri ai apărării, am vești proaste pentru Rusia. Capacitate, viteză, logistică simplificată, o gamă extinsă de arme - Ucraina se consolidează”, a scris el pe Twitter.

Moscova a oprit livările de gaze către Bulgaria și Polonia

09:11Gazprom anunță că a oprit complet livările către Bulgaria și Polonia. Ungaria spune că va primi în continuare gaze prin conducte din Bulgaria, chiar dacă livrările spre această țară au fost stopate.

08:53Forțele rusești au adoptat un tipar mai solid de atac în estul Ucrainei și fac progrese lente, dar metodice spune Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit acestuia, Vladimir Putin ar putea anunța o serie de ”republici populare” de Ziua Victoriei.

08:29Livrările de gaze rusești către Bulgaria continuă deocamdată, a declarat miercuri pentru Reuters Vladimir Malinov, directorul executiv al Bulgartransgaz, operatorul rețelei de gaze bulgare.

Ministerul bulgar al Energiei a precizat că Gazprom a informat compania bulgară de gaze de stat Bulgargaz că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri. Ministerul va susține un briefing de presă privind situația în cursul dimineții de miercuri.

08:21Armata ucraineană a reușit să păstreze controlul asupra celei mai mari părți a spațiului său aerian, spune ministerul britanic de externe

08:10Renault a găsit soluția pentru a ieși din Rusia: Va transfera participația sa la Lada către un institut de știință rusesc, dar cu posibilitate de răscumpărare

07:41Explozii în orașul rus Belgorod, aproape de graniță, arde un depozit de muniții. Explozii au fost auzite și în provincia rusă Kursk, aici se pare că e vorba de lansări ale sistemelor locale de apărare antiaeriană

07:30 Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Statele Unite și aliații lor se vor întâlni lunar pentru a discuta despre cum să consolideze capacitățile militare ale Ucrainei, a anunțat marți secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după o întâlnire cu reprezentanții a 40 de țări în Germania. Austin le-a spus aliaților săi că SUA sunt hotărâte să "miște cerul și pământul" pentru ca Ucraina să câștige.
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul primei sale călătorii la Moscova de la începutul ofensivei, a cerut o încetare a focului "cât mai curând posibil".
  • Germania urmează să autorizeze livrarea a aproximativ 50 de "tancuri antiaeriene" către Ucraina și se așteaptă ca Franța să trimită tunuri cu o rază de acțiune de 40 de kilometri. Marea Britanie a livrat rachete antiaeriene, iar Polonia tancuri. Olanda va furniza Kievului "un număr limitat" deobuziere blindate Panzerhaubitze 2000
  • Compania rusă Gazprom va suspenda începând de miercuri livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, au anunțat marți seară cele două țări, precizând că s-au pregătit pentru această situație.
  • Forțele rusești bombardează poduri și căi ferate pentru a încetini transporturile de arme occidentale către Ucraina, a declarat marți un consilier al ministrului ucrainean de interne, după ce o rută strategică care o lega de România a fost distrusă.
  • Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat marți că va susține o posibilă inițiativă parlamentară care să permită ca activele confiscate de la oligarhii ruși să ajungă "direct" în Ucraina.
  • Republica Moldova a făcut marți un apel la calm și a declarat că își consolidează securitatea după exploziile din regiunea separatistă Transnistria, Kievul acuzând Moscova că încearcă să o "destabilizeze".
  • Premierul român Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au făcut, marţi, o vizită oficială în Ucraina
  • Premierul bulgar Kiril Petkov și aliații săi din coaliția guvernamentală, cu excepția socialiștilor pro-ruși, vor pleca miercuri în Ucraina, a anunțat marți guvernul, pe fondul unei dispute politice legate de ajutorul militar acordat Kievului.
  • Primăria din Kiev a început demolarea unui monument istoric din epoca sovietică care celebrează prietenia dintre Ucraina și Rusia.
  • Aproape 5,3 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de când trupele rusești au început să invadeze în urmă cu două luni, iar ONU se așteaptă la alte trei milioane până la sfârșitul anului.

06:24Ministrul britanic de externe urmează să lanseze un apel miercuri la "dublarea sprijinului" pentru Ucraina şi la pregătirea pentru un război "pe termen lung"

01:08Un înalt oficial rus amenință că Ucraina s-ar putea sparge în mai multe state

00:48 Danemarca nu are de gând să plătească cu ruble gazul rusesc.