Așa-zisul „minister de interne” din Transnistria acuză Ucraina că ar fi tras focuri de armă asupra localității Cobasna, unde este unul din cele mai mari depozite de muniție din Europa, în care se află moştenirea de arme a fostei Armate a 14-a a Uniunii Sovietice, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia, scrie presa din Republica Moldova, notând că informațiile sunt însă contradictorii.

Republica MoldovaFoto: Mihai Karaush / Sputnik / Profimedia

„Noaptea trecută mai multe drone au fost observate deasupra satului Cobasna din raionul Rîbnița. Aparatele de zbor au fost lansate din Ucraina. În dimineața zilei de 27 aprilie, în jurul orelor 08:45, din direcția ucraineană s-au tras focuri de armă în direcția localității Cobasna”, susține instituția, citată de deschide.md.

Presa din regiunea transnistreană, dar și cea rusă au anunțat miercuri dimineață că au existat împușcături în perimetrul depozitului cu muniții de la Cobasna. Cobasna este la 2 kilometri distanță de granița cu Ucraina, iar acolo se află unul dintre cele mai mari depozit cu muniții din Europa, potrivit Unimedia.

Chișinăul și Moscova au discutat în repetate rânduri despre evacuarea acestora, ceea ce nu s-a mai întâmplat, pe motiv că o mare parte dintre muniție este în stare de degradare avansată și prezintă pericol major.

Reamintim că autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova.

Presupusa explozie de la unitatea militară din apropierea Tiraspolului este a treia raportată de autoritățile din Transnistria de la începutul săptămânii după ce luni acestea au acuzat că în apropierea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol au avut loc mai multe explozii care au avariat clădirea în care se află acesta.

Republica Moldova a denunțat incidentul, afirmând că obiectivul acestuia este de a crea tensiuni legate de situația de securitate din regiunea transnistreană.

Presa de stat de la Moscova a scris marți dimineața că o a doua explozie a distrus un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă. Ministerul rus de Interne a afirmat că „persoane necunoscute” s-ar afla în spatele atacului.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că exploziile sunt rezultatul unor operațiuni de tip steag fals („false flag”) menite să atragă forțele din Transnistria, o regiune învecinată cu Ucraina, în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Ministerul rus de Externe a transmis marți că „Rusia ar vrea să evite un scenariu în care Moscova ar fi nevoită să intervină în Transnistria, a scris Reuters, citând agenţia de presă RIA.

​Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău, afirmând, la finalul ședinței, că datele pe care le are la acest moment arată că intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei.

"Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară", a spus Maia Sandu, arătând că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.