Ministerul de Interne al Rusiei a acuzat marți că „persoane neidentificate” au aruncat în aer un centru radio din Transnistria care retransmitea programe rusești, relatează TASS, una dintre agențiile de presă ale Moscovei.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Două dintre cele mai puternice antene au devenit nefuncționale: un megawatt. Ambele transmiteau programe de radio ale Federației Ruse. Niciunul dintre angajații centrului de radio Pridnestrovian și localnici nu au fost răniți", a declarat ministerul rus de Interne într-un comunicat remis presei.

Minstrul Afacerilor Interne al provinciei separatiste nerecunoscute de comunitatea internațională a anunțat anterior că va verifica „informațiile apărute pe rețelele de socializare” despre explozia care a afectat un „mare centru radio” din satul Maiak.

UPDATE: Maia Sandu a convocat CSAT-ul de la Chișinău după exploziile din Transnistria / Temeri legate de operațiuni de tip „steag fals” ale Rusiei

Tensiuni diplomatice între Rusia și Republica Moldova

Anunțul ministerului de Interne de la Moscova vine după ce joia trecută ambasadorul rus de la Chișinău a fost convocat pentru discuții de autoritățile moldovene din cauza amenințărilor făcute la adresa președintelui Maia Sandu.

Senatorul rus Aleksei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informaţională, a ameninţat-o direct pe preşedinta Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei”.

Ambasadorul rus a fost convocat din nou de ministerul de Externe al Republicii Moldova și vineri după ce un general rus a spus că trupele rusești au ca obiectiv să ajungă în Transnistria.

Rusia a dat asigurări luni că nu există niciun risc în Transnistria și că dorește „o soluționare pașnică” a situației de acolo.

Tensiunile dintre cele două țări au loc în contextul războiului din Ucraina și a faptului că, la fel ca Kievul, și Moldova a anunțat că dorește o aderare accelerată la Uniunea Europeană, completând chestionarul de aderare în doar 10 zile.

Explozii lângă o clădire guvernamentală din Transnistria

Noul incident de la centrul radio vine la o zi după ce presa de stat rusă a scris că mai multe explozii au avut loc lângă o clădire a autorităților separatiste din Transnistria, fotografii distribuite pe Telegram arătând ferestre sparte, dar și două lansatoare de grenade folosite pe o stradă în apropierea clădirii.

Utlizatori de Telegram au identificat lansatorul ca fiind un Tavolga 27, folosit în Rusia, Gabon, Iordania şi Transnistria.

Republica Moldova a afirmat despre incidentul de luni că Obiectivul urmărit de acesta „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”.

Serviciul de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei a declarat că Rusia se află în spatele incidentului pe care l-a catalogat drept o „operațiunie cu steag fals”, adăugând că serviciul secret al Rusiei intenționează să continue astfel de operațiuni pentru a trage în război teritoriul ocupat de ruși al Moldovei de la granița cu Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 62-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.