​Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că livrările de armament ale Occidentului către Ucraina înseamnă că în esență NATO este implicată într-un război cu Rusia. Diplomatul rus a mai susținut că există riscul escaladării conflictului prin utilizarea armelor nucleare. Intervenția sa vine după ce în cursul weekendului a avut loc prima vizită a unor înalți demnitari americani la Kiev, respectiv secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin. Austin a spus că SUA vor să vadă armata rusă slăbită și că Ucraina poate câștiga războiul.

Razboiul din UcrainaFoto: Colaj foto

Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro cele mai importante evoluții din Ucraina, ziua 62:

07:30Prezentarea LIVE a evenimentelor privind războiul s-a mutat aici

06:30 Guvernatorul unei regiuni din Rusia (la 40 km de granița cu Ucraina), Vyacheslav Gladkov, spune că s-a trezit într-un „sunet puternic ca o explozie” în jurul orei 3:35. Explozia a venit din apropierea satului Staraya Nelidovka, de la un depozit de muniție.

06:25Ministrul britanic de externe, Liz Truss, urmează să lanseze un apel miercuri la "dublarea sprijinului" pentru Ucraina şi la pregătirea pentru un război "pe termen lung" după invazia rusă

01:08Ucraina s-ar putea sparge în mai multe state, ameninţă secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev

00:50Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat într-o postare pe Facebook că trupele ruse de pe teritoriul separatist din Republica Moldova, Transnistria, sunt în alertă maximă și pregătite de război.

„Unitățile Forței Operative Ruse sunt complet pregătite de luptă”, a scris Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

În regiunea din Moldova ocupată de separatiștii pro-ruși, există în prezent circa 8.000 de militari, printre care aproape 3.000 de militari ruși, potrivit lui Vadym Denysenko, consilier al ministrului de interne.

Gazprom sitează livrările de gaz către Polonia și Bulgaria pentru că nu plătesc în ruble. Și Danemarca refuză plata în ruble

00:48Danemarca nu are „nicio intenție” să plătească gazul rusesc în ruble

00:27SUA înființează în Germania un centru de controlpentru ajutorul militar acordat Ucrainei

00:09Ucraina spune că Rusia pregătește atacuri cu rachete cu victime civile în Transnistria

23:32Volodimir Zelenski publică imagini de la întâlnirea cu oficialii români: Apreciem sprijinul și poziția clară privind politica de sancțiuni a României

23:13Olanda va livra Panzerhaubitze 2000 Ucrainei

Olanda va furniza Kievului "un număr limitat" de obuziere autopropulsate blindate Panzerhaubitze 2000, a confirmat marți guvernul, în timp ce forțele rusești continuă să facă progrese în estul Ucrainei potrivit AFP.

22:43Bulgaria: Gazprom suspendă livrările de gaze începând de miercuri (guvern)

Grupul rus Gazprom va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunțat marți seară guvernul, invocând refuzul său de a se conforma noilor cerințe ale furnizorului, potrivit AFP.

22:33Putin, de acord „în principiu” cu implicarea ONU și a Crucii Roșii în evacuarea civililor din Mariupol

22:15 Republica Moldova: SUA avertizează asupra "escaladării tensiunilor" în legătură cu Transnistria

Ciucă, Aurescu și Ciolacu au fost în vizită la Kiev

21:28Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski / Premierul a fost însoțit de Aurescu și Ciolacu

21:25Putin scoate din nou la înaintare celebra masă lungă pentru a-l primi pe secretarul general ONU, Antonio Guterres

20:48Rușii au preluat controlul asupra guvernului local din Herson, în schimb au probleme cu organizarea referendumului în regiune

20:20 General american de top: Securitatea lumii este în joc dacă Rusia scapă fără costuri după inazia Ucrainei

19:51Blinken: Putin nu este serios în privința negocierilor cu Ucraina/ Aderarea la NATO, doar un pretext

19:34Șeful regiunii pro-ruse Transnistria o acuză pe Maia Sandu că nu știe ce vorbește: „Urmele atacurilor duc în Ucraina”

19:24Paul Krugman: Va ucide Putin economia globală? Lecții desprinse după primul război mondial

18:54Livrarea de gaze din Rusia în Polonia a fost oprită - mass-media poloneză

18:17Diplomații americani s-au întors marți în Ucraina pentru prima dată de la invazia Rusiei (CNN) / Cum va funcționa ambasada SUA în perioada care urmează

17:54Avertisment al Uniunii Europene privind o posibilă catastrofă nucleară care ar putea fi provocată de ofensiva rusă în Ucraina

17:49În conferința de presă alături de ministrul rus de Externe, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că a avut o discuție „foarte sinceră” cu Lavrov și că este „clar că există două poziții diferite cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”

„Potrivit Federației Ruse, ceea ce are loc este o operațiune militară specială cu obiectivele care au fost anunțate. Potrivit ONU, în conformitate cu rezoluțiile adoptate de adunarea generală, invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrității sale teritoriale și împotriva Cartei Națiunilor Unite, a spus Guterres.

17:45Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia respinge propunerea Ucrainei de a organiza negocieri la Mariupol. Întrebat despre perspectiva unor discuții, Lavrov a spus că este propunerea Uvrainei este „ un gest teatral”. El a adăugat că Rusia încă așteaptă un răspuns din partea lui Volodimir Zelenski la propunerea scrisă tranmisă de Moscova. .

17:34FOTO Podul de la Zatoka care face legătura cu Odesa a fost atacat cu rachete

17:25Oficial ucrainean: Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și sugerează că Moldova ar trebui să se aștepte la „oaspeți”

17:04Un tribunal de la Moscova a amendat organizația non-profit Wikimedia cu 3 milioane de ruble (circa 40.000 de dolari) pentru șapte articole Wikipedia referitoare la invazia rusă în Ucraina, evenimentele din Bucha și bombardarea spitalului și teatrului din Mariupol.

16:46 Nivelul de radiații de la Cernobîl este „anormal”, după ocupația rusă - expert în energie atomică

15:58Misiunea OSCE în Rep. Moldova condamnă orice încercare de destabilizare a situației din Transnistria

15:50Ministerul rus de Externe: „Rusia vrea să evite un scenariu în care ar fi nevoită să intervină în Transnistria”

15:47Maia Sandu, după exploziile din Transnistria: Din informațiile noastre, intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei

15:07 Vladimir Putin l-a făcut „Erou al Rusiei” pe un deputat cecen ce s-a oferit voluntar în Ucraina / Ce spune Ramzan Kadîrov despre el

14:53Kremlin: Nu este planificată nicio discuție între Vladimir Putin și Maia Sandu

14:37Experți: Incidentele din Transnistria, acțiuni subversive ale Rusiei menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Rep. Moldova

14:35Trei gropi comune descoperite lângă Mariupol. Localnicii, obligați de ruși să participe la îngroparea celor uciși - primar

14:21Secretarul general al ONU, la Moscova: Suntem interesați de încetarea focului cât mai repede posibil

14:02Ucraina spune că armata rusă a lansat rachete deasupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa / Cel puțin două persoane au murit

13:40 Președintele turc Tayyip Erdogan i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, într-o discuție la telefon, că menținerea „impulsului pozitiv” obținut în discuțiile dintre Ucraina și Rusia la începutul acestei luni la Istanbul ar aduce beneficii tuturor părților, a transmis marți administrația prezidențială turcă, scrie Reuters.

Turcia, care are graniță cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră, a găzduit două întâlniri între Ucraina și Rusia.

„Președintele Erdogan, care a afirmat importanța obținerii unei încetări a focului, a coridoarelor umanitare și a evacuărilor în condiții de siguranță, a remarcat că Turcia va continua să facă tot posibilul pentru a opri acest curs al evenimentelor care dăunează tuturor și pentru a asigura o pace durabilă", a transmis președinția turcă într-un comunicat.

Erdogan a repetat, de asemenea, oferta de a găzdui liderii ruși și ucraineni pentru discuții de pace, se arată în comunicat. Duminică, Erdogan a vorbit și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

12:58Reacția Kremlinului: Veștile din Transnistria, un motiv de serioasă îngrijorare

12:41Liderul separatișilor din Donețk spune că Rusia ar trebui să treacă la următoarea etapă a campaniei militare, după exploziile din Transnistria

12:35Separatiștii pro-ruși din Transnistria acuză un „atac terorist” împotriva unei unități militare de lângă Tiraspol

Atacuri cu rachete la Zaporojie / Avertismentul companiei de energie nucleară

12:33Naţiunile Unite au anunţat marţi dublarea apelului său de urgenţă pentru ajutor umanitar pentru Ucraina, până la 2,25 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

''Peste 2,25 miliarde de dolari sunt încă necesari pentru a răspunde nevoilor din Ucraina, adică mai mult decât dublul sumei solicitate (1,1 miliarde dolari) atunci când am lansat apelul pe 1 martie, la câteva zile după începerea războiului. De asemenea, apelul a fost prelungit de la trei la şase luni'', a transmis ONU.

ONU a menţionat că se aşteaptă la 8,3 milioane de refugiaţi din Ucraina, faţă de puţin peste 5,2 milioane în prezent.

12:29Două rachete ghidate au lovit marți orașul Zaporojie din centrul Ucrainei, potrivit administrației militare regionale, citate de CNN.

Rachetele au lovit una dintre fabricile orașului, ucigând o persoană și rănind o alta, a spus administrația regională.

„Facilitățile de infrastructură ale întreprinderii au fost distruse”, adaugă sursa citată, precizând că o a treia rachetă a explodat în aer.

Marți dimineață, compania de stat ucraineană de energie nucleară, Enerhatom, a transmis că două rachete de croazieră au zburat deasupra centralei nucleare din apropierea orașului Zaporojie.

„Zborul rachetelor la altitudini joase direct deasupra amplasamentului ZNPP, unde se află 7 instalații nucleare cu o cantitate uriașă de material nuclear, prezintă riscuri uriașe. La urma urmei, rachetele pot lovi una sau mai multe instalații nucleare, iar acest lucru poate însemna o catastrofă nucleară și radiații în întreaga lume”, a declarat Petro Kotin, șeful Enerhoatom.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de ruși pe 4 martie și se află încă sub controlul aacestora.

12:06Și avioanele de luptă rusești folosesc tehnica „praștiei”: Trag la nimereală de la distanță cu rachete nedirijate de teama ucrainenilor cu lansatoare portabile sol-aer - VIDEO

11:58„Este total legitim ca Ucraina să atace ținte pe teritoriul Rusiei”, spune ministrul britanic al forțelor armate

11:30Rusia susține că a ucis în jur de 500 de militari ucraineni în atacurile din cursul nopții / Care este ultimul bilanț al Armatei Ucrainei

11:29Premierul Bulgariei le cere cetățenilor să doneze Ucrainei salariul lor pe o lună

10:58 VIDEO Rusia ar mai fi pierdut un avion de luptă modern în Ucraina. Imagini când un Su-34 e doborât și se prăbușește necontrolat

10:38 Rusia susține că forțele sale aeriene au lovit nu mai puțin de 87 de obiective militare ale Ucrainei, în cursul nopții. Ministerul rus al apărării a mai transmis că forțele ruse au ucis în jur de 500 de soldați ucraineni, transmite TASS citată de Reuters.

Printre obiectivele lovite ar fi două depozite de armament din regiunea Harkiv, transmite și RIA.

Rusia acuză că în Transnistria a fost aruncat în aer un post radio pro-rusesc

10:34 Rusia acuză că un post de radio pro-rusesc a fost aruncat în aer în Transnistria

09:40 Germania s-ar angaja să trimită Kievului sisteme antiaeriene Gepard, potrivit cotidianului Sueddeutsche Zeitung citat de Reuters.

Cotidianul transmite că ministrul german al apărării Christine Lambrecht ar urma să prezinte oferta în cadrul reuniunii aliaților, reuniune ce va avea loc marți la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

09:33 Bilanțul războiului din Ucraina: 217 copii au fost uciși și 391 răniți

09:23 Atacuri cu rachete rusești în regiunea Zaporojie. Potrivit autorităților locale, mai multe rachete au fost lansate de ruși în cursul dimineții, ora 6.50, ora locală. Nu există încă informații legate de eventuale victime.

09:04Lupte grele la Izium, în regiunea Harkiv. Rușii ar fi cucerit orașul Kreminna din Luhansk

08:46 Secretarul general al ONU Antonio Guterres se întâlnește astăzi cu Putin

Rusia ar fi reușit să cucerească un nou oraș în estul Ucrainei

08:39 Rusia simte că pierde războiul din Ucraina, spune Kuleba

08:16 Orașul Kreminna din regiunea Luhansk a fost cucerit de trupele rusești, potrivit ministerului britanic al apărării citat de BBC. Ministerul nu a dat însă alte detalii. Anterior, existau relatări potrivit cărora trupele rusești ar fi controlat în mare parte orașul de 18.000 de locuitori.

08:00 Rusia lui Putin anunță înăsprirea legii privind ”agenții străini”

07:45 Rusia își întărește paza la granița cu Ucraina, în Briansk, Kursk și Belgorod, a anunțat luni dimineața statul major al armatei Ucrainei, potrivit The Guardian. Decizia vine după ce luni a izbucnit un incendiu puternic la două depozite de petrol din Briansk, la mai puțin de 100 de km de granița cu Ucraina. Rusia a spus că ar putea fi vorba despre un potențial act de sabotaj al Kievului.

07:02 Regatul Unit a anunţat luni eliminarea tuturor taxelor vamale pentru produsele ucrainene şi interzicerea exportului anumitor tehnologii sensibile către Rusia pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse

06:30 Aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania, la invitaţia Statelor Unite, pentru a întări apărarea Ucrainei care, potrivit secretarului de stat american al Apărării Lloyd Austin "poate câştiga" în faţa Rusiei, dacă i se oferă mijloacele,

06:18 Livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianţa NATO este "în esenţă implicată în război cu Rusia", iar Moscova consideră aceste arme ca fiind ţinte legitime, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov

Sinteza evenimentelor de luni

  • Ministrul afacerilor externe al Rusiei Serghei Lavrov a declarat că înarmarea Ucrainei de către statele occidentale înseamnă că NATO este ”în esență implicată într-un război cu Rusia”.
  • Lavrov a mai spus că există riscul considerabil al escaladării conflictului prin folosirea de arme nucleare.
  • În replică, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a spus că Rusia vrea să sperie lumea în așa fel încât să nu mai sprijine Ucraina.
  • În jur de 15.000 de soldați ruși au fost uciși de la declanșarea războiului în Ucraina, potrivit ministrului britanic al apărării.
  • Secretarul de stat american al apărării Lloyd Austin, care a vizitat Kievul sâmbătă seara, a spus că SUA vor să vadă armata rusă slăbită.