Auto-proclamatul președinte al regiunii separatiste moldovenești Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat că atacurile asupra teritoriului ar putea fi urmărite până în Ucraina și președinta Moldovei, Maia Sandu, „să nu vorbească despre ceea ce nu cunoaște”, relatează agenția de presă TASS, potrivit Reuters, și Unimedia. Asta, după ce Maia Sandu a spus că „intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei”.

Vadim KrasnoselskiFoto: Mihai Karaush / Sputnik / Profimedia

„Urmele acestor atacuri duc în Ucraina”, a spus Vadim Krasnoselski, auto-proclamul președinte al regiunii separatiste, potrivit Tass.

„Presupun că cei care au organizat acest atac au scopul de a târî Transnistria în conflict”.

El a scris pe Telegram că „Spre deosebire de doamna Sandu, noi știm absolut sigur, de unde au venit teroriștii și în direcția cărui stat au fugit. Vă asigur că nu au nicio legătură cu cetățenii din regiune”.

„Cerem Maiei Sandu să scutească de speculațiile sale personale comunitatea internațională, de concluzii pripite și acuzații la adresa cetățenilor regiunii transnistrene. Declarațiile oficialilor, în special de cel mai înalt rang, trebuie să fie bazate pe fapte verificate și a unor informații de încredere”, a scris acesta, potrivit UNIMEDIA.

Președinta Republicii Moldova a declarat marți că atacurile din regiunea susținută de Rusia au fost o încercare a facțiunilor din teritoriu de a crește tensiunile.

Pe de altă parte, potrivit Interfax, el ar fi cerut Moldovei să nu cedeze provocărilor.

„Vreau să fac un apel și la conducerea Ucrainei. Vă rog să investigați aceste fapte ale deplasării ilegale a anumitor grupări militante și săvârșirea de acte teroriste de către acestea aici, pe teritoriul Transnistriei. În plus, vreau să fac apel la conducerea Moldovei vecine. Nici nu cedaţi provocărilor, nu lăsaţi Moldova să fie atrasă în agresiune împotriva Transnistriei", a spus Krasnoselsky.

Autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc împotriva unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova.

Presa de stat de la Moscova a scris marți dimineața că o a doua explozie a distrus un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă. Ministerul rus de Interne a afirmat că „persoane necunoscute” s-ar afla în spatele atacului.