Autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc împotriva unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, relatează agenția Reuters.

Soldati rusi la granita TransnistrieiFoto: Amos Chapple / Zuma Press / Profimedia Images

Principalele evoluții ale situației din Transnistria, LIVETEXT pe HotNews.ro:

00:50Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat într-o postare pe Facebook că trupele ruse de pe teritoriul separatist din Republica Moldova, Transnistria, sunt complet pregătite de luptă.

00:10Ucraina spune că Rusia pregătește atacuri cu rachete cu victime civile în Transnistria

22:15 Republica Moldova: SUA avertizează asupra "escaladării tensiunilor"în legătură cu Transnistria

20:05MAE român își exprimă preocuparea față de incidentele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova

19:37 Șeful regiunii pro-ruse Transnistria o acuză pe Maia Sandu că nu știe ce vorbește: „Urmele atacurilor duc în Ucraina”

17:31 Armata rusă afirmă că a făcut „exerciții demonstrative” în Transnistria

17:22Oficial ucrainean: Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și sugerează că Moldova ar trebui să se aștepte la „oaspeți”

17:00O explozie a avut loc marți și pe aerodromul din Tiraspol. Informația a fost transmisă de către presa din Republica Moldova și confirmată, într-o conferință de presă, de către Maia Sandu. "Este o informație despre o explozie, dar nu cunoaștem încă sursa acestei explozii", a spus ea.

16:53VIDEO Cum funcționează dezinformarea Kremlinului în Transnistria - Reportaj The New York Times

15:58Misiunea OSCE în Republica Moldova condamnă orice încercare de destabilizare a situației din Transnistria

15:30 VIDEO Maia Sandu, după exploziile din Transnistria: Din informațiile noastre, intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei / Măsurile decise de Consiliul de Securitate

15:15Ministerul rus de Externe: „Rusia vrea să evite un scenariu în care ar fi nevoită să intervină în Transnistria”

14:52 Kremlin: Nu este planificată nicio discuție între Vladimir Putin și Maia Sandu

14:42 Maia Sandu va face declarații de la ora 15.30, la finalul ședinței Consiliului de Securitate convocate după exploziile din Transnistria

14:35 Experți: Incidentele din Transnistria, acțiuni subversive ale Rusiei menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Rep. Moldova (Radio Chișinău)

12:54 Reacția Kremlinului: Veștile din Transnistria, un motiv de serioasă îngrijorare

-----------------------------------

Știrea inițială:

Anunțul privind explozia de lângă o unitate militară a fost făcut de Consiliul de Securitate al Transnistriei, o entitate nerecunoscută de comunitatea internațională, la fel ca guvernul separatist de la Tiraspol și citat inițial de Novosti PMR, un site local.

Știrea a fost preluată apoi de TASS, Interfax și RIA Novosti, principalele agenții de presă ale statului rus.

Consiliul de Securitate al Transnistriei a anunțat de asemenea că nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la roșu după „trei explozii” care au avut loc începând de luni, ultima având loc la o unitate militară din satul Parkani aflat în stânga Nistrului.

„Nivelul de pericol a fost recunoscut de membrii Consiliului de Securitate ca fiind critic. S-a luat decizia de a introduce un nivel 'roșu' de amenințare teroristă în țară, care prevede adoptarea unor măsuri suplimentare pentru asigurarea securității”, a declarat Consiliul de Securitate într-un comunicat preluat de Interfax.

Așa-numita conducere a regiunii transnistrene va lua în curând decizii „de apărare a intereselor republicii”, a declarat ulterior și copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, pentru RIA Novosti.

„Nu putem ignora ceea ce se întâmplă în apropierea zonei de securitate. În viitorul apropiat, conducerea va lua decizii pentru a proteja interesele Transnistriei”, a spus Beleakov.

Agenția rusă amintește și de faptul că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat la rândul ei o întrunire a Consiliului de Securitate de la Chișinău în urma exploziilor ce au fost raportate în Transnistria. Aceasta urmează să aibă loc marți după-masa.

Separatiștii pro-ruși au raportat mai multe explozii în Transnistria

Presupusa explozie de la unitatea militară din apropierea Tiraspolului este a treia raportată de autoritățile din Transnistria de la începutul săptămânii după ce luni acestea au acuzat că în apropierea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol au avut loc mai multe explozii care au avariat clădirea în care se află acesta.

Republica Moldova a denunțat incidentul, afirmând că obiectivul acestuia este de a crea tensiuni legate de situația de securitate din regiunea transnistreană.

Presa de stat de la Moscova a scris marți dimineața că o a doua explozie a distrus un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă. Ministerul rus de Interne a afirmat că „persoane necunoscute” s-ar afla în spatele atacului.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că exploziile sunt rezultatul unor operațiuni de tip steag fals („false flag”) menite să atragă forțele din Transnistria, o regiune învecinată cu Ucraina, în războiul declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Rusia vorbește de un „culoar” înspre Transnistria

Seria de explozii vine după ce vinerea trecută un general rus a anunțat „etapa a doua” a „operațiunii militare speciale” din Ucraina, aceasta vizând controlarea Donbasului și a sudului Ucrainei.

„Acest lucru va asigura un coridor terestru spre Crimeea, precum și influența asupra infrastructurii vitale a economiei ucrainene, porturile de la Marea Neagră prin care sunt livrate produse agricole și metalurgice”, a declarat generalul Rustam Minnekaiev.

Generalul rus a mai spus că, prin controlarea sudului Ucrainei, Rusia va avea un alt coridor spre Transnistria, o republică separatistă pro-rusă de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația vorbitoare de limbă rusă este oprimată”, a susținut Minnekaiev la o întâlnire în regiunea Sverdlovsk din centrul Rusiei.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus de la Chișinău pentru discuții după declarațiile făcute de generalul rus.

Luni, viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a declarat că nu există niciun riscîn regiunea separatistă a Rep. Moldova și că Moscova vrea o soluționare pașnică a situației din Transnistria.

La începutul lunii martie autoritățile separatiste de la Tiraspol au cerut recunoașterea independenței Transnistriei ca răspuns la anunțul făcut de Chișinău că va cere aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Chișinăul a transmis vinerea trecută cererea de aderare la Bruxelles după ce a completat-o în doar 10 zile, primele explozii pe teritoriul Transnistriei fiind raportate luni.

Urmărește ultimele evoluții din a 62-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.