Statele Unite au avertizat marți împotriva tentativelor de "escaladare a tensiunilor" după o serie de explozii în regiunea separatistă moldovenească pro-rusă Transnistria, la granița cu Ucraina, potrivit AFP.

Exercitiu militar rusesc in TransnistriaFoto: Captura YouTube

Fără a merge atât de departe încât să dea vina pe Moscova pentru explozii, așa cum face Kievul, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat reporterilor: "Rămânem îngrijorați de orice potențială încercare de escaladare a tensiunilor.

Autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc împotriva unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, relatează agenția Reuters.

Un grup operativ al forțelor armate ruse din Transnistria a desfășurat „exerciții demonstrative”, anunță Districtul Militar de Vest al Rusiei, citat de agenția de stat Interfax.

Tensiunile din Transnistria ar fi create de separatiștii pro-război

În mod interesant însă, agenția de presă a statului rus amintește însă de declarațiile de săptămâna trecută ale generalului Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, care a afirmat că „etapa a doua” a „operațiunii militare speciale” din Ucraina vizează crearea unui coridor către Transnistria prin cucerirea sudului Ucrainei.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirma încă de luni, când a avut loc o primă serie de explozii în apropierea unei clădiri guvernamentale din Tiraspol, că incidentul este o operațiune de tip „steag fals” pusă la cale pentru a atrage Transnistria în război.

Serviciul ucrainean de informații avertizase de asemenea că astfel de incidente vor continua să apară.

Președintele moldovean Maia Sandu a declarat în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți, după o ședință a Consiliului de Securitate de la Chișinău, că intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei.

„Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a spus Maia Sandu, amintind că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Șeful regiunii pro-ruse Transnistria o acuză pe Maia Sandu că nu știe ce vorbește: „Urmele atacurilor duc în Ucraina”

Auto-proclamatul președinte al regiunii separatiste moldovenești Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat că atacurile asupra teritoriului ar putea fi urmărite până în Ucraina și președinta Moldovei, Maia Sandu, „să nu vorbească despre ceea ce nu cunoaște”, relatează agenția de presă TASS, potrivit Reuters, și Unimedia. Asta, după ce Maia Sandu a spus că „intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei”.

  • știrea se actualizează