Un grup operativ al forțelor armate ruse din Transnistria a desfășurat „exerciții demonstrative”, anunță Districtul Militar de Vest al Rusiei, citat de agenția de stat Interfax.

Serghei Soigu in timpul unei vizite din 2019 in TransnistriaFoto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images

Armata rusă afirmă că exercițiile au vizat demonstrații de reparare a armelor și echipamentelor militare și de transferare a lor în modul operativ de vară. Cursurile au avut loc în cinci locuri de antrenament și zece puncte de antrenament, potrivit aceleiași surse.

„În cadrul evenimentului cerințele regulamentelor operative au fost aduse la cunoștința personalului [militar], a fost prezentată în practică procedura de efectuare a principalelor operațiuni de trecere a tuturor tipurilor de arme și echipamente militare în regimul de operare de vară”, a declarat serviciul de presă al Districtului Militar de Vest.

Știrea publicată de Interfax marți la ora 12:54 și actualizată apoi la 14:03 nu precizează dacă exercițiile au avut loc astăzi sau în zilele trecute în contextul tensiunilor din Transnistria, fără precedent în ultimele două decenii.

Tensiunile din Transnistria ar fi create de separatiștii pro-război

În mod interesant însă, agenția de presă a statului rus amintește însă de declarațiile de săptămâna trecută ale generalului Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, care a afirmat că „etapa a doua” a „operațiunii militare speciale” din Ucraina vizează crearea unui coridor către Transnistria prin cucerirea sudului Ucrainei.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirma încă de luni, când a avut loc o primă serie de explozii în apropierea unei clădiri guvernamentale din Tiraspol, că incidentul este o operațiune de tip „steag fals” pusă la cale pentru a atrage Transnistria în război.

Serviciul ucrainean de informații avertizase de asemenea că astfel de incidente vor continua să apară.

Președintele moldovean Maia Sandu a declarat în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți, după o ședință a Consiliului de Securitate de la Chișinău, că intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei.

„Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a spus Maia Sandu, amintind că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Urmărește ultimele evoluții ale situației din Transnistria și ale celei de-a 62-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.