Mai multe explozii au fost raportate în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, a informat luni postul de știri rus TASS, citând postul TV TSV, potrivit Jerusalem Post și Reuters.

Explozii TiraspolFoto: Captura video

UPDATE 23:28 Serviciul de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei spune că Rusia se află în spatele operațiunii cu steag fals din Transnistria.

Serviciul secret al Rusiei intenționează să continue astfel de operațiuni pentru a trage în război teritoriul ocupat de ruși al Moldovei de la granița cu Ucraina, potrivit Serviciului ucrainean de Informații.

UPDATE 20:43 Prima reacție a Chișinăului

„Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”, a comentat Biroul politici de reintegrare incidentul produs în orașul Tiraspol, conform Unimedia.

  • „Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. Potrivit informației disponibile, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.
  • Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat”, a transmis instituția.

În urma incidentului, nu au existat victime.

Fotografiile publicate pe Telegram arată arată ferestre sparte, dar și două lansatoare de grenade folosite pe o stradă în apropierea clădirii, potrivit TASS.

Deputatul Consiliului Suprem Andrei Safonov a declarat unui corespondent TASS că a fost folosit un lansator de grenade.

„Bombardarea clădirii cu un lansator de grenade este o încercare de a semăna panică și frică”, a spus el pentru TASS.

Utlizatori de Telegram identifică lansatorul ca fiind un Tavolga 27, folosit în Rusia, Gabon, Iordania şi Transnistria, scrie AFP, potrivit News.ro.

Transnistria, care se află la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, s-a despărţit prin secesiune de Chişinău, în urma unui scurt război civil, după căderea fostei Uniuni Societice.

Această regiune separatistă prorusă are propria monedă şi propriile forţe de securtate.

Acest teritoriu, cu o populaţie de aproximativ 500.000 de locuitori, este puternic dependent de Rusia, care îi furnizează în mod gratuit gaze naturale şi care a desfăşurat pe teritoriul separatist moldovean 1.500 de militari.

Incidentul vine la câteva zile după ce un general rus,Rustam Minnekayev, a sugerat că Moscova vrea să preia controlul total asupra sudului Ucrainei, dând Rusiei acces în regiunea separatistă a Moldovei pe care o sprijină.

El a spus că în Transnistria există „opresiune a populației de limbă rusă”, o afirmație care a fost făcută și – fără dovezi – pentru a justifica invadarea Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că invadarea Ucrainei de către Rusia se vrea doar un început.

Rusia a spus că nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova Transnistria şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, a informat luni agenţia de presă Interfax, citându-l pe viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, notează Reuters și Agerpres.