Moscova și-a intensificat masiv eforturile propagandistice după declanșarea invadării Ucrainei pe 24 februarie, efectele acestora fiind resimțite inclusiv în afara granițelor țării, după cum arată un reportaj făcut în Transnistria de reporterii de la The New York Times.

Dezinformarea ruseasca a gasit un teren fertil in TransnistriaFoto: Captura YouTube

Jurnaliștii de la The Times amintesc că Transnistria face parte tehnic din Republica Moldova dar că guvernul separatist de la Tiraspol este susținut de aproximativ 1.500 de militari ruși staționați pe teritoriul regiunii.

Aceștia notează de asemenea că în Transnistria undele radio și posturile TV sunt dominate de canale deținute de statul rus și că vasta majoritate a locuitorilor Transnistriei, vorbitori de limba rusă, își iau informațiile de la presa Kremlinului deși au acces și la transmisiuni ucrainene.

O echipă de filmare a The New York Times a mers în Transnistria la jumătatea lunii aprilie pentru a vorbi cu localnicii și afla ce cred despre războiul din Ucraina ca să vadă cum se răspândesc dezinformările Kremlinului dincolo de granițele Rusiei.

Amintim că Kremlinul a triplat bugetul alocat propagandei de la declanșarea invaziei în Ucraina. Reportajul realizat de jurnaliștii de la The Times poate fi vizionat mai jos:

Tensiuni în Transnistria

Separatiștii pro-ruși au anunțat marți după-masa că o a treia explozie a avut loc pe teritoriul Transnistriei, la o unitate militară din apropierea capitalei regionale Tiraspol. Aceștia au anunțat de asemenea că nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la roșu.

În cursul dimineții ministerul rus de Interne anunțase o altă explozie la un centru radio de pe teritoriul regiunii separatiste care transmitea programe în limba rusă. Moscova afirmase că acesta a fost aruncat în aer de „persoane necunoscute”.

O primă serie de explozii a fost raportată luni în apropierea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, acestea avariind clădirea în care își are sediul ministerul guvernului nerecunoscut de comunitatea internațională.

Ministerul de Externe de la Moscova a afirmat marți după-masa că „Rusia vrea să evite un scenariu în care ar fi nevoită să intervină în Transnistria” în timp ce Kremlinul a transmis că nu este planificată nicio discuție între președintele rus Vladimir Putin și omologul său moldovean, Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a declarat într-o conferință de presă susținută marți la ora 15:30 că, potrivit informațiile pe care le are Chișinăul, intențiile de escaladare pornesc de la forțele pro-război din interiorul Transnistriei.

Ea a declarat în timpul conferinței de presă că o a patra explozie ar fi avut loc la aerodromul din Tiraspol dar că autoritățile moldovene nu cunosc deocamdată natura acesteia.

Urmărește ultimele evoluții ale situației din Transnistria și ale celei de-a 62-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.