Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasnețov, pentru a protesta față de declaraţiile unui general rus care a spus că preluarea controlului de către trupele rusești asupra sudului Ucrainei reprezintă o cale de a ajunge și în Transnistria.

Guvernul Republicii MoldovaFoto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

Potrivit unui comunicat difuzat vineri de Ministerul de Externe de la Chişinău, autoritățile moldovene i-au transmis ambasadorului rus „preocuparea profundă” faţă de afirmaţiile generalului rus Rustam Minnekayev.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de declarațiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federației Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, autoritățile de la Chişinău „califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional”.

Totodată, mai precizează MAE moldovean, „în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că Republica Moldova, conform Constituției sale, este un stat neutru și (a fost) exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de către Federația Rusă”.

General rus: „Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria”

Vineri, generalul Rustam Minnekayev, comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, a detaliat „etapa a doua a operațiunii militare speciale în Ucraina”: Moscova vrea să preia controlul deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei.

Rusia intenționează să creeze un coridor terestru între Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, și Donbas, a afirmat înaltul oficial militar rus.

„De la începutul celei de-a doua faze a operațiunii speciale, care a început în urmă cu două zile, unul dintre obiectivele armatei ruse este de a stabili un control deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei”, a declarat generalul.

„Acest lucru va asigura un coridor terestru spre Crimeea, precum și influența asupra infrastructurii vitale a economiei ucrainene, porturile de la Marea Neagră prin care sunt livrate produse agricole și metalurgice”, a continuat el.

Aceste cuvinte par să confirme că Rusia urmărește, de asemenea, să cucerească Odesa, principalul port ucrainean și al treilea oraș ca mărime din țară.

De asemenea, acesta spune ca, prin controlul sudului Ucrainei, Rusia va avea un alt coridor spre autoproclamata republică separatistă Transnistria de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația vorbitoare de limbă rusă este oprimată”, a susținut Minnekayev, citat de TASS, la o întâlnire în regiunea centrală rusă Sverdlovsk.

****

Ambasadorul rus în Republica Moldova a fost convocat de Ministerul de Externe de la Chișinău și în urmă cu o zi, ca urmare a atacurilor lansate de mai mulți oficiali ruși la adresa președintei Maia Sandu.

Atacurile lansate de politicienii ruși - după ce președinta Maia Sandu a promulgat o lege prin care sunt interzise simbolurile folosite în războiul din Ucraina -, prin care amenințau că Moldova ar putea ajunge la „coșul de gunoi al istoriei”, au fost dublate de o intervenție virulentă a purtătoarei de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova.

___