Ministerul de externe de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul rus în Rep. Moldova ca urmare a atacurilor lansate de mai mulți oficiali ruși la adresa președintelui Maia Sandu, după ce aceasta a promulgat o lege prin care sunt interzise simbolurile folosite în războiul din Ucraina. Atacurile lansate de politicienii ruși care amenințau că Moldova ar putea ajunge la ”coșul de gunoi al istoriei” au fost dublate de o intervenție virulentă a purtătoarei de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menține „retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă”, se menționează într-un comunicat al diplomației de la Chișinău citat de Unimedia.

  • „Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat în adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, care nu lasă loc de interpretări”, se arată în comunicatul citat.
  • „Nimeni nu interzice sărbătorirea zilei de 9 mai. Dimpotrivă: trebuie să ne amintim de victoria civilizației asupra fascismului și nazismului. Trebuie să-i onorăm pe cei căzuți și să păstrăm memoria principalei tragedii a secolului XX - al Doilea Război Mondial”, a menționat Maia Sandu.

MAEIE subliniază că deciziile adoptate recent în Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al țării noastre. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al țării noastre”, se mai arată în comunicat.

Intervenția virulentă a Mariei Zaharova

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a venit cu mesaj către autoritățile de la Chișinău, informează ria.ru.

  • „Sunt lucruri care nu pot fi trădate, aceasta este o trădare, naturală, reală”, a spus Zaharova în cadrul unui briefing.
  • „Astfel de decizii (promulgarea legii n.red) provoacă indignare și cu greu corespund declarațiilor conducerii moldovenești despre angajamentul față de statutul neutru al republicii”, a adăugat ea.
  • „Încă o dată, facem apel la Chișinăul să renunțe la retorica confruntatoare care dăunează cooperării ruso-moldovenești, sau vom răspunde. Aceste răspunsuri vor fi dureroase", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.
  • „Nu este alegerea noastră și nu susținem o astfel de retorică”, a subliniat Zaharova.

Evaluând afirmația lui Sandu că locul unor astfel de simboluri precum panglica Sf. Gheorghe este „în coșul de gunoi al istoriei”, Zaharova a spus că o persoană care permite astfel de cuvinte „va merge ea însuși în aceste gropi ale istoriei”.

  • „Acest lucru este inacceptabil, este o insultă adusă memoriei eroilor... Și nu este de competența politicienilor individuali din țările de astăzi să-și taie isprava”, a mai susținut ea.

Amenințările politicienilor ruși

Ieșirea Mariei Zaharova a venit după ce oficialităţi ruse au reacţionat vehement faţă de interzicerea în Republica Moldova a simbolului „Z” al invaziei Rusiei în Ucraina, după ce preşedinta Maia Sandu a promulgat marţi o lege în acest sens, relatează DPA. Un senator rus a transmis că Republica Moldova ar putea ajunge la „coșul de gunoi” și a șantajat-o pe Maia Sandu cu gazul rusesc.

Senatorul rus Aleksei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informaţională, a ameninţat-o direct pe preşedinta Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei".

„În ceea ce priveşte esenţa legii promulgate de Sandu, la fel şi declaraţiile ei despre comportamentul criminal al panglicii Sf. Gheorghe (susținătorii lui Putin -n.red) şi coşul de gunoi al istoriei, ar trebui să-i reamintim atunci că în acest coş au ajuns mulţi duşmani ai panglicii Sf. Gheorghe. Ar trebui să fie mai atentă când vorbeşte despre Rusia şi simbolurile ei, mai ales într-o situaţie în care Chişinăul nu are cu ce plăti gazul rusesc", scrie Puşkov, una din portavocile cele mai zgomotoase ale Senatului rus în domeniul politicii externe ruse.

A reacţionat şi Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeii anexate de Rusia în 2014, care consideră că „Maia Sandu a decis să o ia pe urmele Ucrainei", conform portalului lv.baltnews.com.

--------