În cea de-a 57-a zi de război, rușii au susținut că au cucerit orașul-strategic Mariupol, care face legătura între Crimeea și regiunile separatiste din estul Ucrainei. Totuși, trupele rusești și-au schimbat tactica la ordinul lui Vladimir Putin care a dispus renunțarea la asediul asupra ultimilor luptători ucraineni refugiați la combinatul Azovstal. Aceștia rămân blocați în zonă, în timp ce autoritățile de la Kiev cer cordon umanitar pentru evacuarea civililor. În același timp, Harkivul a fost bombardat intens de armata rusă.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de joi privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

02:10 Guvernatorul regiunii Luhansk: Este a treia oară de la începutul războiului când Rusia minte că a ocupat oraşul Rubijne

00:50 Liderul batalionului "Sparta" din Doneţk, ar fi fost ucis de trupele ucrainene

00:40Trupele ucrainene și-au început pregătirea în Marea Britanie

23:09Oficial ucrainean: Rusia a capturat joi 42 de sate în regiunea Donețk

22:42VIDEO Cum arată „eliberarea” orașului Mariupol de către Rusia

22:23SUA spun că forțele ucrainene încă rezistă în Mariupol: Putin dezinformează

22:00Dmitro Kuleba vine în vizită vineri la Bucureşti / Întâlniri cu Ciucă şi Aurescu

21:31Cum comentează batalionul Azov decizia lui Putin de a anula asaltul asupra uzinei Azovstal din Mariupol

Cine sunt luptătorii rămași în uzina Azovstal

20:48Putin ar putea „încă să câștige” războiul din Ucraina, spun oficialii occidentali

19:56 Pentagonul: Forţele aeriene americane trimit Ucrainei peste 121 de drone Phoenix Ghost special concepute

19:32Marea Britanie interzice importul de caviar rusesc și va crește tariful de import pentru diamante

19:25Cine sunt luptătorii rămași în uzina Azovstal? De ce uzina nu este un punct strategic pentru Rusia - general (r) britanic

19:07Imagini de satelit arată extinderea unei gropi comune lângă Mariupol

18:48Premierul ucrainean, Denîs Şmîhal, în vizită la Casa Albă: Ucraina va câştiga, deoarece adevărul şi prietenii sunt de partea noastră

18:30După Joe Biden, și Kamala Harris a primit interdicție de a intra în Rusia / Printre sancționați se află și Mark Zuckerberg

18:04Biden spune că e „discutabil” dacă Rusia controlează orașul Mariupol

17:51Ucraina a oferit Rusiei „toate opțiunile” pentru a face un schimb între cetățenii orașului Mariupol și soldați ruși capturați - Zelenski

17:30Nu există nicio posibilitate de evacuare a civililor din uzina Azovstal din Mariupol, joi, deoarece nu există o încetare stabilă a focului care să asigure o evacuare în siguranță, a declarat primarul orașului, Vadym Boichenko, citat de CNN.

El a făcut apel la partenerii internaționali să faciliteze o încetare a focului și un coridor pentru evacuarea civililor.

Primarul Mariupolului a mai spus că aproximativ 200 de persoane așteaptă în prezent autobuzele pentru a pleca din oraș, însă acestea nu au ajuns încă. Patru autobuze cu 80 de civili la bord au părăsit Mariupolul miercuri și se îndreaptă în prezent către Zaporojie.El a mai spus că miercuri, în timpul unei încercări de evacuare a populației, trupele ruse au început să bombardeze.

„Din păcate, mulți locuitori au luat decizia să rămână în oraș pentru că au considerat că va fi periculos să plece”, a spus el.

Primarul a mai spus că, din 13 martie, când au devenit posibile primele evacuări, peste 100.000 de oameni au părăsit Mariupol, dar în jur de 100.000 de civili au rămas în oraș.

Biden anunță un nou ajutor pentru Ucraina și sancțiuni pentru Rusia

17:19Rusia a început o nouă fază a războiului împotriva Ucrainei: La ce să ne așteptăm?

17:16Parlamentul Ucrainei a adoptat joi proiectul înaintat de președintele Volodimir Zelenski pentru prelungirea aplicării legii marțiale pe teritoriul țării cu încă 30 de zile, până în 24 iunie, scrie The Kyiv Independent. Ucraina a impus legea marțială la nivel național după ce Rusia a invadat țara, în 24 februarie.

17:15Biden anunță un nou ajutor pentru Ucraina și sancțiuni pentru Rusia: Navele rusești vor fi interzise în porturile americane

16:52Premierul ucrainean Denis Șmihal a sosit joi la Casa Albă, alături de Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite, scrie CNN.

Președintele american Joe Biden urmează să țină prezinte o serie de noi observații cu privire la războiul Rusiei și este de așteptat să anunțe asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina.

16:31Letonia și Estonia, primele două țări care recunosc oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”

16:24Pentru Ambasada Rusiei în România, războiul declanșat de Putin în Ucraina este „cea mai politicoasă operaţiune militară specială”

16:10Rusia a eliberat 19 prizonieri de război ucraineni, printre care și nouă civili

Harta războiului în ziua 57

15:55Măcelarul din Bucha, pe lista noilor sancțiuni anunțate de britanici

15:29Grecia eliberează un petrolier rusesc arestat în baza sancțiunilor UE

15:21Primarul orașului Mariupol spune că în jur de 200 de civili așteaptă să fie evacuați în cursul zilei de joi, însă, deocamdată, niciun autobuz nu a venit pentru preluarea acestora, transmite Reuters. El a exclus posibilitatea unor evacuări de la combinatul Azovstal.

15:06Premierii Spaniei și Danemarciei, Pedro Sanchez și Mette Frederiksen, au sosit joi la Kiev, unde se vor întâlni cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Cei doi vor vizita și Borodianka, oraș din regiunea Kiev ce a fost distrus de ruși în perioada ocupației.

14:43„Sinucideri la indigo” în rândul oligarhilor ruși:Vicepreședintele companiei Novotek s-ar fi spânzurat, după ce și-a ucis soția și fiica

14:42 Forțele ruse au continuat joi să atace infrastructura orașului Zaporojie, fără a fi raportate victime. Conform administrației regionale, zona de sud a regiunii este ocupată de trupele ruse, scrie The Kyiv Independent.

14:41Harta războiului din Ucraina - ziua 57 - conform Ministerului Britanic al Apărării:

Ce ar putea însemna anunțul lui Putin de anulare a asaltului asupra Azovstal

14:04”Strategia” lui Putin în cazul Azovstal: Luptătorii ucraineni lăsați să moară de foame până se predau?

14:02​Peste 1.000 de cadavre ale civililor uciși sunt în morgile din zona Kievului, a declarat pentru AFP, vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina. Lievul acuză Rusia de masacrarea a sute de civili în timpul ocupației din regiune, în luna martie.

13:54Estonia devine prima țară care recunoaște oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid.

Joi, Parlamentul Estoniei a aprobat o rezoluție care numește agresiunea Rusiei și crimele de război ulterioare împotriva Ucrainei drept un act de genocid și a îndemnat alte țări să facă același lucru, scrie The Kyiv Independent.

13:35VIDEO Rușii fac drifturi cu tancul pe străzile distruse din Mariupol

13:20Represalii diplomatice:Rusia închide consulatele Țărilor Baltice

13:06Lista prescurtată a armamentului german pentru Ucraina, dezamăgire la Kiev și controverse la Berlin

12:40Doi luptători britanici de pe frontul din Ucraina au fost capturați de ruși și ar fi fost prezentați la televiziunea de stat rusă, cerând să fie schimbați cu unul dintre apropiații lui Putin care este deținut de Kiev, Viktor Medvedciuk.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a declarat joi că cei doi sunt tratați bine de forțele ruse, scrie Reuters.

"Stați liniștiți, avem grijă de ei. Sunt hrăniți, au apă și asistența necesară. La fel ca alți străini care s-au predat sau care au fost capturați”, a susținut Zaharova.

Ce trupe și echipamente ar fi pierdut Armata Rusiei de la începutul războiului

12:33Ministerul rus de externe a cerut Marii Britanii să oprească livrarea de armament Ucrainei, relatează Reuters.

12:30În jur de 30% din populația orașului Harkiv a fost evacuată. Orașul este bombardat cu furie de trupele rusești.

12:05Aproximativ 21.000 de soldați ruși ar fi fost uciși, răniți sau capturați de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, potrivit bilanțului publicat joi de Statul Major al Armatei Ucrainei.

Bilanțul pierderilor pe care le-ar fi suferit Armata Rusiei, potrivit Ucrainei:

  • 829 de tancuri
  • 2.118 de vehicule blindate de luptă
  • 393 sisteme ale artileriei
  • 136 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS
  • 172 de avioane
  • 151 de elicoptere
  • 8 vase/bărci/nave
  • 1.508 vehicule
  • 166 de drone
  • 4 sisteme tactice de rachete balistice

11:57Harkovul este bombardat intens de către forțele ruse, potrivit primarului orașului, Ihor Terehov, citat de Reuters.

11:50Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat joi că țara sa a oferit Ucrainei sisteme portabile de apărare aeriană, sisteme antitanc și mitraliere. Anusauskas a spus că nu poate preciza cantitatea exactă, dar că este „mult”, potrivit The Kyiv Independent.

11:45 Vicepremierul Ucrainei: În Azovstal sunt aproximativ 1.500 de civili și soldați răniți. Trebuie scoși de acolo astăzi

11:00Forțele ruse au capturat parțial două orașe ucrainene cheie din prima linie din est - Rubijne și Popasna -, însă nu au înregistrat progrese teritoriale majore, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în ultima sa evaluare privind invazia Rusiei în Ucraina, scrie BBC.

ISW arată în evaluarea sa că trupele ruse „nu au înregistrat progrese majore și nici nu au demonstrat vreo capacitate nouă”, dar continuă atacurile în zonele populate din Harkiv și Herson.

Conform experților americani, forțele ruse au făcut însă progrese uriașe împotriva apărătorilor ucraineni rămași în Uzina Azovstal din Mariupol și au anunțat planuri pentru o paradă în oraș de Ziua Victoriei, 9 mai.

10:37 Chișinăul l-a convocat pe ambasadorul rus, după atacurile la adresa președintelui Maia Sandu: ”Limbaj inacceptabil”

Putin anulează asaltul asupra Azovstal, dar menține asediul: „Nicio muscă să nu zboare”

10:31 ​​Vladimir Putin a anunțat joi că a anulat luarea cu asalt a combinatului Azovstal, unde este rezistența din Mariupol. Liderul de la Kremlin a precizat însă că asediul continuă. „Nicio muscă să nu zboare”, a spus el, potrivit Tass.

10:00Mesajul Chinei după noile sancțiuni împotriva Rusiei

09:48 Steagul victoriei sovieticilor în al Doilea Război Mondial a început să fie arborat în Ucraina, în zonele controlate de trupele rusești, potrivit CNN.

Steagul roșu a fluturat pe clădirea Reichstag-ului, la 9 mai 1945, când naziștii s-au predat armatei sovietice. La 9 mai Moscova celebrează, de obicei cu mare fast, ziua victoriei în al Doilea Război Mondial. Arborarea steagului face parte din mișcările de propagandă puse în scenă la Herson și în alte teritorii controlate de trupele rusești.

09:27 Londra: Rusia forțează o victorie semnificativă înainte de 9 mai

09:09Ramzan Kadîrov despre cucerirea orașului Mariupol: Înainte de prânz, după prânz, Azovstal va fi sub controlul total al trupelor ruse

08:41 Au fost descoperite încă două gropi comune la Borodianka: Printre victimele ucise de ruși, o fată de 15 ani

08:18Rusia respinge propunerea de încetare a focului de Paște (ambasador)

08:00 Alianța The Five Eyes avertizează: Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice asupra statelor care susțin Ucraina

07:50 Separatiștii din estul Ucrainei ar mai fi pierdut un comandat. Este vorba despre comandantul celui de-al doilea batalion Sparta, Sergey Agranovich, care a murit în bătăliile din Donețk, transmite Nexta.

07:41Rușii continuă asediul asupra fabricii Azovstal de la Mariupol

06:05 Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai

00:44Boris Johnson compară negocierile de pace cu Putin cu negocierile cu un crocodil care ți-a înhățat piciorul

00:09Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral

23:55Cum violează și torturează rușii în războiul din Ucraina

22:47 Rusia suplimentează numărul de grupuri tactice de batalion / Alte 17 au fost aduse în Ucraina doar în ultima săptămână

22:11 Miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale prezenți miercuri la reuniunea G20, în marja reuniunilor FMI și Băncii Mondiale, au ieșit din sala de ședințe sau și-au închis ecranele pentru a protesta față de prezența Rusiei, care a invadat Ucraina, potrivit AFP.

21:58SUA au impus noi sancțiuni Rusiei: Sunt vizate o bancă, oligarhi și compania de minare a criptomonedelor Bitriver

21:30UE va face „totul” pentru ca Ucraina să „câștige războiul”, i-a spus Charles Michel lui Zelenskiâ

Sinteza evenimentelor de miercuri:

• O parte din civilii captivi de săptămâni întregi în orașul Mariupol au reușit să plece în cadrul operațiunii de evacuare. Oficialii spun însă că sperau ca numărul acestora să fie mai mare.

• Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk a declarat că un coridor umanitar convenit inițial cu partea rusă nu a putut funcționa cum trebuie pentru că rușii nu și-au controlat trupele.

• Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis că este gata de negocieri speciale cu partea rusă în Mariupol, fără condiții.

• Între timp, Rusia a publicat un video cu testarea unei rachete balistice intercontinentale. SUA au precizat că au fost notificate în prealabil, conform protocolului.