Imaginile de satelit din apropierea orașului ucrainean asediat Mariupol arată o groapă comună care s-a extins în ultimele săptămâni pentru a conține mai multe cadavre, a declarat joi o companie privată din SUA, relatează Reuters.

groapa comuna in care rusii ar ingropa ucrainenii ucisi la MariupolFoto: Maxar

Maxar Technologies MAXR.N a spus că o analiză a imaginilor de la mijlocul lunii martie până la jumătatea lunii aprilie indică că extinderea a început între 23 și 26 martie. Locul se află lângă un cimitir existent în satul Manhush, la 20 de kilometri vest de Mariupol, a spus Maxar.

Primarul orașului acuză Rusia că ascunde dovezile crimelor de război

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale „barbare” de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, relatează The Guardian.

Primarul, Vadim Boicenko, a declarat că camioanele rusești au adunat cadavre de pe străzile orașului-port și le-au transportat în satul din apropiere, Manhush. Ei au fost apoi aruncați în secret într-o groapă comună într-un câmp de lângă vechiul cimitir al așezării, a spus el.

„Invadatorii ascund dovezile crimelor lor”. Cimitirul este situat în apropierea unei benzinării, în partea stângă a unui drum circular. Rușii au săpat tranșee uriașe, de 30 de metri lățime. Ei aruncă oamenii înăuntru”, a spus el.

Primarul a estimat că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de când forțele ruse au început să atace orașul în primele zile ale invaziei lui Vladimir Putin. Cele mai multe cadavre au fost acum îndepărtate, a spus el, iar unele fiind eliminate prin intermediul crematoriilor mobile.

Primarul orașului, Vadim Boicenko, citat de CNN, a spus că nu există nicio posibilitate de evacuare a civililor din uzina Azovstal, deoarece nu există o încetare stabilă a focului care să asigure o evacuare în siguranță.

Asta după ce Vladimir Putin a anunțat că „eliberarea Mariupolului” este un succes, astfel încât Rusia ar fi cea care controlează orașul portuar în totalitate, cu excepția zonei Azovstal, unde s-au refugiat câteva sute de luptărori ucraineni.

Cu toate acestea, președintele SUA Joe Biden, spune că victoria Rusiei în Mariupol este „discutabilă”.

„Este discutabil dacă el (Putin) controlează Mariupolul. Nu există încă nicio dovadă că Mariupol ar fi căzut complet”, a spus Biden.

La rândul rău, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că aproximativ 120.000 de civili au fost blocați de ruși să părăsească orașul Mariupol și că Ucraina a „oferit toate opțiunile” Rusiei pentru a face un schimb între cetățenii orașului Mariupol și soldați ruși capturați și așteaptă răspunsul Moscovei.