Un număr mic de trupe ucrainene și-au început pregătirea în Marea Britanie pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, în timp ce prim-ministrul Boris Johnson își intensifică sprijinul militar pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva țării sale vecine care a invadat-o, relatează Reuters.

blindat MastiffFoto: Ukraine / Alamy / Profimedia Images

Trupele au început antrenamentele cu vehicule de patrulare blindate donate de Marea Britanie luna aceasta, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Johnson.

Marea Britanie furnizează Ucrainei 120 de vehicule blindate, inclusiv un vehicul Mastiff, care poate fi folosit ca vehicul de recunoaștere sau de patrulare. Purtătorul de cuvânt a spus că Marea Britanie, împreună cu aliații săi, furnizează noi tipuri de echipamente soldaților ucraineni pe care este posibil să nu le fi folosit înainte.

„Este de înțeles ca aceștia să primească pregătirea necesară pentru a-l folosi cât mai bine”, a spus purtătorul de cuvânt.

Johnson, sub presiunea petrecerilor de la reședința sa din Downing Street în timpul restricțiilor cauzate de coronavirus, a fost în fruntea eforturilor de a furniza Ucrainei echipamente militare încă de la începutul războiului.

Liderul britanic a stabilit legături strânse cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind cu el în mod regulat la telefon și vizitându-l la Kiev.

Membrii guvernului ucrainean au vizitat în aprilie o tabără militară din Marea Britanie, unde li s-au făcut demonstrații cu echipamente, urmate de discuții despre modul în care guvernul poate furniza arme. Armata Marii Britanii antrenează forțele ucrainene de la anexarea Crimeei în 2014. Militarii britanici au fost retrași în februarie pentru a evita conflictul direct cu forțele ruse și posibilitatea ca NATO să fie atrasă în conflict.

De la începutul războiului, Marea Britanie a furnizat Ucrainei arme antinavă, antiaeriene și antitanc ușoare, care s-au dovedit utile pentru luptătorii ucraineni mobili pentru a le folosi împotriva vehiculelor blindate ale Rusiei.

Armata Statelor Unite antrenează, de asemenea, trupele ucrainene cu privire la utilizarea obuzierelor, în timp ce Marea Britanie antrenează ucrainenii în Polonia să folosească arme antiaeriene.