În combinatul Azovstal din Mariupol, ultimul bastion al apărării din oraș, ar fi aproximativ 1.000 de civili și 500 de soldați ucraineni răniți, care trebuie evacuați de urgență, afirmă vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk, citată de Reuters.

Uzina Azovstal din Mariupol, bombardată de rușiFoto: Mariupol City Council/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Ea a cerut joi Rusiei să permită de urgență evacuarea civililor și a soldaților răniți din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, printr-un coridor umanitar.

"Sunt aproximativ 1.000 de civili și 500 de soldați răniți acolo. Toți trebuie să fie scoși din Azovstal astăzi", a spus Vereshchuk.

În combinatul Azovstal din Mariupol s-ar afla peste 2.000 de luptători ucraineni, dar și aproximativ 1.000 de civili, oțelăria fiind bombardată constant de către forțele ruse.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut joi că a anulat luarea cu asalt a combinatului Azovstal, unde este rezistența din Mariupol, dar că asediul continuă. „Închideți această zonă industrială, astfel încât nici musca să nu zboare”, a spus el, potrivit Tass.

Putin i-a transmis acest ordin ministrului Apărării, Serghei Șoigu, care îl informase pe președintele rus că peste 2.000 de luptători ucraineni sunt încă în imensa fabrică, care are o mare componentă subterană, scrie Reuters.

Putin i-a transmis, de asemenea, lui Shoigu să le ceară încă o dată celor care încă nu au depus armele să facă acest lucru, susținând că „partea rusă le garantează viața și un tratament decent în conformitate cu actele juridice internaționale relevante, iar toți cei răniți vor primi îngrijiri medicale calificate".

„În final, eliberarea Mariupolului este un succes”, a spus Putin în întâlnirea cu Șoigu, difuzată la TV. Șoigu îl informase că Mariupolul este sub controlul Rusiei, cu excepția zonei Azovstal.