Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski spune că Ucraina a „oferit toate opțiunile” Rusiei pentru a face un schimb între cetățenii orașului Mariupol și soldați ruși capturați și așteaptă răspunsul Moscovei, transmite Reuters, potrivit BBC.

Volodimir ZelenskiFoto: Captura de ecran

El sugerase anterior că soldații ruși capturați ar putea fi schimbati cu civili prinși de forțele ruse.

Răspunzând la afirmația Kremlinului că forțele sale au „eliberat” orașul portuar, el a spus că Rusia controlează cea mai mare parte din Mariupol, dar forțele ucrainene rămân într-o parte a acestuia.

Restul trupelor ucrainene din Mariupol sunt acum ascunse în uzina de oțel Azovstal, de unde rezistă asediului rusesc.

Aproximativ 120.000 de civili au fost blocați în Mariupol

De asemenea, Zelenski a spus că aproximativ 120.000 de civili au fost blocați de ruși să părăsească orașul Mariupol

Nu există nicio posibilitate de evacuare a civililor din uzina Azovstal din Mariupol, joi, deoarece nu există o încetare stabilă a focului care să asigure o evacuare în siguranță, a declarat primarul orașului, Vadim Boicenko, citat de CNN.

El a făcut apel la partenerii internaționali să faciliteze o încetare a focului și un coridor pentru evacuarea civililor.

Primarul Mariupolului a mai spus că aproximativ 200 de persoane așteaptă în prezent autobuzele pentru a pleca din oraș, însă acestea nu au ajuns încă. Patru autobuze cu 80 de civili la bord au părăsit Mariupolul miercuri și se îndreaptă în prezent către Zaporojie.El a mai spus că miercuri, în timpul unei încercări de evacuare a populației, trupele ruse au început să bombardeze.

„Din păcate, mulți locuitori au luat decizia să rămână în oraș pentru că au considerat că va fi periculos să plece”, a spus el.

Primarul a mai spus că, din 13 martie, când au devenit posibile primele evacuări, peste 100.000 de oameni au părăsit Mariupol, dar în jur de 100.000 de civili au rămas în oraș.