Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea vineri consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, cu prilejul vizitei pe care ministrul ucrainean o efectuează în România, la invitația șefului diplomației române.

Dmitro KulebaFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

În cursul dimineţii de vineri, Kuleba va avea o întâlnire de lucru cu premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul ucrainean de Externe vine la București după o vizită în Bulgaria unde a declarat că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru „agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor, potrivit agenţiei EFE.

„Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri” , a spus Kuleba înainte de a-şi încheia vizita în Bulgaria, ţară care refuză să ofere arme Ucrainei.

Ministrul ucrainean a ajuns luni seară în Bulgaria cu maşina, trecând prin România, într-o vizită care nu a fost anunţată public în prealabil. El a încercat la Sofia să convingă politicienii bulgari să livreze arme ţării sale, dar fără succes.

Rusia a amenințat structurile UE și cetățenii implicați în furnizarea de arme letale și carburanți și lubrifianți către Forțele Armate ale Ucrainei că ”vor fi responsabili pentru consecințele acestor acțiuni pe fondul operațiunii speciale în curs de desfășurare în Ucraina”.

Întrebat joi seară la România Tv, dacă România va dona Ucrainei avioanele de luptă MiG care sunt consemnate la sol, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: "În primul şi în primul rând, trebuie să-ţi creezi cadrul legislativ şi este normal să faci acest lucru”.

"Haideţi să fim corecţi: avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia. Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (să doneze avioanele MiG – n.r.), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene – şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii – trebuie să fie asumat de către toate statele. Primul pas este să avem un cadru legislativ. Nu o să încalce nimeni legea şi astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea. Dar este normal ca noi, ca şi stat, să ne pregătim pentru orice evoluţie a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina, este evident acest lucru”, a afirmat Marcel Ciolacu, răspunzând unor întrebări legate despre posibilitatea ca România să doneze armament Ucrainei.

Ce ajutor a oferit România până acum Ucrainei

România a luat decizia de a oferi un sprijin de peste 3 milioane de euro către Ucraina,constând în combustibil, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apa si medicamente.

Pe 27 februarie, un prim transport de materiale și echipamente donate de societatea civilă prin intermediul platformei puse la dispoziție de Guvern a plecat în Ucraina. României i s-a solicitat tranzitarea teritoriului pentru transport de armament spre Ucraina, iar decia a rămas să fie analizată în CSAT, dar o decizie nu a fost publicată până acum.

-------