De la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, cucerirea orașului-port Mariupol a fost considerată crucială, pentru că ea asigură trupelor rusești un culoar între peninsula Crimeea (anexată în 2014) și Donbas (regiunile separatiste din estul Ucrainei). Joi, rușii au clamat cucerirea orașului, însă, într-o acțiune de PR televizată de media rusești, Vladimir Putinanunța că a ordonat încetarea asatului asupra complexului Azovstal unde s-au refugiat ultimii luptători ucraineni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Săptămâni întregi rușii au încercat să cucerească orașul asediat și distrus în mare parte, lovindu-se de rezistența ucrainenilor. Motiv de frustrare pentru Vladimir Putin și generalii săi, notează BBC.

Bombardamentele intense au cauzat o adevărată catastrofă umanitară, civilii fiind captivi în oraș, operațiunile de evacuare fiind adesea sabotate de atacurile rusești.

Mai multe ultimatumuri au fost lansate de ruși de la sfârșitul săptămânii trecute și până marți, Moscova anunțând că va cruța viețile soldaților ucraineni de la Azovstal, dacă depun armele.

Soldații, deși încercuiți din toate părțile și rămași fără armament și muniții, nu s-au predat. Rusia se lăuda marți cu 5 persoane care ar fi răspuns ultimatumului. În schimb, luptătorii au lansat apeluri disperate la Occident pentru a fi extrași, afirmând că își trăiesc ultimele zile din viață.

Mișcarea de joi anunțată de Kremlin indică faptul că Moscova și-a schimbat tactica, optând pentru scenariul în care ultimii luptători sunt lăsați să moară de foame până se predau treptat, relatează BBC.

Desigur, există și posibilitatea ca rușii să le ofere șansa de a fi evacuați.

Vicepremierul Ucrainei a făcut apel la deschiderea de urgență a unui cordon umanitar pentru civilii care sunt și ei prinși în Mariupol. O cerere similiară lansată marți a dus la evacuarea a 6.000 de oameni, cu 4 autobuze.

Evacuarea nu a putut fi finalizată pentru că, spune Kievul, rușii nu și-au putut controla trupele care au continuat atacurile.

------