Un lider al batalionului Azov spune că decizia președintelui Vladimir Putin de a închide zona industrială, după ce a anulat un asalt asupra uzinei Azovstal din Mariupol - ultimul bastion de apărare al Ucrainei în orașul-port asediat, ar însemna că „rușii tocmai au recunoscut posibila lor înfrângere”, relatează BBC.

Uzina Azovstal - ultimul bastion al apararii ucraineneFoto: Maximilian Clarke / Zuma Press / Profimedia Images

Astăzi, președintele Vladimir Putin le-a ordonat comandanților săi să anuleze un asalt asupra uzinei Azovstal din Mariupol - unde încă se mai află câțiva luptători ucraineni.

În schimb, le-a ordonat trupelor să închidă zona industrială astfel încât „nici musca să nu zboare”.

Într-o convorbire telefonică, Maksym Zhorin, un înalt oficial al batalionului Azov cu sediul la Kiev, a spus că deciziile președintelui rus au dovedit că trupele sale întâmpinau probleme în a face progrese împotriva forței mult mai mici care apăra uzina industrială.

„Rușii tocmai au recunoscut posibila lor înfrângere”, a spus el. Președintele Putin și-a schimbat tactica, a adăugat el, pentru că „nu sunt capabili să ocupe Azovstal”.

Deși forțele invadatoare controlează aproape tot orașul-port sudic, nu au reușit să-i alunge pe ucraineni din oțelărie. Luptătorii de acolo sunt formați din trupe Azov – un grup controversat cu legături cu extrema dreaptă – și pușcași marini.

Zhorin a susținut că rușii au bombardat adăposturile aeriene civile din oraș și că au folosit bombe cu dispersie și muniție cu fosfor alb în încercarea de a-i „curăța” pe ucraineni.

BBC nu a verificat în mod independent aceste afirmații, dar a descoperit că munițiile cu dispersie sunt folosite în altă parte a conflictului.

Zhorin a declarat că bătălia pentru Mariupol este ca „un test pentru întreaga lume”.

„Dacă umanitatea poate reacționa, se poate uni, pentru a salva civili nevinovați”, a spus el.

Președintele SUA Joe Biden spune că victoria Rusiei în Mariupol este „discutabilă”.

„Este discutabil dacă el (Putin) controlează Mariupolul. Nu există încă nicio dovadă că Mariupol ar fi căzut complet”, a spus Biden.

Răspunzând la afirmația Kremlinului că forțele sale au „eliberat” orașul-port, Volodimir Zelenski a spus că Rusia controlează cea mai mare parte din Mariupol, dar forțele ucrainene rămân într-o parte a acestuia, potrivit Reuters.

Citește și: Cine sunt luptătorii rămași în uzina Azovstal? De ce uzina nu este un punct strategic pentru Rusia - general (r) britanic

-----