Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să nu ia cu asalt uzina siderurgică Azovstal, spunându-le să sigileze zona astfel încât nici măcar o "muscă" să nu poată scăpa. Uriașa uzină a devenit ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, scrie BBC.

Serghei VolinaFoto: Captura Digi 24

Dar cine sunt luptătorii rămași înăuntru?

Brigada 36 de pușcași marini

Miercuri, comandantul acesteia, maiorul Serhii Volina, a declarat că trupele sale nu se vor preda, dar a pledat pentru asistență internațională pentru cei 500 de soldați răniți și pentru sutele de femei și copii despre care a spus că se ascund cu ei în uzina siderurgică.

Britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner, care apărau Mariupol și au fost capturați de forțele rusești săptămâna trecută, erau membri ai brigăzii.

Batalionul Azov

Cealaltă unitate din oțelărie este Brigada Azov, numită după Marea Azov, care leagă Mariupol de restul Mării Negre.

Azov este o miliție legată de naționaliștii de extremă-dreapta, care a fost ulterior încorporată în Garda Națională ucraineană. Numărul lor a fost estimat la aproximativ 900 de persoane.

Shaun Pinner, unul dintre soldatii britanici capturati la Mariupol Foto: Captura video

Pușcașii marini au făcut echipă cu Azov în Mariupol săptămâna trecută.

Nu este clar câte trupe ucrainene au mai rămas în uzină, deși ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că sunt peste 2.000.

În această dimineață, Azov a postat pe Telegram că a distrus trei tancuri, două vehicule de luptă de infanterie și un transportor blindat de trupe în ultimele zile "în ciuda situației extrem de dificile".

Bătălia de la oțelărie a fost irelevantă din punct de vedere militar pentru Rusia

Generalul (r) Sir Richard Barrons (foto jos), fostul comandant al Forțelor amrate britanice, consideră că nu este clar dacă soldații ucraineni care s-au ascuns în uzină ar fi fost "foarte greu" de învins de Rusia fără un "cost enorm pentru ambele părți", potrivit BBC.

El spune că această bătălie nu mai este "cu adevărat relevantă" pentru cine controlează orașul-port și drumurile care îl traversează - care acum leagă Rusia de Crimeea.

Anunțurile de astăzi din partea Rusiei cu privire la Mariupol au avut ca scop să arate că s-a înregistrat "un oarecare succes" în ajunul Paștelui ortodox rus, spune Barrons.

"Și permite armatei să nu cheltuiască mult mai multe resurse pentru o bătălie pentru oțelării care era irelevantă din punct de vedere militar și să se întoarcă la ceea ce contează cu adevărat acum - bătălia din Donbas".

Întrebat cine are avantajul în război în acest moment, el spune că este "foarte fin echilibrat, într-adevăr".

Generalul britanic spune că accentul se va muta acum pe Donbas - în special pe partea de nord-est a regiunii, unde Rusia se va strădui să încercuiască militarii ucraineni și să ajungă în spatele pozițiilor lor. Dacă rușii vor reuși acest lucru, va fi un succes militar semnificativ pentru Moscova, crede el.

Dar dacă ucrainenii îi pot ține la distanță, ar putea rezulta un "impas foarte dificil".

-------