​Un britanic din armata ucraineană a fost capturat de ruși, iar mama sa a cerut în ziarul The Daily Telegraph ca acesta să fie tratat "uman" și eliberat, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Televiziunea de stat rusă a difuzat joi seară imagini în care apare un tânăr încătușat și cu o tăietură pe frunte, susținând că este Aiden Aslin.

Mama sa, Ang Wood, a confirmat pentru Telegraph, care a scris de mai multe ori despre tânărul de 28 de ani, inclusiv înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina, că este vorba despre fiul ei. Acesta din urmă are un tatuaj distinctiv.

"Aiden este un membru activ al forțelor armate ucrainene și, prin urmare, un prizonier de război" care "trebuie tratat cu umanitate", a declarat ea pentru ziar, amintindu-i președintelui rus Vladimir Putin de Convenția de la Geneva privind prizonierii de război.

"Deja se pare că a fost bătut. Este timpul ca guvernul britanic să se implice pentru a asigura eliberarea lui Aiden", a adăugat ea.

Pe rețelele de socializare au circulat, de asemenea, înregistrări video cu logo-ul postului RT, finanțat de Kremlin, în care tânărul pare să acuze Ucraina pentru conflict, iar bunica sa, Pamela Hall, a declarat pentru agenția britanică de presă PA că imaginile sunt "propagandă".

Un mesaj atribuit tânărului a fost postat marți pe contul său de Twitter de către rude care speră la un schimb de prizonieri. Acesta a precizat că, după 48 de zile, "am încercat să facem tot ce ne stă în putință pentru a apăra Mariupol (sud-estul Ucrainei), dar nu am avut de ales decât să ne predăm forțelor rusești".

"Nu avem mâncare și nici muniție (...) Sper ca acest război să se termine curând", a adăugat el.

Londra este la curent cu faptul că un cetățean britanic este reținut și rămâne în contact cu familia sa, potrivit unei surse apropiate de acest caz, subliniind că situația din Ucraina limitează grav capacitatea serviciilor britanice de a obține informații și de a oferi asistență consulară.

Potrivit Telegraph, Aiden Aslin, cunoscut sub numele de Johnny, s-a alăturat marinei ucrainene în 2018 și a cumpărat o casă în țară pentru a-și întemeia o familie cu logodnica sa.

Înainte de a lupta în Ucraina, Aiden Aslin s-a alăturat kurzilor din YPG (Unitățile de Protecție a Poporului) pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria. Avea 21 de ani la acea vreme.

-----