Ziua 51 a războiului declanșat de Rusia în Ucraina începe cu o victorie simbolică a Ucrainei care a reușit să scufunde crucișătorul Moskva, în urma unui atac cu rachete asupra navei din Marea Neagră. Rușii au confirmat scufundarea navei, însă au susținut că de vină a fost ”marea furtunoasă”.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de vineri privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

00:5510 morţi şi 35 răniţi în bombardamente ruseştiasupra Harkovului

00:14Germanii sunt îndemnați să își regleze termostatul la centrală cu un grad mai puțin și să folosească trenul sau bicicleta de Paște pentru a contribui la reducerea dependenței lor de gazul și petrolul rusesc

23:55 Procuratura din regiunea Harkivului spune că cel puțin 10 persoane au fost ucise, inclusiv un bebeluș de 7 luni, în urma bombardamentelor efectuate de forțele ruse. Alte 35 de persoane au fost rănite, iar mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate și distruse, scrie CNN.

Biroul Procurorului General a spus pe Telegram că vineri, în jurul orei locale 16.30, forțele ruse au folosit mai multe lansatoare de rachete împotriva districtului industrial Harkiv.

23:50Soția lui Viktor Medvedciuk, aliatul ucrainean al lui Putin, acuză autoritățile de la Kiev că i-au bătut soțul

23:23 Bisericile din Ucraina vor fi închise de Paştele Ortodox

Bisericile din Ucraina vor rămâne închise de Paştele Ordodox, în 24 aprilie, din cauza restricţiilor de circulaţie impuse pe timpul nopţii, transmite BBC.

23:07Critici influenţi ai Kremlinului, adăugaţi de Rusia pe lista ''agenţilor străini''

22:30Zelenski i-a cerut lui Biden să desemneze Rusia drept stat care sponsorizează terorismul (Washington Post)

22:08Cinci civili au fost uciși și alți 15 răniți vineri de bombe cu dispersie în Nikolaev, a afirmat guvernatorul orașului, Vitaliy Kim, pe Telegram.

Unul dintre cei uciși ridicase un obuz neexplodat, a spus el.

21:40Peste 900 de cadavre ale civililor ucraineni au fost descoperite în regiunea Kiev de la retragerea forțelor ruse

Sinteza principalelor evenimente:

20:54 Cum reușește Rusia să evite embargoul SUA și să exporte și mai multe fructe de mare și pește

20:35Rusia jelește nava amiral Moskva / Oficiali și preoți au adus omagii crucișătorului rus

20:00Prima reacție care ar confirma varianta ucraineană: Crucișătorul Moskva, lovit de două rachete Neptun - oficial american

19:25Fostul consilier economic al lui Putin explică de ce un embargo complet asupra petrolului rusesc va opri războiul din Ucraina într-o lună

19:05Rusia: Un jurnalist a fost reținut pentru un reportaj despre refuzul poliției de a merge în Ucraina

18:4118 diplomați ai Reprezentanței UE din Rusia au fost expulzați, a anunțat vineri Moscova, ca răspuns la o măsură similară luată de Bruxelles în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, potrivit AFP.

18:32Căpitanul crucișătorului Moskova ar fi murit în explozia de la bordul navei, spune Ucraina

18:03Ucrainenii stau la coadă la Kiev pentru a cumpăra timbre poștale cu crucișătorul scufundat Moskva și soldatul care i-a transmis „Navă de război rusească, du-te naibii”

17:26Harta războiului în ziua 51 conform Ministerului britanic al Apărării:

17:20 Peste 900 de civili au fost uciși, de la declanșarea invaziei ruse, în regiunea Kiev, conform informațiilor transmise vineri de șeful Poliției Regionale, Andri Nebytov, citat de The Kyiv Independent. Cei mai mulți civili - peste 350 - au fost uciși în Bucha.

Pentru prima dată de la declanșarea invaziei, Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol

17:14Cancelarul german Olaf Scholz vrea să cheltuiască încă 2 miliarde de euro pe noi echipamente militare, în principal pentru a ajuta Ucraina, a declarat vineri o sursă guvernamentală, relatează Reuters.

Aproximativ 400 de milioane de euro din noii bani sunt alocați pentru Facilitatea europeană pentru pace, care cumpără arme pentru Ucraina, în timp ce alte cheltuieli vor fi pentru livrări bilaterale către Ucraina și în alte părți, a spus sursa.

16:46 VIDEO Rusia folosește bombardiere cu rază lungă de acțiune la Mariupol, pentru prima dată de la începerea invaziei / Cum arată orașul port, după 51 de zile de război

16:36UE se pregătește să interzică petrolul rusesc, dar „va dura câteva luni”

16:21Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, spune că lupte de stradă au loc în orașul-port asediat Mariupol, pe care forțele ruse nu au reușit să-l captureze complet, scrie Reuters. Motuzyanyk a spus că au loc lupte în jurul fabricii de oțel și fier, precum și în zona portului.

16:08Cel puțin două persoane au fost ucise în urma mai multor atacuri asupra orașului Nikolaev, a declarat pentru CNN un oficial militar regional.

Dmytro Pletenchuk, ofițerul de presă al administrației militare Nikolaev, a declarat de asemenea că un număr nespecificat de oameni au fost răniți în urma bombardamentelor.

Hanna Zamazeeva, șefa consiliului regional Nikolaev, a declarat pe Telegram că forțele ruse lovesc cartierele rezidențiale.

„Nu există clădiri militare acolo”, a spus ea. „Cetățeni pașnici sunt atacați”.

7 oameni uciși după ce un convoi umanitar de autobuze a fost atacat la Harkov

17:04 Va aduce Rusia tot grupul Wagner în Ucraina sau îl menține în Libia pentru a-și securiza poziția?

15:58Rusia a blocat site-ul web al postului de radio francez RFI, care difuzează știri în 15 limbi, inclusiv în rusă, pe fondul represiunii criticilor față de ofensiva din Ucraina, scrie AFP.

15:58Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că 95% din clădirile din oraș au fost distruse în urma bombardamentelor forțelor ruse.

Imagini publicate de Nexta:

15:49Piața ”Prieteniei dintre Kiev și Moscova” va fi rebotezată ”Piața Eroilor din Mariupol”, au anunțat autoritățile locale din capitala Ucrainei, citate de Nexta. Denumirile mai multor străzi și stații de metrou care fac trimitere la trecutul comun ruso-ucrainean vor fi, de asemenea, schimbate.

15:32 Un britanic care luptă pentru Ucraina a fost capturat de ruși / „Au opus o rezistență dată naibii”

15:20Convoi umanitar de autobuze atacat de forțele ruse la Harkov: Șapte oameni au fost uciși

15:15Macedonia de Nord a anunțat vineri expulzarea altor 6 ruși pentru încălcarea normelor diplomatice, informează Reuters.

Pe 28 martie, Macedonia de Nord care este membră NATO și dorește să adere la UE, a expulzat alți 5 diplomați ruși.

15:00Martor al exploziilor de la fabrica de armament de lângă Kiev: ”Au fost trei explozii puternice. A trebuit să mă ascund după mașină”

14:12Finalul războiului din Ucraina nu se întrevede pe termen scurt - oficiali occidentali

14:04Rusia blochează site-ul independent ”The Moscow Times”

13:24Autoritățile ruse susțin că peste 20 de clădiri și o școală au fost joi ținta atacurilor, într-un sat din regiunea Belgorod, de la granița cu Ucraina, transmite TASS citată de Reuters.

Ce trupe ar fi pierdut până acum Rusia și Ucraina - cifrele prezentate de cele două armate

13:21Rusia avertizează SUA. Ce conține nota diplomatică transmisă Washingtonului

13:20Ironiile ministrului ucrainean al Apărării, după scufundarea crucișătorului Moskva: „Mai avem un loc pentru scuba diving în Marea Neagră"

13:04 Rușii susțin că ar fi ucis 30 de „mercenari polonezi" care luptă în Ucraina

12:57Ce trupe ar fi pierdut până acum Rusia / Ce echipamente militare ar fi pierdut Ucraina - cifrele prezentate de cele două armate după 51 de zile de război

12:28Armata Ucrainei spune că a ucis în jur de 20.000 de soldați ruși

12:10Trupele rusești au bombardat punctele de control de la granița ucraineană din zona Cernihiv. Atacuri au avut loc în satul Senkivka de lângă fronitera. Încă nu sunt informații despre eventuale victime, transmite Kyiv Independent.

11:53

Polonia interzice importurile de cărbune din Rusia și Belarus

11:48Soldații ruși ar dezgropa cadavrele celor pe care i-au ucis în Mariupol - administrația locală

11:06„O lovitură umilitoare”. Reportaj CNN în 2015 pe nava amiral a Flotei Mării Negre: Cum se lăudau rușii cu apărarea anti-rachetă de pe Moskva

10:50„Ucraina se va confrunta cu o provocare uriașă" - fost director CIA

Rusia anunță intensificarea atacurilor asupra Kievului

10:46Rusia anunță intensificarea atacurilor asupra Kievului

10:28 Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk a anunțată că a fost conveită deschiderea a 9 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor în cursul zilei de vineri. Oamenii din Mariupol, Berdyansk, Tokmak și Energodar pot merge cu mașina spre Zaporozjie. Coridoarele umanitare din zona Luhansk ar urma să fie operaționale în condiițile încetării atacurilor armatei ruse.

10:26 Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk din estul țării, le cere locuitorilor să evacueze zona și să „aleagă viața”, potrivit BBC.

El spune că o persoană a fost ucisă, iar alte cinci au fost rănite în timpul bombardamentelor rusești în orașul Kreminna.

Guvernatorul din Luhansk spune că 32.000 de locuitori au fost evacuați cu trenuri și autobuze și îi îndeamnă și pe alții să facă același lucru: „Nu ezitați și plecați cât mai rămâne această posibilitate”.

10:05Rusia își va schimba strategia în Marea Neagră, după scufundarea navei de război Moskva, avertizează Londra

09:51 VIDEO Politician rus în lacrimi în timpul unei emisiuni TV din cauza scufundării Moskvei: „E motiv de război”

09:26SUA: Extinderea NATO nu ar face altceva decât să promoveze stabilitatea în Europa

Biden se declară gata să meargă la Kiev

09:24 Șeful CIA: Rusia ar putea recurge la arme nucleare tactice în Ucraina. Acum nu sunt semne că ar urma un astfel de pas

09:00

VIDEO Biden spune că e gata să meargă la Kiev

08:55 Potrivit Procuraturii Ucrainei, cel puțin 198 de copii au fost uciși, iar alți 355 au fost răniți de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, și până în 15 aprilie. Această cifră nu ia în considerare copiii uciși și răniți în zonele ocupate, astfel că cifra reală este probabil considerabil mai mare.

08:47 Imagini cu rachetele Javelin încărcate de Armata SUA pentru a fi trimise Ucrainei:

Explozii puternice în zonele Kiev și Herson

08:33 Un schimb de prizonieri a avut loc în regiunea Herson: 5 soldați ucraineni au fost eliberați la schimb cu 4 militari ruși, relatează Nexta.

08:27 În cursul nopții s-au auzit explozii puternice în zona Kiev și Herson.

08:09 Primarul din Bucha Anatoliy Fedoruk spune că 85% din cadavrele dezgropate prezintă urme de gloanțe, ceea ce ar indica faptul că rușii i-au ucis deliberat, relatează Kyiv Independent.

08:05Zelenski laudă curajul ucrainenilor care au arătat că ”navele ruseşti pot merge... doar la fund"

​07:45 Trupele rusești din zona Donețk își concentrează eforturile pe cucerirea a două orașe- Popasna și Rubezhnoye, potrivit ultimului raport al armatei Ucarinei. Oficialii ucraineni mai susțin că soldații au reușit cu să respingă 8 atacuri ale rușilor din regiunile separatiste Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore.

06:01 Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin drept „egal cu Hitler” pentru invadarea sa în Ucraina, într-un interviu pentru The New York Times. Nad a mai spus că Putin trebuie oprit în Ucraina înainte de a putea face mișcări spre vest.

„Ucraina luptă literalmente pentru viitorul nostru”, a adăugat el.

Cea mai mare înghețare a activelorr din istoria Marii Brritanii

01:36Cea mai mare acțiune de înghețare a activelor din istoria Regatului Unit: Doi "oligarhi ruși cheie" apropiați ai lui Abramovic

01:18 Criticat de Washington, Beijingul apără legăturile sale cu Moscova.

China a criticat joi acuzaţiile "nejustificate" ale Statelor Unite împotriva relaţiei sale cu Rusia în plin război cu Uraina, afirmând că Beijingul acţionează pentru pace şi se află "de partea bună a istoriei", potrivit Le Matin.

00:48 Influenţa minelor din Marea Neagră asupra preţului petrolului şi alimentelor

00:34 Reportaj AFP: În Bucha, jandarmii francezi îi fac pe morți să vorbească.

Un jandarm francez, ghemuit, lansează o dronă dotată cu cameră foto pe cerul din Bucha. La picioarele sale, groapa comună se întinde pe 14 metri în solul nisipos.

Șaptezeci de cadavre au fost deja găsite acolo, își începe AFP reportajul. Nava Moskva s-a scufundat

23:30Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat - presa de stat Nava de război rusă Moskva s-a scufundat, anunță presa de stat, la o zi după ce a fost raportată ca fiind avariată de un incendiu sau de un atac cu rachete ucrainene, potrivit BBC.

22:00 Parlamentul ucrainean a calificat drept „genocid” crimele armatei ruse în Ucraina

21:19 Ucraina susține că se aștepta la o invazie rusească la sfârșitul lui februarie și că a fost luată prin surpindere de un singur lucru

20:45 Una din problemele majore ale invaziei Rusiei în Ucraina: Ce ne spun imaginile cu camioane rusești

20:42Rusia și-a mutat înspre sud navele de război din Marea Neagră după avarierea navei amiral „Moskva”

20:27Canada va trimite în Polonia militari vorbitori de ucraineană pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni care fug din calea războiului, în încercarea de a preîntâmpina o criză a refugiaților în creștere, a anunțat ministrul canadian al Apărării Anita Anand, citată de Reuters.

De asemenea, Forțele Armate Canadiene vor oferi ajutor unui grup de lucru polonez constituit pentru a oferi asistență umanitară și vor ajuta la stabilirea unor refugiați ucraineni în Canada.

20:20 Ultima evaluare a războiului din Ucraina: Rușii au revenit la doctrina militară tradițională / Rezistența din Mariupol ține în loc un număr semnificativ de trupe și echipamente rusești

20:12Macron consideră că folosirea cuvântului ”genocid” nu ajută Ucraina şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului

Sinteza evenimentelor de joi

  • Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mulțumit armatei și țării sale pentru curajul de care au dat dovadă în luptă
  • Președintele Zelenski a făcut, din nou, apel la Occident să furnizeze Ucrainei arme cât mai repede posibil.
  • Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava sa Moskva a fost scufundată. Crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat din cauza „mării furtunoase”, susțin rușii.
  • Ucraina a lovit crucișătorul Moskva din Marea Neagră, în urma unui atac cu rachete
  • Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să numească crimele de război comise de ruși în Ucraina drept ”genocid”.