Rusia și-ar putea revizui strategia în Marea Neagră după ce a confirmat scufundarea navei amiral Moskva și în condițiile în care aceasta este a doua mare pierdere suferită de ruși după declanșarea războiului de către Vladimir Putin în Ucraina, se arată în raportul publicat vineri dimineața de ministerul britanic al apărării.

Crucisatorul Moskva (foto arhivă)Foto: Agerpres

Acest incident (scufundarea navei de război Moskva) înseamnă că Rusia a suferit pierderi privind două nave cheie ale forțelor sale maritime, de la debutul invadării Ucrainei, prima fiind înregistrată pe 24 martie –nava Saratov, clasa Alligator. Ce mai probabil, ambele evenimente vor determina Rusia să-i revizuiască postura la Marea Neagră, susțin britanicii.

Ministerul britanic al apărării mai amintește că Moskva a avut un rol esențial atât la nivel ofensiv, cât și pentru apărarea aeriană.

Crucișătorul Moskva, o moștenire a erei sovietice, era una dintre cele trei nave de război clasa Slava (crucișător de rachete n.red) ale forțelor martimie rusești. Comandată inițial în 1979, Moskva a trecut prin etape lungi de schimbare și de îmbunătățire a capabilităților, redevenind operațională abia în 2021.

Nava de război Moskva s-a scufundat, rușii confirmând în cele din urmă incidentul. Armata Ucrainei anunțase că a lovit vasul cu două rachete. Rușii susțin însă că nava s-ar fi scufundat din cauza condițiilor meteo.

Pe 24 martie, armata Ucrainei anunța că ar fi reușit să distrugă o mare navă de desant a Marinei Rusiei în portul Berdyansk. Era vorba despre nava din clasa Alligator.