Germanii sunt îndemnați să își regleze termostatul la centrală cu un grad mai puțin și să folosească trenul sau bicicleta de Paște pentru a contribui la reducerea dependenței lor de gazul și petrolul rusesc, relatează BBC.

Robert HabeckFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Este ușor pentru portofel și îl enervează pe Putin”, spune ministrul Economiei Robert Habeck, care este și lider al Verzilor, unul dintre cele trei partide care conduc Germania.

Germania este supusă la presiuni din partea mai multor țări UE pentru a accepta interzicerea completă a energiei rusești, în contextul în care în prezent se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său și un sfert din petrolul său.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Germania pentru că se mișcă prea încet înspre un embargo energetic.

Institutele economice germane avertizează că oprirea imediată a importurilor rusești ar declanșa o recesiune bruscă în cea mai mare economie a Europei. Dar Zelenski spune că partenerii Ucrainei trebuie să înțeleagă că pentru țara sa, este o problemă de supraviețuire.

Andrei Illarionov, un fost consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin, a explicat că, dacă țările occidentale ar implementa un „embargo real” asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia, operațiunile rusești în Ucraina ar fi probabil oprite „într-o lună sau două”.