Ucrainenii stau la coadă vineri la Kiev pentru a cumpăra timbre poștale cu crucișătorul rus Moskva, scufundat de ucraineni, și celebrul grănicer Roman Hribov, autorul memorabilei fraze „Navă de război rusească, du-te naibii”, aratându-i degetul mijlociu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nexta a distribuit vineri o poză cu mai multe persoane stând la coadă în fața principalului oficiu poștal din Kiev pentru a cumpăra timbre care îl înfățișează pe grănicerul ucrainean Roman Hribov stând sfidător în fața navei rusești.

Pe 12 aprilie, poșta ucraineană a pus în circulație aceste timbre poștale care omagiază unul dintre cele mai emblematice evenimente ale războiului declanșat de președintele Vladimir Putin, momentul când un soldat ucrainean de pe Insula Șerpilor i-a transmis unei nave de război a Rusiei să se ducă naibii.

Informațiile inițiale sugerau că toți soldații ucraineni staționați pe insulă, un obiectiv strategic pentru Flota Mării Negre, au fost uciși după ce au refuzat să se predea.

O înregistrare audio care prezenta ultimul schimb de replici al soldaților de pe Insula Șerpilor cu un ofițer rus în care acesta era informat să se ducă naibii s-a viralizat ulterior pe rețelele de socializare, devenind un simbol al rezistenței ucrainene în fața agresiunii rusești.

La sfârșitul lunii martie, Roman Hribov, care fusese luat doar ca prizonier și nu ucis și autorul înjurăturii „du-te naibii” strigată către nava de război rusească, a fost decorat pentru serviciile sale de către președintele Volodimir Zelenski.

Crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre rusești, s-a scufundat joi după ce ar fi fost lovită de ucraineni cu rachete anti-navă Neptun, în apropiere de Insula Șerpilor. Moscova neagă atacul și susține că nava s-a scufundat după ce a suferit pagube ca urmare a unui accident cu muniția la bord.

Moskva, un crucișător purtător de rachete, a fost pus în funcțiune în 1983. Nava de 12.500 de tone avea de obicei un echipaj de aproximativ 500 de persoane.