„Nava amiral a flotei Mării Negre a fost mereu despre intimidare și despre un mesaj clar trimis de la Kremlin, fie către Ucraina, fie în altă parte”, transmite acum jurnalistul CNN Matthew Chance.

Reportaj CNN la bordul crucisatorului MoskvaFoto: Captura YouTube

Jurnalistul amintește că în 2015 a fost și a filmat la bordul navei rusești când aceasta a fost dislocată în Marea Mediterană, în largul Siriei în 2015.

Atunci, Moskva avea în special rolul de a asigura spațiul aerian.

„Această navă are rachete foarte sofisticate sol-aer, și din acest motiv a fost dislocată aici, să asigure apărarea antiaeriană”, spunea în 2015 jurnalistul american Matthew Chance.

Căpitanul de pe Moskva spunea pe atunci că au primit ordinele de dislocare direct de la președintele Putin, furios la acel moment de doborârea unui avion de vânătoare de către Turcia.

„Moskva, plină de rachete, e o armă amenințătoare”, avertiza căpitanul rus. În imaginile CNN se văd multiplele sisteme de rachete ale crucișătorului, inclusiv cele aeriene Osa. La fel se observă și tunurile antiaeriene de tipul CIWS model AK-630M.

„Pierderea acestei puteri brute de foc este o lovitură umilitoare”, concluzionează acum jurnaliștii CNN.

Crucișătorul Moskva și capabilitățile de apărare antiaeriană și antirachetă

Crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre rusești, s-a scufundat joi după ce ar fi fost lovită de ucraineni cu rachete anti-navă Neptun, în apropiere de Insula Șerpilor. Moscova neagă atacul și susține că nava s-a scufundat după ce a suferit pagube ca urmare a unui accident cu muniția la bord.

Moskva, un crucișător purtător de rachete, a fost pus în funcțiune în 1983. Nava de 12.500 de tone avea de obicei un echipaj de aproximativ 500 de persoane.

Deși era înarmată cu 16 rachete de croazieră anti-navă "Vulkan" cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km, Moskva avea în principal misiunea de apărare anti-aeriană, fiind dotată cu sisteme pentru toate palierele de apărare - rază mare, medie și apropiată.

Moskva opera de la bordul său un sistem de rachete anti-aeriene echivalentul unui S-300 navalizat (SA-N-4 Grumble). La bord Moskva practic ar fi avut 64 de interceptoare S-300F.

În plus, nava de război mai dispunea și de apărarea antiaeriană pe rază scurtă cu sisteme de rachete Osa (2x20 de rachete), dar și apărare la foarte mică apropiere de tipul CIWS cu tunuri AK-630M (6 astfel de tunuri).

Moskva, navă-simbol al războiului declanșat de Rusia, a ajuns acum subiect de glumă pe internet

Nava Moskva este cea care a atacat Insula Șerpilor și a generat răspunsul devenit emblematic al unui grănicer ucrainean care a refuzat să se predea: „Navă de război rusească, du-te în p*** mea”.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a fotografiat miercuri cu timbre în care apare nava rusă Moskva înainte ca aceasta să fie grav avariată.

Zelenski a postat miercuri, pe contul său de Instagram o fotografie în care ține în mână timbre emise de Poșta Ucraineană dedicate celebrului gest de sfidare al soldaților ucraineni de pe Insula Șerpilor, în care a fost implicat crucișătorul grav avariat miercuri noapte, Kievul spunând că a fost lovit cu rachete Neptun.

Avarierea navei Moskva a declanșat un val de ironii și meme-uri pe rețelele de socializare.

Citește și:

---

Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro evoluția evenimentelor în ziua 51 a războiului din Ucraina