Profesorul Michael Petersen, director al Institutului de Studii Maritime privind Rusia de la Colegiul de Război Naval al SUA, spune că este încă prea devreme pentru a ști exact ce s-a întâmplat cu Moskva, dar „se pare din ce în ce mai mult că ucrainenii au reușit să obțină o victorie deloc nesemnificativă pe mare”.

Crucisatorul Moskva (foto arhivă)Foto: Agerpres

„Cred că este (o reușită) care are și o valoare simbolică, dar și militară”, explică acesta, citat de BBC.

„Aceasta este nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, care a cam îmbătrânit, dar este simbolul puterii navale rusești în Marea Neagră”, a declarat Petersen.

El spune că ucrainenii au pierdut cea mai mare parte a marinei lor navale în favoarea rușilor în invazia inițială și anexarea Crimeei în 2014, așa că „acest lucru este important din punct de vedere simbolic, deoarece, după toate acestea, ei sunt încă capabili să lovească puterea militară rusă în moduri care se vor simți cu adevărat dureros la Moscova”.

Peterson a explicat că ar putea avea „o valoare militară importantă, de asemenea”, deoarece "marina rusă s-ar putea simți nevoită să opereze mai departe de țărm acum decât o făcea anterior”.

„Acest lucru ar putea afecta capacitatea sa de a oferi sprijin de foc direct trupelor de pe uscat și ar putea împiedica capacitatea de a asigura apărarea aeriană în regiunile de coastă.... Cred că asta va face ca marina rusă să se gândească de două ori”, a mai spus expertul.

”Cu siguranță, este o pagubă majoră”

Mykola Bielieskov cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice din Kiev, care oferă consultanță guvernului ucrainean în probleme militare, a declarat că incidentul reprezintă „un instrument psihologic foarte puternic de susținere a moralului".

Cu toate acestea, el a scos în evidență că Moskva „este o navă veche” - și că navele rusești mai noi au fost cele care au lovit Ucraina cu rachete de croazieră Kalibr.

„Dar, cu toate acestea, era nava amiral pentru flota rusă din Marea Neagră și, cu siguranță, este o pagubă majoră - nu numai în ceea ce privește capacitatea materială, ci și moralul, iar pe de altă parte, este un impuls foarte puternic pentru moralul ucrainean”, a adăugat acesta.