​Rusia şi-a mutat mai la sud navele pe care le avea desfăşurate în nordul Mării Negre, în atacului asupra navei amiral „Moskva” a Flotei Mării Negre care a fost grav avariată miercuri seara, a declarat joi un înalt oficial de la Pentagon, citat de agenția EFE și Agerpres.

Nave de lupta rusesti la SevastopolFoto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

Într-o discuţie cu presa, responsabilul american a specificat că Washingtonul nu cunoaşte încă ce anume a provocat „pagubele semnificative” navei ruseşti.

Ucraina susţine că un tir cu rachetă lansat de forţele sale a distrus crucişătorul de rachete al Flotei ruse din Marea Neagră, în timp ce Rusia invocă un incendiu la bordul Moskva care a dus la detonarea unor muniţii.

Moskva, nava amiral a Rusiei a fost avariată puternic

Un consilier al președintelui ucrainean, Oleksii Arestovich, a confirmat miercuri seara loviturile ucrainene împotriva navei, fără a preciza însă locația acesteia.

„Arde foarte tare. Acum. Și cu această mare agitată, este imposibil de știut când vor putea primi ajutor”, a spus el, afirmând că „510 membri ai echipajului” se află la bord.

Nava Moskva este cea care a atacat Insula Șerpilor și a generat răspunsul devenit emblematic al unui grănicer ucrainean care a refuzat să se predea: „Navă de război rusească, du-te în p*** mea”.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a fotografiat miercuri cu timbre în care apare nava rusă Moskva înainte ca aceasta să fie grav avariată.

Zelenski a postat miercuri, pe contul său de Instagram o fotografie în care ține în mână timbre emise de Poșta Ucraineană dedicate celebrului gest de sfidare al soldaților ucraineni de pe Insula Șerpilor, în care a fost implicat crucișătorul grav avariat miercuri noapte, Kievul spunând că a fost lovit cu rachete Neptun.

Avarierea navei Moskva a declanșat un val de ironii și meme-uri pe rețelele de socializare.

Urmărește ultimele evoluții din a 50-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.