Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul înarmat cu rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniția de la bord a explodat, a spus Ministerul rus al Apărării citat Interfax și Reuters, anunțul venind după ce ucrainenii au anunțat că au lovit crucișătorul cu două rachete Neptun.

Crucișătorul Moskva al Marinei RuseFoto: Handout / AFP / Profimedia

  • Ce știm despre rachetele ucrainene Neptun cu care ar fi fost lovite crucișătorul rusesc Moskva. Cum s-ar fi putut desfășura atacul
  • FOTOGRAFIA postată de Zelenski cu Moskva înainte ca aceasta să fie distrusă pe Marea Neagră: „Nu uitați că nava rusă merge întotdeauna într-o singură direcție”
  • Ce spun experții despre distrugerea navei amiral a Rusiei din Marea Neagră: O reușită cu o valoare simbolică, dar și militară / Cu siguranță, este o pagubă majoră
  • UPDATE 20:42 Rusia și-a mutat înspre sud navele de război din Marea Neagră după avarierea navei amiral „Moskva”

    UPDATE 19:03 Statele Unite consideră că incendiul pe nava rusă de război Moskva este încă în curs, iar vasul ar fi suferit avarii semnificative, a declarat joi un înalt oficial american al apărării, citat de Reuters.

    Potrivit acestuia, nava de război nu s-a scufundat, iar Statele Unite presupun că aceasta se îndreaptă spre Sevastopol. „Evaluarea noastră este că ea încă pare să se lupte cu un incendiu la bord”, a spus oficialul.

    UPDATE 13:19 Ministerul rus al apărării spune că incendiul a fost pus sub control, sistemul principal de rachete al navei nu a fost afectat, iar crucișătorul va fi remorcat în port. De cealală parte, armata ucraineană afirmă că Moskva a început să se scufunde după ce a fost lovită de o rachetă Neptun și muniția încărcată ep ea a explodat

    UPDATE 11.10 Moskva a fost grav avariat după ce muniția aflată la bord a explodat, a anunțat joi agenția de presă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării. Interfax scrie că tot echipajul a fost evacuat, iar cauza incendiului este în curs de investigare.

    Explozia reprezintă un nou eșec militar pentru Rusia, care a suferit o serie de lovituri de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, în ceea ce Moscova numește o "operațiune militară specială" pentru "denazificarea" țării.

    Interfax a precizat că tot echipajul a fost evacuat. Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că se investighează cauza. Un oficial ucrainean a declarat anterior că Moskva a fost lovit de două rachete anti-navă, dar nu a oferit nicio dovadă.

    "Ca urmare a unui incendiu pe crucișătorul de rachete Moskva, muniția a explodat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost evacuat complet", a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

    Informațiile certe sunt puține la acest moment, dar sistemele de urmărire a activității maritime au arătat miercuri noapte că mai multe alte nave ar fi răspuns în urma unui apel SOS din partea echipajului crucișătorului.

    Contul de Twitter OSINT-1988 a postat mai multe mesaje cifrate ce par să aibă legătură cu incidentul, inclusiv semnale morse de SOS de la nava Moskva ce s-au oprit brusc pe la ora 03.00.

    ”Cea mai serioasă navă din Marea Neagră”

    Agențiile de știri rusești au spus că Moskva, pus în funcțiune în 1983, era înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă "Vulkan" cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km. Interfax nu a oferit mai multe detalii despre incident.

    Nava de 12.500 de tone are de obicei un echipaj de aproximativ 500 de persoane. Mosckva a participat la intervenția militară din Siria, rușii luptând de partea lui Bashar al-Assad.

    În aprilie 2021, agenția a citat un amiral rus în retragere care a declarat că "aceasta este cea mai serioasă navă din Marea Neagră".

    Kievul spune că Moskva a fost punctul central al unui moment de referință de la începutul războiului, când soldații de frontieră ucraineni de pe Insula Șerpilor, o mică proeminență din Marea Neagră, i-au spus navei "du-te dracului" după ce aceasta le-a cerut să se predea.

    Deși oficialii ucraineni au declarat inițial că toți cei 13 soldați au murit în atacul rusesc care a urmat, președintele Volodimir Zelenski a anunțat ulterior că unii dintre ei au supraviețuit.

    ”A mers exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”

    Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră, a declarat că nava Moskva a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană Neptun, dar nu a furnizat dovezi.

    "A fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă", a declarat el într-o postare online. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

    Oleksii Arestovich, consilier al lui Zelenski, a confirmat lovitura: "Arde foarte tare. Acum. Și cu această mare agitată, este imposibil de știut când vor putea primi ajutor", a spus el, adăugând că "510 membri ai echipajului" se află la bord.

    Luna trecută, Ucraina a anunțat că a distrus o mare navă rusă de sprijin pentru debarcare, Orsk, în Marea Azov, mai mică, la nord-est de Marea Neagră. Moscova nu a comentat ce s-a întâmplat cu nava.