Statele Unite nu tratează „cu superficialitate” posibilitatea ca Rusia să încerce să folosească arme nucleare tactice în Ucraina, în condițiile în care Moscova continuă să se confrunte cu dificultăți pe frontul de luptă, a avertizat directorul CIA, William Burns, potrivit CNN.

Directorul CIA, William BurnsFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia
  • „Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum pe plan militar, nimeni nu poate trata cu superficialitate amenințarea reprezentată de o eventuală recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”, a declarat șeful CIA.

Potrivit acestuia, CIA urmărește cu atenție asta, însă SUA nu au văzut încă semne că Rusia s-ar pregăti să facă un astfel de pas.

  • „Deși au fost unele poziționări retorice din partea Kremlinului în legătură cu trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară, până acum nu am văzut prea multe dovezi practice ale unor desfășurări sau dispoziții militare care să alimenteze această îngrijorare, însă urmărim acest lucru cu mare atenție”, spus Burns.

El a avertizat însă că președintele rus Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai izolat și „apetitul său pentru risc a crescut”, iar în cercul său de consilieri care s-a restrâns el nu își poate pune „la îndoială judecata sau încăpățânarea, aproape mistică, că destinul său este să restabilească sfera de influență a Rusiei”.

Rusia a amenințat că va trimite arme nucleare în Marea Baltică, dacă Suedia și Finlanda intră în NATO

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va trebui să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare.

Finlanda, care are o graniță comună de 1.300 km cu Rusia, dar și Suedia se gândesc dacă să se alăture sau nu alianței NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele săptămâni, a spus miercuri premierul Sanna Marin.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, în cazul în care Suedia și Finlanda aderă la NATO, atunci Rusia va trebui să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar.

De asemenea, Medvedev a evocat în mod explicit amenințarea nucleară, afirmând că nu se mai poate vorbi de o Baltică „fără arme nucleare” - unde Rusia are exclava Kaliningrad, înghesuită între Polonia și Lituania.

„Nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă fără arme nucleare pentru Baltică - echilibrul trebuie restabilit”, a declarat Medvedev, fost președinte în perioada 2008-2012.

„Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nici nu avea de gând să o facă. Dacă ne forțează mâna ei bine... luați aminte că nu noi am fost cei care am propus acest lucru", a adăugat el.

Ce sunt armele nucleare tactice și cum ar putea Rusia să le folosească în Ucraina

Armele nucleare tactice nu au mai făcut parte din gândirea strategică de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991, potrivit Al Jazeera.

Se estimează că Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu un număr total de 4.477 de focoase, dintre care 1.912 ar fi arme nucleare tactice. Ce sunt aceste arme și care ar fi semnificația utilizării lor?

Ogivele nucleare tactice au fost create pentru a oferi comandanților militari mai multă flexibilitate pe câmpul de luptă. La mijlocul anilor 1950, în timp ce se construiau și se testau bombe termonucleare mai puternice, strategii militari au considerat că armele mai mici, cu o rază de acțiune mai scurtă, ar fi mai utile în situații "tactice" sau militare.

Ogivele moderne au un randament variabil "dial-up", ceea ce înseamnă că un operator îi poate specifica puterea explozivă, iar o armă tactică ar avea o putere cuprinsă între o fracțiune de kilotonă și 50kt. Pentru a avea o idee despre scară, arma care a distrus Hiroshima a fost de aproximativ 15kt.

Armele tactice au fost concepute pentru a fi folosite împotriva concentrațiilor de trupe, navelor, triajelor, aerodromurilor etc. În timpul Războiului Rece, acestea au fost integrate în fiecare nivel de planificare militară atât de NATO, cât și de echivalentul său comunist, Pactul de la Varșovia.

Numai armata cehoslovacă avea în plan să folosească 131 de arme nucleare împotriva țintelor NATO ca parte a atacului său inițial. Alți membri ai Pactului de la Varșovia și ai NATO aveau propriile planuri de utilizare nucleară.

Orice astfel de schimb ar fi făcut ca o mare parte din Europa Centrală să devină imediat nelocuibilă, îngrijorarea fiind că utilizarea nucleară tactică ar fi escaladat foarte repede la utilizarea nucleară strategică, cu cea mai mare parte a Statelor Unite, Uniunii Sovietice, Franței și Regatului Unit, toate fiind distruse în decurs de o după-amiază.

.................................