Marea Britanie a sancționat doi "oligarhi ruși cheie" care au legătură cu miliardarul rus Roman Abramovici, înghețând active de până la 13 miliarde de dolari legate de Eugene Tenenbaum și David Davidovici în "cea mai mare acțiune de înghețare a activelor din istoria Regatului Unit", a anunțat joi Ministerul de Externe într-un comunicat, potrivit CNN.

Roman Abramovici, la negocieri la IstanbulFoto: Profimedia Images

Tenenbaum este unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Abramovici și a fost anterior un director de top la Sibneft, compania petrolieră rusă vândută de Abramovici în 2006, potrivit Chelsea Football Club, unde este director.

Ministerul de Externe a declarat că acesta a preluat o companie de investiții cu legături cu Abramovici pe 24 februarie, în ziua în care Rusia a invadat Ucraina.

De asemenea, Marea Britanie a impus o interdicție de călătorie lui Davidovici, un alt asociat de afaceri "de lungă durată" al lui Abramovici, potrivit Ministerului de Externe.

"Davidovich a fost descris de Forbes ca fiind "mâna dreaptă mult mai puțin vizibilă a lui Abramovici" și a preluat Evrington Investments de la Tenenbaum în martie 2022", a adăugat acesta.

Guvernul britanic a precizat că sancțiunile au fost coordonate cu autoritățile din Jersey, despre care CNN a relatat la începutul acestei săptămâni că au înghețat active în valoare de peste 7 miliarde de dolari "suspectate a avea legătură" cu Abramovici.