Președintele rus Vladimir Putin încă ar putea câștiga războiul din Ucraina, în ciuda eșecului de a-și atinge obiectivele stabilite înainte de invazie, au declarat joi oficiali occidentali, adăugând că Rusia a abordat unele dintre problemele care i-au pus piedici în primele săptămâni ale invaziei, relatează Reuters.

Presedintele rus Vladimir PutinFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două luni, iar în ultimele săptămâni s-a reorientat spre estul țării după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev.

„Putin a eșuat în mod clar în îndeplinirea obiectivelor sale inițiale de dinainte de război, dar este încă în poziția de a câștiga”, a spus un oficial, sub condiția anonimatului.

Oficialul a spus că succesul Rusiei ar putea fi consolidarea controlului rus asupra Donbasului și crearea unui culoar terestru cu Crimeea și, în ceea ce el a numit cel mai rău scenariu, ar putea exista un nou atac asupra Kievului.

Oficialul a adăugat că, în ciuda acestor posibile rezultate, invazia Ucrainei va rămâne o greșeală strategică pentru Rusia, având în vedere pierderile substanțiale suferite de armata sa, rezistența încăpățânată a Ucrainei și modul în care războiul a schimbat arhitectura de securitate a Europei în defavoarea Rusiei.

„A fost o gafă strategică pentru Rusia”, a spus el.

Un alt oficial a spus că Rusia a început să abordeze unele dintre problemele care i-au pus piedieci armatei sale la începutul invaziei, dar modul în care forțele fac manevre, adesea în coloane lungi, le creează în continuare probleme.

„Comanda și controlul au devenit mai eficiente... este clar că sunt mai deștepți în ceea ce privește modul în care folosesc UAV-urile (unmanned aerial vehicle) și le integrează în forțele lor pe măsură ce avansează și cum folosesc artileria”, a spus oficialul.

„Nu i-am văzut încă îmbunătățind modul în care fac manevrele militare, deși atunci când își pun forțele în luptă, sunt puțin mai uniți.”

Vladimir Putin a anunțat că „eliberarea Mariupolului” este un succes, astfel încât Rusia ar fi cea care controlează orașul portuar în totalitate, cu excepția zonei Azovstal, unde s-au refugiat câteva sute de luptători ucraineni.

Cu toate acestea, președintele SUA Joe Biden spune că victoria Rusiei în Mariupol este „discutabilă”.

„Este discutabil dacă el (Putin) controlează Mariupolul. Nu există încă nicio dovadă că Mariupol ar fi căzut complet”, a spus Biden.

Răspunzând la afirmația Kremlinului că forțele sale au „eliberat” orașul-port, Volodimir Zelenski a spus că Rusia controlează cea mai mare parte din Mariupol, dar forțele ucrainene rămân într-o parte a acestuia, potrivit Reuters.

Citește și: Cine sunt luptătorii rămași în uzina Azovstal? De ce uzina nu este un punct strategic pentru Rusia - general (r) britanic