Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei în contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeană și s-a declarat nemulțumit că nu a fost consultată și partea transnistreană.

Centrul Tiraspolului in 2009Foto: Hotnews

O declarație în acest sens a emis astăzi așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol, care a invitat Chișinăul la dialog "pentru un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale". Autoritățile transnistrene s-au adresat cu solicitarea de recunoaștere a independenței Transnistriei către ONU, OSCE și alte organizații internaționale.

În cadrul declaraţiei, emise pe site-ul aşa-zisului minister de externe al regiunii transnistrene se menţionează că „semnarea de către autorităţile de la Chişinău a cererii de aderare la Uniunea Europeană în condițiile unui conflict nesoluţionat, fără luarea în considere a opiniilor tuturor părţilor şi fără consulări cu “partea transnistreană”, pune un punct în procesul de reglementare, care necesită o soluţie urgentă la nivel internaţional.”

Reprezentanţii aşa-zisei structuri mai spun că în aceste circumstanţe, create de conducerea Moldovei, „chemăm partea moldovenească să înceapă un dialog cu Transnistria pentru o reglementare civilizată a relaţiilor a două state independente, prin semnare unui acord amplu”.

Autorităţile Republicii Moldova nu au avut deocamdată nicio reacţie la anunțul Tiraspolului.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat joi că a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.