Rusia Unită, partidul politic creat pentru a-l sprijini pe preşedintele Vladimir Putin, a anunţat planuri de înăsprire a controversatei legi privind agenţii străini, într-o nouă acţiune de reprimare a vocilor dizidente din Rusia, transmite DPA citată de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Vasili Piskariov, membru al partidului de guvernământ, a scris pe Telegram că o nouă versiune a legii a fost introdusă luni în parlament. Conform noului proiect de lege, termenul de "agent străin" va fi aplicabil pe scară largă.

În prezent, organizaţiile neguvernamentale, instituţiile de presă şi chiar jurnaliştii sunt obligaţi să afişeze clasificarea "agent străin" pe toate publicaţiile, dacă acestea primesc bani din afara Rusiei.

În viitor, simpla acuzare a cuiva ca fiind "sub influenţă străină" va fi suficientă pentru ca acesta să primească această etichetă.

Potrivit proiectului de lege, un stat străin sau o organizaţie internaţională poate influenţa pe cineva din Rusia "prin constrângere sau persuasiune".

Jurnaliştii şi instituţiile media afectate de lege trebuie să ataşeze publicaţiilor un avertisment conform căruia materialul a fost produs de un "agent străin".

De asemenea, cei afectaţi nu vor mai avea voie să organizeze reuniuni publice, să predea, să participe la licitaţii publice sau să primească subvenţii.