Rusia simte că pierde războiul din Ucraina, a transmis ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba, într-o postare pe twitter. El a făcut referire la ultimul mesaj lansat de Serghei Lavrov care vorbea despre pericolul real al celui de-al Treilea Război Mondial, ceea ce ar arata că Moscova simte această înfrângere și vrea să descurajeze statele care ajută Kievul. Lavrov a spus luni seara că Moscova va continua negocierile cu Kievul, însă a avertizat asupra escaladării conflictului.

Dmitro KulebaFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

”Rusia pierde ultima speranță de a speria lumea astfel încât să nu mai sprijine Ucraina. Așa se explică discuția despre pericoulul real al celui de-al Treilea Război Mondial. Asta înseamnă doar că Moscova simte înfrângerea în Ucraina. De aceea, lumea trebuie să-și dubleze sprijinul pentru Ucraina pentru ca noi să învingem și să apărăm securitatea europeană și globală”, a transmis Dmitro Kuleba, pe twitter.

Ministrul rus al apărării Serghei Lavrov a declarat că livrările de armament ale Occidentului către Ucraina înseamnă că în esență NATO este implicată într-un război cu Rusia. Diplomatul rus a mai susținut că există riscul escaladării conflictului prin utilizarea armelor nucleare.

Intervenția sa vine după ce în cursul weekendului a avut loc prima vizită a unor înalți demnitari americani la Kiev, respectiv secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin. Austin a spus că SUA vor să vadă armata rusă slăbită și că Ucraina poate câștiga războiul.

Pericolul celui de-al Treilea Război Mondial

Lavrov a spus duminică seara că Moscova va continua negocierile cu Kievul, dar a avertizat că pericolul escaladării situației și declanșării celui de-al Treilea Război Mondial este ”real”. ”Bunăvoinţa are limitele ei. Şi dacă nu este reciprocă, nu contribuie la procesul de negociere”, a spus Lavrov, potrivit AFP și Moscow Times.

”Dar continuăm să purtăm negocieri cu echipa delegată de Zelenski, iar aceste contacte vor continua”, a spus el.

Serghei Lavrov a mai susținut că Zelenski se preface că negociază: ”Este un actor bun. Dacă te uiţi cu atenţie şi citeşti cu atenţie ce spune, vei găsi acolo o mie de contradicţii”.

El a avertizat în legătură cu pericolul real al unui al treilea război mondial. ”Pericolul este grav, este real, nu poate fi subestimat”, a spus ministrul rus.

Pe de altă parte, ministrul rus de externe s-a declarat încrezător că războiul din Ucraina se va încheia cu semnarea unui acord. ”Dar termenii acestui acord vor depinde de situaţia luptelor de pe teren când acest acord va deveni realitate”.

(Știre actualizată)

-----