Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, se află în prezent într-un avion în drum spre Moscova, a declarat luni purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general Farhan Haq, relatează CNN.

Secretarul general al ONU, Antonio GuterresFoto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guterres va fi „primit” marți de președintele rus Vladimir Putin și va avea o întâlnire de lucru și un prânz cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. De asemenea, este programat să călătorească la Kiev și să se întâlnească joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

„Este important ca el [Secretarul General] să poată vorbi clar cu liderii ambelor părți și să vadă ce progrese putem face. În cele din urmă, scopul final este de a opri luptele și de a avea modalități de a îmbunătăți situația oamenilor din Ucraina, de a diminua amenințarea sub care se află și de a le oferi ajutor umanitar”, a spus Haq reporterilor într-un briefing de presă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că e o decizie ”ilogică” cea a secretarului general al ONU Antonio Guterres de a efectua mai întâi o vizită la Moscova, marţi, iar două zile mai târziu o vizită la Kiev.

”Este pur şi simplu greşit să te duci mai întâi în Rusia, iar apoi în Ucraina”, a denunţat într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o într-o staţie de metrou sâmbătă seara Zelenski.

  • Urmăriți LIVETEX pe HotNews.ro principalele evoluții din cea de-a 61 a zi de război în Ucraina