Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat titlul de „Erou al Rusiei” lui Adam Delimkhanov, un deputat cecen care s-a oferit voluntar pentru războiul din Ucraina și care poate fi văzut în imaginile video cu Mariupolul în flăcări, relatează Kommersant.

Adam Delimkhanov alaturi de luptatori ceceni in MariupolFoto: Telegram

Titlul i-a fost acordat lui Delimkhanov „pentru curajul și eroismul arătat în timpul operațiunii militare speciale pe teritoriile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Luhansk și Ucraina”, arată decretul publicat pe site-ul oficial al Kremlinului.

Adam Delimkhanov s-a numărat printre voluntarii trimiși din Cecenia pentru a participa la războiul din Ucraina după ce Ramzan Kadîrov a anunțat încă de pe 25 februarie mobilizarea a mii de luptători ceceni în capitala Groznîi.

Liderul cecen a declarat recent că Adam Delimkhanov a condus personal „curățarea orașului Mariupol”.

Kadîrov a postat pe 21 aprilie o înregistrare video de la Mariupol pe canalul său de Telegram în care poate fi văzut și deputatul cecen, înconjurat de alți luptători care au în spate o clădire în flăcări.

Ramzan Kadîrov afirma la momentul respectiv că „s-ar putea spune că operațiunea specială de distrugere și curățare a orașului Mariupol a fost efectuată”.

Cine este Adam Delimkhanov

Delimkhanov este membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, din 2007, fiind considerat un aliat apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov.

El a fost ales în parlamentul rus pe lista partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putindupă ce între 2006 și 2007 a fost viceprim-ministru al guvernului cecen de la Groznîi.

În 2013, Delimkhanov a fost acuzat de un alt deputat rus, Alexei Zhuravlev, de agresiune.

Acesta a susținut că a fost atacat de Delimkhanov în clădirea parlamentului după ce a cerut verificarea pentru extremism a unui monument dedicat femeilor cecene din satul Dadi-Yurt care au murit în timpul rezistenței față de armata rusă, precum și o propunere de investigare a pregătirii forțelor speciale cecene.

Zhuravlev a relatat ulterior că în timpul altercației lui Delimkhanov i-a căzut „un pistol de aur”.

Urmărește ultimele evoluții din a 62-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.