Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, se joacă de-a soldatul în Ucraina încălțat cu cizme Prada în timp ce luptătorii săi se prefac că luptă din greu împotriva forțelor ucrainene în videoclipuri postate pe TikTok, remarcându-se însă prin violențele comise împotriva populației civile.

Ramzan Kadirov, liderul CecenieiFoto: ITAR-TASS / Alamy / Profimedia Images

Reputația dură a cecenilor provine din secolele de lupte aprige împotriva valurilor de invadatori și ocupanți, dând lovitură după lovitură celor care căutau să le cucerească patria muntoasă. Dar cizmele de luptă ale lui Ramzan Kadîrov provin din colecția din 2019 a Prada, costând aproximativ 1.580 de dolari, scrie The Independent.

În timpul războiului din Ucraina am văzut sensibilitatea grotescă a lui Kadîrov, manifestată în timpul vizitei bizare pe care i-a făcut-o în spital lui lui Ruslan Gereemev, bărbatul despre care se crede că organizat asasinarea disidentului rus Boris Nemțov, și în numeroasele postări video făcute la ore târzii pe canalul său de Telegram în care pare sub influența alcoolului, deși le este interzis musulmanilor.

Rolul lui Ramzan Kadîrov în războiul din Ucraina l-a plasat în centrul atenției pe care o tânjește, deși mai puțin pentru alegerile sale de modă, cât pentru seria de declarații belicoase ridicole, înregistrările video cu luptătorii ceceni trăgând ca-n „Rambo” în clădiri goale și suspiciunile de atrocități împotriva civililor.

Armata de TikTok a lui Ramzan Kadîrov

Imagini video distribuite sâmbătă pe rețelele de socializare îi arată pe luptători ceceni ai lui Kadîrov aflați în Mariupol trăgând cu armele în aer fără vreun motiv, în timp ce camarazi ai lor dansează pe „acordurile” focurilor trase spre văzduh, chipurile pentru a celebra căderea orașului-port de la Marea Azov.

Alte imagini distribuite joi de luptătorii ceceni îi arată pozând cu steaguri în fața unei clădiri în flăcări a uzinei Azovstal, tot pentru a sărbători căderea orașului, deși forțele armate ruse nu eliminaseră ultimele bastioane ale rezistenței ucrainene.

Jurnaliștii de la Realitatea Caucazului, un site afiliat Radio Europa Liberă, notau la începutul lui aprilie că Ramzan Kadîrov anunțase de 26 de ori într-o lună cucerirea iminentă a Mariupolului.

„Kadîroviții au foarte puține de-a face cu valorile cecene”, spune Christopher Swift, expert în securitate națională specializat pe Rusia și zona Caucazului. „Sunt un amalgam bizar de idei islamice foarte conservatoare din Orientul Mijlociu și devotament slugarnic față de regimul Putin”, adaugă el.

Miro Popkhadze, fost detașat militar al Georgiei la ONU și analist la Institutul de Cercetări în Politica Externă din Statele Unite, spune că Ramzan Kadîrov este antipatizat de elitele Rusiei: oligarhii și serviciile secrete.

„În culise există o luptă între ei pentru drepturi și privilegii. De aceea [Kadîrov] folosește rețelele de socializare – pentru a transmite mesajul că este acolo pentru Putin și că face diferența. De aceea face mult zgomot”, afirmă el.

Luptătorii ceceni ai lui Ramzan Kadîrov, între mit și realitate

Întregul spectacol pus în scenă de luptătorii lui Ramzan Kadîrov face un contrast puternic cu evlavioșii ciobani musulmani, fermieri și funcționari publici care au ridicat armele în numele Ceceniei de-a lungul anilor.

Mai mult, kadîroviții par destul de îndepărtați și de predecesorii lor direcți, renumiți pentru ferocitatea cu care au luptat împotriva forțelor armate ale Rusiei în cele două războaie separatiste cecene care au avut loc între 1994-1996 și 1999-2009.

În Ucraina, soldații lui Ramzan Kadîrov nu par foarte dornici de luptă.

Într-o conversație interceptată de serviciile de informații ucrainene la începutul lunii aprilie, un ofițer al temutului GRU, Directoratul Principal de Informații al Rusiei, afirmă că luptătorii lui Kadîrov mai mult se prefac că luptă în Ucraina și că nu sunt capabili de nimic.

„Cu excepția datului în spectacol, nimic. Ei nu vor să lupte pentru Rusia. Ei intră doar în valul doi. Doar curățări, doar spectacol. Este foarte rar ca ei să facă altceva. Pentru cea mai mare parte, doar emfază continuă...Ei fug imediat”, se plângea ofițerul rus.

Numeroase înregistrări video publicate de Kadîrov și luptătorii săi ceceni pe TikTok și Telegram și redistribuite apoi pe Twitter îi arată pe soldații lacheului lui Vladimir Putin în ipostaze ridicole.

În una dintre acestea ei sunt surprinși în mai multe situații trăgând fără noimă de deasupra capului, inclusiv cu arme grele, fără a avea o țintă precisă, o manevră care, din punct de vedere militar, are sens doar pentru filmele de acțiune.

Într-o altă înregistrare distribuită pe TikTok luptătorii lui Kadîrov par a se preface că luptă puternic, trăgând dintr-o fereastră, dar se opresc să reîncarce fără să se adăpostească în mijlocul presupusului schimb de focuri.

O altă înregistrare pare să arate un „regizor” care dă indicații încotro să se tragă pentru filmare după ce soldatul cecen din scenă pare a nu înțelege exact ce i se cere.

În unele situații lucrurile iau o întorsătură tragicomică precum în această înregistrare în care un cecen care se pregătește să tragă cu o armă antitanc își aruncă în aer propria poziție.

Fața întunecată a armatei de TikTok cecene

Potrivit declarațiilor martorilor adunate de anchetatorii și jurnaliștii ucraineni, kadîroviții în uniforme negre și verzi au fost în spatele unora dintre cele mai grave atrocități comise în Ucraina, inclusiv împotriva copiilor.

„În ultima săptămână au mărșăluit dimineața prin zone rezidențiale și au împușcat pe toți cei pe care i-au văzut, în fiecare zi cineva trebuia îngropat”, a relatat un martor, un somelier din regiunea Kievului, cu privire la crimele comise ceceni înainte de retragerea trupelor Moscovei.

„La sfârșitul lunii martie, ne-au ucis vecinul, un pensionar pe nume Strelets. Doar stătea pe o bancă”, a mai declarat acesta pentru un site ucrainean.

Cristopher Swift, expertul în zona Caucazului, îi descrie pe luptătorii ceceni ca fiind mai degrabă „o echipă a morții” care încearcă să distrugă structura societății, decât o forță armată disciplinată.

„Ceea ce i-a distins pe kadîroviți este disponibilitatea lor de a face lucruri pe care nimeni altcineva nu le-ar face; brutalitatea a fost o strategie”, spune el.

Experții afirmă că metodele pe care kadîroviții le folosesc împotriva populației civile din Ucraina sunt aceleași pe care le-au folosit mai bine de 20 de ani pentru a-i zdrobi pe cecenii care se opun lui Ramzan Kadîrov și pe rușii care se opun lui Putin.

Thornike Gordadze, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii de Securitate, atrage însă atenția că Kadîrov este profund antipatizat de numeroși ceceni.

„Dacă moare sau este ucis și eliminat, moare și acest acord personal dintre el și Putin și peste noapte putem vedea o armată a Ceceniei împotriva Rusiei”, afirmă acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 60-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.