​​În cea de-a 60-a zi a invaziei ruse, deși ortodocșii prăznuiesc Paștele, tensiunile de pe front continuă. Noi eforturi diplomatice din partea ONU vor avea loc începând de luni, iar doi înalți oficiali ai SUA vor ajunge duminică în Ucraina.

Razboi in ucrainaFoto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de duminică privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

23:27Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin au sosit la Kiev și poartă discuții cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a informat duminică seară târziu consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici.

Cele mai importante evenimente ale zilei de duminică:

20:55Cum a "evoluat" Donbasul ucrainean sub conducerea separatiștilor pro-ruși

20:51 Ucraina propune o rundă „specială” de negocieri cu Rusia, care să aibă loc lângă uzina Azovstal din Mariupol, pentru a discuta despre soarta civililor și soldaților ucraineni rămași încă blocați în oraș, a afirmat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

„Le-am cerut ruşilor să organizeze o sesiune specială de convorbiri chiar lângă Azovstal”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici, indicând că „aşteaptă răspunsul” din partea delegaţiei ruse.

Kievul a informat anterior în cursul zilei că forţele ruse au continuat duminică să bombardeze oraşul Mariupol, care este asediat de la începutul lunii martie de armata rusă, şi în special oţelăria Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni.

20:30 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk spune că nu au putut fi stabilite coridoare umanitare din oraşul asediat Mariupol, acuzând forţele ruse că nu încetează focul.

Vereşciuk a spus că partea ucraineană va încerca din nou luni să stabilească trecerea în siguranţă a civililor din Mariupol.

Ea i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care urmează să se deplaseze la Moscova înainte de a vizita Kievul săptămâna viitoare, să solicite încetarea focului şi deschiderea de coridoare umanitare din Mariupol. „Despre asta ar trebui să discute Guterres la Moscova, dacă se pregăteşte să discute despre pace”, a afirmat Irina Vereşciuk.

20:08 Rusia acuză că un sat din regiunea sa Belgorod, de la frontiera cu Ucraina, a fost „bombardat” de peste graniță, a transmis agenția rusă de stat TASS, citând un oficial local.

Oficialul citat, Vladimir Pertsev, a precizat că nu s-au înregistrat victime sau pagube după ce „un proiectil a căzut pe un câmp”, potrivit TASS.

19:47O congresmenă americană de origine ucraineană a călătorit la Kiev pentru a sărbători Paștele cu bunica sa în vârstă de 88 de ani

19:25Oficiali americani sunt așteptați în Ucraina după două luni de război

Șefii diplomației și ai apărării americane sunt așteptați duminică la Kiev, la exact două luni de la începutul invaziei rusești în Ucraina și în timp ce țara sărbătorește cu tristețe Paștele ortodox, potrivit AFP.

18:34 De la Katyn la Bucha, sau cum propaganda rusă încearcă să modifice istoria

18:07Rusia blochează Chess.com după ce a publicat articole despre Ucraina

17:14Putin, la slujba de Înviere. Liderul de la Kremlin a asistat la slujba oficiată la Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova de către șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, cel care a susținut vehement „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina.

Vladimir Putin, la slujba de Înviere (Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia)

16:20Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus zece drone ucrainene în 24 de ore, scrie agenția Tass, citând oficiali ai Ministerului Apărării din Rusia. De la începutul operațiunii speciale din Ucraina, 551 de drone ar fi fost distruse de Rusia, adaugă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konașenkov.

16:01 Armata ucraineană a postat pe Twitter un desen cu un tanc rusesc ce se face fărâme în fața oului de Paște al unui copil: ”Binele va învinge cu siguranță răul”

15:41 Ursula von der Leyen, a sosit duminică în India pentru o vizită de două zile dedicată comerțului, securității și climei, în timpul căreia se așteaptă să discute și despre neutralitatea New Delhi-ului în legătură cu războiul din Ucraina

15:20 Viktor Iușcenko, care a fost președinte al Ucrainei din 2005 până în 2010, a scris un articol de opinie publicat de Guardian, în care subliniază importanța solidarității internaționale și a unui front unit în fața lui Vladimir Putin. Iușcenko spune că Putin pe care îl cunoștea odată a dispărut și a fost înlocuit de "un despot brutal și complet izolat și care nu suportă nicio împotrivire".

15:15 Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg se opune acordării Ucrainei statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană

15:07 Harta conflictului din Ucraina, potrivit Ministerului Britanic al APărării:

Apeluri internaționale pentru evacuarea ”imediată” a civililor din Mariupol

15:03 ONU și Crucea Roșie cer un armistițiu imediat în Mariupol, pentru evacuarea civililor: ”Astăzi. Mâine va fi prea târziu

14:53 Turcia este pregătită să ofere tot ajutorul posibil în timpul procesului de negociere dintre Ucraina și Rusia, i-a transmis președintele Tayyip Erdogan liderului ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice.

Erdogan a spus și că trebuie asigurată evacuarea răniților și a civililor din Mariupol, potrivit președinției turce.

14:27 Ministerul Apărării de la Kiev: Peste 80% dintre soldații ucraineni răniți se întorc în serviciul militar.

"Vorbim despre un nivel (înalt) de medicină militară, despre calitatea tratamentului și a recuperării (medicale)", a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar (Kyiv Independent)

14:25Cu ocazia Paștelui Ortodox, sărbătorit în această duminică, Papa Francisc a cerut din nou un armistițiu în luptele din Ucraina și încetarea atacurilor împotriva unei „populații epuizate”.

SUA: Va fi o înfrângere strategică pentru Rusia

14:16Ambasadorul Anatoli Antonov s-a plâns că activitatea ambasadei Rusiei în SUA este blocată

14:08 Trupele rusești au primit "permisiunea tacită" de a viola în timpul invaziei lor în Ucraina, a declarat un avocat britanic de top din domeniul drepturilor omului.

Baroneasa Kennedy of The Shaws, care face parte dintr-un grup de lucru juridic ce ajută la întocmirea unor cazuri de crime de război în Ucraina, a declarat că dovezile de până acum au arătat că trupele rusești au comis "infracțiuni grave".

Ea a spus că soldații ruși beneficiază de un fel de "imunitate", deoarece nimeni nu a fost sancționat disciplinar pentru astfel infracțiuni. (Sky News, BBC)

13:25 "Va fi o victorie pentru Ucraina. Va fi o înfrângere strategică pentru Rusia", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

13:09 Invazia rusă în Ucraina a ucis 213 copii și a rănit alți 389, a anunțat Parchetul General al Ucrainei. Bilanțul nu ia în calcul victimele din zonele în care conflictul este activ, a precizat sursa citată pe Twitter.

Patriarhul Bartolomeu: ”O tragedie umană de nedescris”

12:46 Doi copii au fost uciși duminică în bombardamente ale forțelor ruse, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Donețk, îndemnând populația să plece din zonele aflate în apropierea luptelor.

Pavlo Kyrylenko a scris pe Telegram că este vorba de două fete, de 5 și 14 ani, ce au murit în localitatea Ocheretynsk, după ce clădirea în care locuiau a fost distrusă.

12:40 Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creștinilor ortodocși, a cerut deschiderea coridoarelor umanitare în Ucraina, unde, a spus el, "se desfășoară o tragedie umană de nedescris".

12:31 Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale de înaltă precizie au lovit nouă ținte militare ucrainene în cursul nopții, inclusiv patru depozite din regiunea Harkov, unde erau depozitat armament de artilerie.

De asemenea, ministerul a afirmat că diviziile sale de rachete și artilerie au distrus alte patru astfel de depozite de arme din aceeași regiune și au lovit o instalație din regiunea Dnipropetrovsk care producea explozibili pentru armata ucraineană.

Zelenski: Nicio forță a răului nu va distruge Ucraina

12:30Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică un mesaj de Paștele ortodox în care a spus că nicio forță a răului nu va distruge țara și s-a rugat ca Dumnezeu să aducă alinare mamelor îndurerate,

12:20În prezent, are loc o altă tentativă de a stabili un coridor umanitar prin care femeile, copiii și bătrânii să poată pleca din orașul Mariupol, scrie The Guardian. Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereschuk a declarat că misiunea umanitară e programată începând cu ora locală 12:00.Cei evacuați urmează să fie duși în direcția Zaporijia.

11:53 Mykhailo Podolyak: Rușii bombardează încontinuu Mariupol / E nevoie de un armistițiu real de Paște

11:37 ”Fereastra” prin care Occidentul poate vedea ce se întâmplă în economia Rusiei se închide, scrie Wall Street Journal.

În ultimele zile, autoritățile au încetat să mai publice datele privind datoria guvernamentală, bilanțurile comerciale și statisticile privind producția de petrol.

Banca centrală a limitat volumul de informații financiare pe care băncile locale trebuie să le publice în mod regulat, în timp ce legislatorii lucrează la un proiect de lege care interzice creditorilor să divulge date către alte state.

11:24Germania nu poate trimite Ucrainei blindate de infanterie Marder din cauza Elveției, care fabrică muniția pentru acestea.

Trupe rusești, rearuncate în luptă fără timp de refacere

11:01 Shell a început sarcina "de coșmar" de a se retrage din cel mai mare proiect energetic rusesc, în timp ce companiile de stat din China se prezintă ca drept opțiune actuală pentru marile companii occidentale de petrol și gaze care renunță la activele rusești, de care o mare parte a lumii nu vrea să se atingă.

Grupul britanic Shell se află în "stadiul incipient al negocierilor" cu Cnooc, CNPC și Sinopec cu privire la vânzarea participației sale de 27,5% în proiectul de gaz natural lichefiat Sahalin-2, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Bloomberg.

10:41Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă o decizie ”ilogică” a secretarului general al ONU Antonio Guterres de a efectua mai întâi o vizită la Moscova, marţi, iar două zile mai târziu o vizită la Kiev

10:36 Trupele ruse luate de lângă Kiev și din Mariupol, aruncate în luptă în est fără pauză de refacere, se spune în ultima analiză a Institutul pentru Studiul Războiului, care apreciază că o ofensivă masivă este puțin probabilă

10:33 Gigantul rus Gazprom a transmis duminică faptul că livrează gaze naturale în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni.

Solicitările s-au situat la 51,7 milioane de metri cubi pentru 24 aprilie, în creștere de la 48,6 milioane de metri cubi pe 23 aprilie. (Reuters)

Forțele ucrainene au respins numeroase atacuri în Donbas

10:00 Pierderile provocate forțelor de invazie, potrivit armatei ucrainene:

09:34 Evaluare britanică: Forțele ucrainene au respins numeroase atacuri în Donbas, iar trupele ruse au suferit pierderi semnificative, chiar dacă au obținut unele avansuri teritoriale.

09:04 Rusia a adus lansatoare de rachete Iskander-M lângă graniță, afirmă armata ucraineană. Sistemele au o rază de acțiune de până la 500 km și pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

Polonia a dat Ucrainei armament de 1,6 mld. dolari

08:53 Opt persoane au murit sâmbătă în atacuri rusești din regiunea ucraineană Luhansk, a spus Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii, într-o postare pe rețelele de socializare.

Un bărbat în vârstă de 48 de ani a murit în bombardamentele de azi-noapte din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat duminică guvernatorul Valentyn Reznichenko. (Reuters)

08:42 Șeful Naftogas Ucraina spune că trupele de invazie afectează tranzitul de gaze către Europa.

”Estimăm că o treime din volumul de gaz exportat din Rusia către UE prin Ucraina va fi pierdut dacă forțele de ocupație nu vor înceta să întrerupă funcționarea stațiilor noastre din teritoriile recent ocupate”, a scris Yuriy Vitrenko pe Twitter.

08:08OSCE este extrem de îngrijorată de faptul că membri ai misiunii sale din Ucraina au fost capturați în zone controlate de ruși din Donbas.

07:38Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru a o ajuta să facă faţă invaziei, a spus premierul Mateusz Morawiecki

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a ultimelor evenimente privind invazia rusă:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că va anula discuțiile de pace cu Rusia dacă ultimii apărători ai lui Mariupol vor fi uciși
  • Doi generali ruși - uciși în apropiere de Herson, potrivit armatei ucrainene. Un al treilea s-ar afla în stare critică
  • La o conferință de presă de trei ore ținută într-o stație de metrou din Kiev, Zelenski a mai spus că secretarul de stat al SUA Antony Blinken va vizita Kievul duminică.
  • Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis președintelui ucrainean că îi va trimite noi echipamente militare
  • Patriarhul rus Kirill a lansat sâmbătă un apel la rugăciuni pentru o "pace durabilă", fără a menționa ideea unui armistițiu pentru weekendul de Paște
  • Cel puțin șase persoane, printre care un bebeluș, au fost ucise în loviturile rusești de sâmbătă asupra orașului portuar Odesa din sudul Ucrainei
  • Rusia și-a reluat asaltul asupra ultimilor apărători din Azovstal, la câteva zile după ce a proclamat victoria în orașul-port și a susținut că forțele sale nu au nevoie să cucerească fabrica.
  • O nouă tentativă de evacuare a civililor ucraineni din Mariupol a eșuat, a declarat un consilier al primarului orașului, dând vina pe forțele rusești.

Ucrainenii spun că au ucis încă doi generali ruși, iar altul este grav rănit

06:25 Yuri Ignat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, spune că Ucraina ar fi doborât trei avioane rusești, cinci rachete și nouă drone în ultimele 24 de ore, relatează Kyiv Independent.

05:30Secretarul general al ONU Antonio Guterres va vizita luni Turcia, după care va pleca la Moscova și Kiev, a anunțat ONU.

22:22Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi șeful Pentagonului, Lloyd Austin, se vor afla duminică în vizită la Kiev, la exact două luni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, a anunţat sâmbătă seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

21:57Turcia anunță că şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti care duc spre Siria

21:34Armata rusă susține că a vizat un important depozit de armament străin în atacul cu rachete asupra Odesa

20:41Volodimir Zelenski, conferință de presă într-o stație de metrou. În ce situație spune președintele ucrainean că va abandona negocierile cu Rusia:

„Dacă oamenii noștri sunt uciși la Mariupol și dacă pseudo-referendumuri sunt organizate în regiunea Herson (sud), atunci Ucraina se va retrage din orice proces de negociere”, a afirmat Zelenski în această conferință la care participă numeroși jurnaliști.

20:05Doi generali ruși - uciși în apropiere de Herson, potrivit armatei ucrainene. Un al treilea s-ar afla în stare critică