În ziua 59 a invaziei comandate de Vladimir Putin, ucrainenii spun că forțele rusești au intensificat atacurile de-a lungul întregului front de est și că încearcă să organizeze o ofensivă în regiunea Harkov, la nord de Donbas. Ucraina susține că a respins opt atacuri și că a recucerit niște localități, însă Rusia a lansat un atac cu rachete asupra orașului-oort Odesa.

Soldat ucrainean și Paștele OrtodoxFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante evenimente de sâmbătă privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

23:51 Fostul cancelar german Gerhard Schroeder spune că „va demisiona” dacă Putin întrerupe livrările de gaze către Germania

22:52Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că cel puţin opt persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite în urma loviturilor aeriene ruseşti de sâmbătă asupra oraşului portuar Odesa.

  • „A murit un bebeluș de trei luni. Au ucis un bebeluș de trei luni. Războiul a început când acest copil avea doar o lună. Vă puteți măcar imagina ce se întâmplă? Sunt niște nemernici, doar niște nemernici. Nu am ce alte cuvinte să folosesc în acest context. Sunt niște nemernici” - Zelenski într-o conferință de presă la Kiev, despre atacul cu rachete de croazieră Kalibr asupra Odesei.

22:22 Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi șeful Pentagonului, Lloyd Austin, se vor afla duminică în vizită la Kiev, la exact două luni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, a anunţat sâmbătă seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

21:57 Turcia anunță că şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti care duc spre Siria

21:34 Armata rusă susține că a vizat un important depozit de armament străin în atacul cu rachete asupra Odesa

20:41Volodimir Zelenski, conferință de presă într-o stație de metrou. În ce situație spune președintele ucrainean că va abandona negocierile cu Rusia:

„Dacă oamenii noștri sunt uciși la Mariupol și dacă pseudo-referendumuri sunt organizate în regiunea Herson (sud), atunci Ucraina se va retrage din orice proces de negociere”, a afirmat Zelenski în această conferință la care participă numeroși jurnaliști străini.

20:05Doi generali ruși - uciși în apropiere de Herson, potrivit armatei ucrainene. Un al treilea s-ar afla în stare critică

19:49Compania germană de armament Rheinmetall ar fi cerut guvernului Germaniei aprobarea vânzării a 100 de vehicule blindate Marder către Ucraina:

19:16VIDEO Cum sărbătoresc cecenii lui Kadîrov „eliberarea” Mariupolului: Trag fără motiv în aer și dansează pe străzi

19:03 Rusia vrea să desfăşoare primele rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare în această toamnă

18:45Urmările atacului din Odesa asupra unui bloc de locuințe:

18:30Credincioşii ortodocşi din Ucraina, chemaţi să urmărească online slujba de Înviere şi să nu încalce restricţiile de circulaţie, de teama unor „provocări” în cursul acestei sărbători religioase care atrage de obicei o mulţime de participanţi.

18:24Evacuare a unor civili de la Mariupol, prevăzută în ajunul Paştelui, a fost amânată, anunţă viceprimarul oraşului, Serghei Orlov, la BFMTV potrivit News.ro

„O evacuare este imposibilă azi (sâmbătă)”, anunţă viceprimarul Mariupolului. „Ruşii nu autorizează evacuarea către teritorii aflate sub controlul Ucrainei”, acuză Orlov.

Viceprimarul Mariupolului anunţă că „28.000” de locuitori ai oraşului au fost ucişi în confruntări armate cu ruşi, iar alţi 40.000 au fost „deportaţi” în Rusia.

Civili morți în atacul cu rachete din Odesa / Kuleba spune că Rusia vrea să semene teroarea prin astfel de atacuri

18:07Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba spune că atacul Rusiei din Odesa are ca scop doar teroarea, iar Federația Rusă ar trebui declarat ca stat sponsor al terorismului.

„Singurul scop al rachetelor rusești asupra Odesei este teroarea. Rusia trebuie desemnată ca stat sponsor al terorismului și tratată canatare. Fără afaceri, fără contacte, fără proiecte culturale. Avem nevoie de un zid între civilizație și barbarii care lovesc orașele pașnice cu rachete”, a spus Kuleba.

17:24 Cel puțin cinci morți după atacul cu rachete de croazieră asupra Odesa

Atacul Rusiei, cu rachete de croazieră Kalibr, asupra orașului-port Odesa din sudul Ucrainei s-a soldat cu cel puțin cinci morți și 18 răniți, a informat Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

„Odesa: cinci ucraineni uciși și 18 răniți. Și sunt doar cei pe care am reușit să îi găsim (la acest moment). Cel mai probabil bilanțul va fi mult mai mare”, a scris Yermak într-o postare pe Telegram, precizând că „un bebeluș de trei luni” se numără printre victime.

Anterior, Comandamentul operaţional sud al forțelor aeriene ucrainene au anunțat că două rachete rusești au lovit o instalaţie militară și două clădiri rezidențiale din Odesa.

16:58Doi civili au fost uciși și alți doi au fost răniți, sâmbătă, de tiruri de artilerie în oraşul Zolote din Luhansk (aflat pe linia frontului), a informat guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, într-o postare online.

16:52VIDEO / FOTO Imagini cu atacul Rusiei cu rachete de croazieră Kalibr în Odesa

16:35Cel puțin o rachetă de croazieră ce ar fi fost lansată asupra orașului ucrainean Odesa ar fi fost interceptată de sistemele antiaeriene ucrainene:

16:25Președintele Klaus Iohannis a amintit de refugiații ucraineni din România în mesajul său de Paște: „În aceste zile, îi purtăm în gânduri şi inimi pe vecinii noştri ucraineni, a căror suferinţă încercăm să o alinăm prin ospitalitate şi sprijin. Împărtăşim astfel în jurul nostru din dragostea creştină, iar această solidaritate întruchipează acum expresia iubirii aproapelui.

16:02De la intervenţia Rusiei în Ucraina, 3.640.000 de persoane au părăsit ţara, dar peste un milion s-au întors deja, a spus ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski

15:57 Finlanda reduce importurile de energie electrică din Rusia.

Potrivit operatorului național de rețele electrice Fingrid, acest lucru este făcut pentru a preveni posibilele încercări ale Rusiei de a influența Finlanda în timpul procesului de aderare la NATO.

15:45Forțele ucrainene spun că au recucerit trei sate din apropierea Harkovului, în timp ce luptele continuă în Donbas și în sudul țării

15:35VIDEO Elicopterele de atac rusești, surprinse din nou cum trag la întâmplare cu rachete nedirijate

Atacuri cu rachete de croazieră în Odesa

15:23 Rușii ar fi lovit sâmbătă după-amiază Odesa cu rachete de croazieră. Primăria a raportat o lovitură cu rachete asupra infrastructurii orașului, fără a da detalii suplimentare.

15:14 Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a anunţat că persoanele refugiate din Ucraina pot participa la Catedrala Mitropolitană din Iaşi la Slujba de Înviere oficiată în limba slavonă bisericească, aşa cum se slujeşte în Ucraina.

El a adăugat că „după slujbă, aceştia se vor putea bucura de ospitalitatea românească, conform tradiţiei pascale”. (News.ro)

15:08 Harta Războiului din Ucraina - ziua 59 - conform Ministerului Apărării din Marea Britanie:

15:00Germania trebuie să facă tot ce poate pentru a ajuta Ucraina, dar fără a pune în pericol propria securitate, a spus ministrul de finanțe Christian Lindner.

Ucraina afirmă că a respins 8 atacuri rusești în ultima zi

14:38 Ministerul rus al Apărării din susține (din nou) că Statele Unite pregătesc o provocare menită să acuze armata rusă de folosirea de arme chimice, biologice sau nucleare tactice.

14:34 OMS a consemnat 162 de atacuri asupra unităților sanitare ucrainene de la începutul invaziei și până săptămâna trecută.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că atacurile asupra unităților de asistență medicală între 24 februarie și 16 aprilie au provocat 73 de morți și 52 de răniți.

14:18 Ucraina afirmă că forțele sale au respins opt atacuri rusești în ultimele 24 de ore în regiunile Donețk și Luhansk, distrugând nouă tancuri, 18 blindate, 13 vehicule, o cisternă și trei sisteme de artilerie.

Forțele rusești continuă să blocheze parțial și să bombardeze Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și sunt active în zona Izium, a precizat armata ucraineană într-o postare pe Facebook.

Marina rusă au trimis o navă din 1912 într-o misiune la locul unde s-a scufundat Moskva

13:57 Marina rusă a trimis o navă veche de 110 ani, Kommuna, la locul unde s-a scufundat nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul Moskva

13:25Oficial ucrainean: Armata rusă a reluat asaltul asupra combinatului Azovstal / Încearcă să sugrume ultima rezistență din Mariupol

12:40 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk le cere locuitorilor din Mariupol care vor să plece sâmbătă să fie foarte atenți:

"Fac apel la cetățenii noștri care se pregătesc pentru evacuarea de astăzi. Tocmai am primit informații că ocupanții ar putea încerca să își organizeze propriul coridor de evacuare în Rusia în paralel cu noi. Așadar, vă rugăm să fiți atenți și vigilenți. Nu cedați la înșelăciuni și provocări". (Reuters)

12:17 Rusia intenționează să desfășoare prima unitate înarmată cu rachete balistice Sarmat cu capacitate nucleară cel târziu în această toamnă, a anunțat sâmbătă agenția de presă TASS, citându-l pe Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos.

Unitatea va avea baza la Uzhur, în regiunea Krasnoyarsk, la aproximativ 3.000 km est de Moscova, a declarat acesta, într-un interviu acordat postului de televiziune de stat Rossiya 24.

Rușii susțin că au distrus un avion și trei elicoptere ucrainene în ultima zi

11:55​VIDEO Ucrainenii folosesc un sistem de rachete britanic să dea jos o dronă rusească. Momentul interceptării

11:41 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că forțele sale au doborât un avion de vânătoare ucrainean Su-25 și au distrus trei elicoptere MI-8 pe un aerodrom din regiunea ucraineană Harkov. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei cu privire la afirmațiile Moscovei.

11:17FOTO „Cimitir” de tancuri rusești filmat din dronă în Rusia, lângă granița cu Ucraina

11:04 Azov a publicat sâmbătă pe Youtube imagini cu soldați ai batalionului ducând provizii unor civili, în special femei și copii, ce se ascund de mai multe săptămâni în subsoluri din combinatul Azovstal.

În clip, civilii spun că au rămas fără mâncare, cer evacuarea în teritoriile controlate de Ucraina, spunând că vor să-și vadă rudele și lumina soarelui, potrivit Kyiv Independent.

Vineri, avocatul poporului din Ucraina Lyudmila Denisova a spus că aproximativ 1.000 de civili sunt blocați la Azovstal.

Trupele de invazie au pierdut, în medie, 14 tancuri pe zi până acum

10:46 Toate orașele controlate de Ucraina din regiunea Luhansk sunt bombardate continuu sâmbătă de forțele rusești, iar barajul de artilerie se tot intensifică, a declarat guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai.

El a spus că trupele ucrainene au părăsit unele așezări din regiune pentru a se regrupa, dar această mutare nu reprezintă un regres decisiv.

10:40Rusia ar fi pierdut câte 14 tancuri și 2 avioane pentru fiecare zi de război / Ce pierderi ar fi acumulat și armata Ucrainei

10:30 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că, dacă totul decurge conform planului, evacuările din Mariupol vor începe la ora locală 12.00: „Astăzi, vom încerca din nou să evacuăm femei, copii și bătrâni”

Un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriushchenko, a spus că „plecarea coloanei este programată la ora 12:00 pe traseu: Mariupol-Manhush-Berdiansk-Tokmak-Orikhiv-Zaporizhzhia".

Andriușcenko a precizat că vehiculele private se pot alătura traseului, dar doar femeile, copiii și persoanele în vârstă vor putea urca în autobuze.

10:18 Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat că Ucraina pregătește o contraofensivă de amploare.

Podolyak a subliniat că tactica și strategia Ucrainei este de a obține mai multă artilerie și vehicule blindate grele și apoi de a lansa contraofensive foarte serioase împotriva grupurilor inamice.

Rușii susțin că trupe speciale britanice SAS ajută armata ucraineană în Lviv

09:31 Amsterdam Trade Bank a oligarhului rus Mihail Fridman a intrat în faliment

09:05 Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych a spus că forțele ucrainene au lovit un post de comandă rusesc din zona Herson, unde se aflau circa 50 de ofițeri ruși (Nexta TV)

08:34 Presa de stat rusă susține că "specialiști în sabotaj" din Marea Britanie ajută armata ucraineană în vestul regiunii Lviv. Potrivit agenției de știri Ria Novosti, cel puțin două grupuri SAS (circa 20 de persoane în total) au fost desfășurate.

"Acestea nu sunt forțe speciale obișnuite", ar fi declarat o sursă din serviciile secrete rusești pentru Novosti, adăugând că probabil soldații SAS "coordonează activitățile grupurilor de sabotaj" pe teritoriul controlat de Rusia.

Presa britanică a relatat săptămâna trecută că trupele SAS au antrenat forțele locale. (BBC)

Niciun progres major al forțelor rusești în ultimele 24 de ore

08:24 Canada a livrat Ucrainei un "număr de obuziere M777 și muniția aferentă", în colaborare cu SUA, a declarat ministrul canadian al apărării, Anita Anand.

"De asemenea, am furnizat Ucrainei muniții suplimentare pentru (lansatoare antitanc) Carl Gustaf și vom furniza vehicule blindate și alte tipuri de sprijin", a precizat aceasta într-un tweet.

08:18 Evaluarea de dimineață a serviciilor secrete militare britanice:

  • În ciuda unei activități sporite, forțele rusești nu au obținut niciun câștig major în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le îngreuneze eforturile.
  • Forțele aeriene și maritime rusești nu au stabilit controlul în niciunul dintre cele două domenii din cauza eficacității apărării aeriene și maritime a Ucrainei, care reduce capacitatea lor de a face progrese notabile.
  • În pofida cuceririi declarate a Mariupol, continuă să aibă loc lupte grele, zădărnicind încercările rușilor de a cuceri orașul, încetinind astfel și mai mult progresul dorit de aceștia în Donbas.

07:52 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va merge joi în Ucraina, unde va discuta cu Zelenski și Kuleba. Vizita va avea loc după cea pe care Guterres o va efectua marți la Moscova, unde se va întâlni cu Putin și Lavrov

07:43 Un embargou occidental asupra petrolului și gazelor rusești ar da "o lovitură foarte serioasă" președintelui rus Vladimir Putin, a declarat fostul oligarh Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în exil la Londra, pentru BBC.

Cred că, dacă Putin va trebui să redirecționeze exporturile de petrol și gaze de pe piețele europene pe cele asiatice, va pierde peste jumătate din veniturile sale", a declarat Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia.

"Este vorba de jumătate din veniturile bugetului federal. Ar putea el să continue războiul și pentru cât timp ar putea să continue războiul în aceste condiții? Îmi este greu să spun. La urma urmei, nu sunt un expert militar. Dar cred că ar fi o lovitură foarte serioasă", a spus Hodorkovski. (Guardian)

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a informațiilor recente privind invazia

  • Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a spus că "există o posibilitate" ca un coridor umanitar de ieșire din Mariupol să fie deschis sâmbătă.
  • Rusia a declarat că a capturat un mare depozit de arme în regiunea Harkov.
  • Luptătorii ucraineni și mercenarii străini erau încă "blocați în siguranță" la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a afirmat Ministerul rus al Apărării.
  • Biden a promis 800 de milioane de dolari în armament suplimentar pentru Ucraina și a declarat că va cere Congresului mai mulți bani pentru a ajuta la consolidarea sprijinului pentru armata ucraineană
  • Zelenski a declarat că aliații livrează în sfârșit armele pe care Kievul le-a cerut
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va purta marți discuții cu Putin la Moscova.
  • Președintele Băncii Mondiale: Criza de securitate alimentară cauzată de război va dura probabil luni de zile. Ucraina a suferit pagube materiale în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari.
  • Volodimir Zelenski a avertizat că invazia Rusiei în țara sa a fost doar începutul și că Moscova are planuri de a cuceri alte țări, după ce un general rus a declarat că vrea să dețină controlul total asupra sudului Ucrainei.
  • Rusia a confirmat vineri, pentru prima dată, că echipajul Moskva a suferit pierderi umane atunci când nava a explodat și apoi s-a scufundat

07:22 Silviu Cerna: Consecințe economice ale războiului din Ucraina

07:11Statele Unite au invitat 40 de ţări aliate să se întâlnească în Germania marţi pentru a discuta despre nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei