Kievul va abandona negocierile cu Moscova dacă militarii ucraineni baricadați în vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sunt uciși de armata rusă, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, conferință de presă într-o stație de metrouFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

„Dacă oamenii noștri sunt uciși la Mariupol și dacă pseudo-referendumuri sunt organizate în regiunea Herson (sud), atunci Ucraina se va retrage din orice proces de negociere”, a afirmat Zelenski într-o conferință de presă susținută sâmbătă seară în subteran, într-o stație de metrou din Kiev, la care participă numeroși jurnaliști străini.

Citește și: Zelenski anunță că șeful diplomaţiei americane şi șeful Pentagonului se vor afla duminică în vizită la Kiev

Președintele ucrainean a cerut din nou o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, „pentru a pune capăt războiului”.

„Cred că cel care a început acest război va fi putea şi să-i pună capăt”, a afirmat Zelenski, reiterând că „nu se teme să-l întâlnească pe Putin” dacă aceasta ar permite să se ajungă la un acord de pace între Rusia şi Ucraina.

Ce a mai declarat Volodimir Zelenski în conferința de presă:

  • Că este vital să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin pentru negocieri dacă se va dori stoparea războiului prin diplomație.
  • Că se va renunța la negocieri dacă Moscova va organiza „pseudo-referendumuri” pentru a crea „pseudo-republici” în zonele ocupate de ruși.
  • Că armata ucraineană nu este pregătită să încerce să spargă prin forță asediul rus asupra orașului Mariupol, dar că Kievul are tot dreptul să încerce să facă acest lucru.
  • Despre atacul cu rachete de croazieră Kalibr asupra orașului-port Odesa, care s-a soldat cu numeroși morți și răniți: „A murit un bebeluș de trei luni. Au ucis un bebeluș de trei luni. Războiul a început când acest copil avea doar o lună. Vă puteți măcar imagina ce se întâmplă? Sunt niște nemernici, doar niște nemernici. Nu am ce alte cuvinte să folosesc în acest context. Sunt niște nemernici”. Zelenski a precizat că șapte rachete au lovit astăzi Odesa.

Citește și: Zelenski: Cel puţin opt morţi în urma atacurilor cu rachetă asupra Odesei, mai mulţi răniţi

___